Η Επανάσταση του 1821 και το σήμερα…

Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή τον εορτασμό της 25η; Μαρτίου του 1821, μας μεταφέρει τις σκέψεις του σε σχέση και με το δικό μας σήμερα. Γράφει στο ecogreennet.gr :

Η Ελλάδα γιορτάζει την 25η Μαρτίου τα 203 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που ακόμα και σήμερα αποτελεί για την παγκόσμια ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες στιγμές ηρωϊσμού, διδάσκεται και μνημονεύεται σε όλα τα Πανεπιστήμια. Η επανάσταση των Ελλήνων απέναντι στον Τουρκικό ζυγό αποτελεί μια διαχρονική αξία τιμής στην ελευθερία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Εμβαθύνοντας όμως στα ιδεώδη της πατρίδας, αλήθεια το περίφημο ελευθερία ή θάνατος που ήταν το σύνθημα της Επανάστασης του 1821, πόσο να  ισχύει σήμερα; Σε μια εποχή που πολλά Ελληνόπουλα δεν γνωρίζουν καν την ιστορία μας και δεν ξέρουν τι ακριβώς έκανε ο Κολοκοτρώνης και ποιός ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός! Ένα έθνος που δεν τιμά και ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον, έλεγαν οι παλαιότεροι σοφοί και πολιτικοί. Κι όμως σήμερα  αν το λες αυτό, μπορείς να χαρακτηριστείς ποικιλοτρόπως, ακόμα και ας φασίστας.

Ακόμα και η σημαία μας που ανεμίζει περήφανη σήμερα και θα έπρεπε κάθε μέρα,στα μπαλκόνια μας,για πολλούς δεν έχει καμία αξία  Την ίδια στιγμή, που ακόμα και στην πιο ανοιχτόμυαλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, με την ελάχιστη ιστορία,η σημαία είναι κάτι ιερό και διώκεσαι άμεσα αν πράξεις κάτι εναντιά της ενώ κυματίζει περήφανα παντού ακόμα και σε αυτοκίνητα! Στην Ελλάδα που έδειξε πως η ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό και η ιστορία της διδάσκεται και στα διεθνή Πανεπιστήμια,φτάσαμε να ντρεπόμαστε να βγάλουμε την σημαία μας και να ταυτίζεται ο κάθε πατριώτης ως εθνικιστής ,ως ρατσιστής  και πολλά χειρότερα….!

Και έτσι λοιδορείται καθημερινά ο Έλληνας πατριώτης. Ο Έλληνας που τιμά την ιστορία των προγόνων του. Αν το κάνεις κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ,σίγουρα δηλ,γραφικός και πολλά ακόμα. Άλλωστε στο πλαίσιο της Πολυπολιτισμικότητας κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας παγκοσμίως. Λάθος, γιατί και πολυπολιτισμικότητα μπορεί να υπάρχει και η ιστορία του κάθε έθνους να παραμένει ζωντανή. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Η Ελλάδα μνημονεύεται καθημερινά  από πολλούς ηγέτες για την επαναστασή της ενώ αυτή την ιερή μέρα που εορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας (για την ιστορία είναι μια Θεομητορική εορτή, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ). Αλήθεια όμως η Ελλάδα που έδειξε στον κόσμο πως πρέπει να πολεμάς για την ελευθερία σου,πως η ελευθερία είναι υπέρτατο αγαθό,τι πιστεύει στο σύνολό της σήμερα;

Αλήθεια πόσο ήρωας θεωρείται ο Κολοκοτρώνης και όλοι οι μεγάλοι οπλαρχηγοί πολλοί εκ των οποίων ακόμα και τότε ξεχάστηκαν,φυλακίστηκαν,εξορίστηκαν,πέθαναν στον δρόμο; Όταν σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ θα μνημονεύοταν καθημερινά; Η Ελλάδα δυστυχώς έχω πει ξανά ότι όπως βγάζει ήρωες παγκόσμιους,άλλο τόσο παράγει και “εφιάλτες”….”Έλληνες” που θα προδώσουν την πατρίδα και τον συμπατριώτη τους για τα λεφτά και για την εξουσία.

Αλήθεια πόσο ισχύει σήμερα επί της ουσίας το Ελευθερία ή Θάνατος; Πόσοι θα έδιναν την ζωή τους για την πατρίδα; Ασφαλώς είναι μεγάλο κεφάλαιο και θέμα συζήτησης για ποιόν τελικά πολεμάς σε ένα τέτοιο σενάριο! Σε έναν υποτιθέμενο πόλεμο με την Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί,πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες θα ήθελαν να πάνε στην μάχη; Με θλίψη είπα ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες σήμερα που δεν θα είχαν πρόβλημα να κατακτούσε κάποιος την χώρα αλλά να μοίραζε επιδόματα και να άφηνε τον φραπέ ελεύθερο..Βέβαια βάζω την υποσημείωση ότι τελικά σε έναν πόλεμο πολεμάς τελικά για την ελευθερία σου ή για τα οικονομικά συμφέροντα; Και υπό το πρίσμα αυτό την σημερινή εποχή θα δεχθώ σε μεγάλο βαθμό την στάση ζωής πολλών που θα πουν απέχω!

Οι προγόνοι μας έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι,να πίνουμε φραπέ και να αράζουμε στις παραλίες του καλύτερου οικοπέδου του κόσμου . Εμείς θα πράτταμε το ίδιο για τα παιδιά μας ; Αλήθεια σήμερα θα συμφωνούσε η πλειοψηφία με την Επανάσταση του 1821 ; Πόση ελευθερία θέλουμε σε μια περίεργη και σκοτεινή από πολλές απόψεις εποχή, στην οποία η τεχνολογική επανάσταση δείχνει ότι θα μας στερήσει πολλές ελευθερίες, απλουστεύοντας βέβαια και τη ζωή μας ; Μια ημέρα για πολλές σκέψεις και συγκρίσεις..

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.