Φαρμάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: “Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι Value For Money”

Φαρμάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: "Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι Value For Money"

Ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών. Στη γενιά που δεν πρόλαβε τα πάθη και τους διχασμούς του παρελθόντος, αλλά γνώρισε την πολιτική μέσα από τη διάθεσή της για δημιουργία. Μάλιστα, πρόσφατα εκλέχθηκε και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο “Value For Money” και τoν Θέμη Μπάκα, στην Σαββατιάτικη (5/10/2019) εκπομπή στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σχολίασε πολλά, ενώ ερωτηθείς για την τουριστική στασιμότητα της περιοχής, ανάφερε “Είμαστε μια Περιφέρεια που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό στη χώρα. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχουμε την Τριχωνίδα και την Στοφυλιά. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχει τα Καλάβρυτα. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχει το Μεσολόγγι. Είμαστε μια Περιφέρεια που έχει την Πάτρα, την πύλη της χώρας προς την δύση”, συμπληρώνοντας πως «Παρόλα αυτά, πολλά δεν δούλεψαν, γιατί μείναμε μόνο στα λόγια. Δεν δούλεψαν γιατί δεν ήταν πρωτοραιοτητα, ούτε για την κεντρική εξουσία, ούτε για τις τοπικές εξουσίες και αυτοδιοικήσεις. Όλες τις εποχές. Ξέρετε είναι διαχρονικό το πρόβλημα. Δεν μιλώ για να κατηγορήσω τις προηγούμενες αρχές. Εγώ μιλώ ως νέος άνθρωπος, ως άνθρωπος που τα τελευταία 9 χρόνια ασχολείται με τα κοινά, που βλέπει την περιοχή, στην οποία ζει και μεγαλώνει την οικογένεια του να μην έχει αυτά που δικαιούται.”

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Για την Πάτρα, που έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, που δεν έχει βιομηχανία και τεχνολογία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ξεκαθαρίζει πως “Το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες. Έχουμε περάσει και στο φαινόμενο της αποεπένδυσης. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτοι σε ανεργία και στην ακραία φτώχεια σε όλη τη χώρα. Είναι τρομακτικό το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας (67-70%). Πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος χάσει την δουλειά του, με αυτό τον ρυθμό πιθανότατα δεν θα ξαναεργαστεί. Στις μικρές δε ηλικίες, τα νούμερα είναι θλιβερά”.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει “Πρέπει να δούμε από που πρέπει να ξεκινήσουμε. Αυτό που πρέπει να ξεκινήσουμε είναι ένα καινούργιο Brading, μια καινούργια ταυτότητα της περιοχής μας προς τα έξω. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο μέρος της συζήτησης μας, το θέμα είναι η εξωστρέφεια. Από κει πρέπει να ξεκινήσουμε, να μας γνωρίσουν. Και να μας γνωρίσουν, πρέπει να έχουμε ταυτότητα που να λέει κάτι, όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα της Περιφέρειας μας, είναι η έκλειψη περιφερειακής συνείδησης. Πρέπει, να δούμε, οπότε, τι είναι αυτό που μας ενώνει, τι είναι αυτό μας δίνει ταυτότητα. Και αυτό που μας δίνει ταυτότητα είναι ισχυρά σύμβολα. Ένα ισχυρό σύμβολο είναι η Φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτή η φλόγα πρέπει να συνδεθεί με την σπίθα που έγινε φλόγα, που ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα. Που δεν είναι τίποτα άλλο από την αρχή του αγώνα για το 1821. Που κατέληξε φυσικά στη φλόγα του Μεσολογγίου. Τη φλόγα που ουσιαστικά έκανε γνωστό τον αγώνα μας διεθνώς”.

Όταν η κουβέντα πήγε στο Νομό Ηλείας και στο γεγονός ότι παράγει αγροτικά προϊόντα, είπε “Παράγει αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, όπως και η Αιτωλοακαρνανία, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν παράγουν την υπεραξία που θα μπορούσαν, λόγω ότι λείπει αυτό το branding”.

“Έχω την αίσθηση και θέλω να πιστεύω πραγματικά ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, δεσμεύτηκε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, για την λύση αυτού του προβλήματος, μια και καλή. Από την μεριά μας, ως τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο χρόνος πλέον πιέζει. Ξέρετε, δεν είναι μόνο αναπτυξιακό το θέμα του δρόμου. Στοιχίζει ζωές, σχεδόν καθημερινά. Αυτός ο δρόμος είναι πραγματικά φονιάς και πρέπει να σταματήσει να έχει αυτή την λειτουργία. Οι δρόμοι είναι πρόσβαση, ανάπτυξη, δεν είναι απώλεια ζωής” Αυτό απάντησε ο κος Φαρμάκης  για το μέλλον της υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι Value For Money και έκανε έκκληση προς όλους τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν.

Ακούστε τα αποσπάσματα της συνέντευξης: ΕΔΩ

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.