Το Καρναβάλι είναι η βαριά βιομηχανία της Πάτρας!

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την έναρξη του Καρναβαλιού για την Πάτρα. Μια πόλη που ζει και αναπνέει για το Καρναβάλι της που είναι το πιο διάσημο της Ελλάδας (193 χρόνια γαρ!) εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης και του κόσμου.

Στις συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν, μας εξηγούν και πως προέκυψε η ιδέα στην Πάτρα στα παλιά τα χρόνια αλλά και πως φτιάχνονται τα άρματα που πάντα εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Το Καρναβάλι είναι όμως – και αυτή τη διάσταση πρέπει να δούμε – το ισχυρό οικονομικό  asset της Πάτρας. Αυτό δεν το σκέφτονται πολλοί – και το έχω απορία μιας και έχω καταγωγή από την Πάτρα – την οποία και επισκέπτομαι συχνά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Υπάρχουν άνθρωποι στην Πάτρα που ακόμα και σήμερα δεν εκτιμούν την πραγματική αξία του Καρναβαλιού,,αλλά και άλλοι που δεν του προσδίδουν την πραγματική του διάσταση. Το Καρναβάλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να εξελίσσεται και να κρατά όλο το χρόνο. Η Πάτρα έχει μετά και την απομάκρυνση από την πόλη της βαριάς βιομηχανίας στην δεκαετία του ’80 και ’90 ,μείνει πολύ πίσω και ας είχε αναδείξει τόσα πολλά πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και στον πρωθυπουργικό θώκο. Παρόλα παραμένει μια πόλη με πολύ χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και σαν ξεχασμένη από τον χρόνο. Γι’ αυτό ευθύνεται όμως όχι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμιδών, αλλά και οι εκάστοτε διοικούντες της χώρας που ξέχασαν την Αχαΐα. Ευθύνεται φυσικά και η νοοτροπία πολλών κατοίκων της. Σήμερα η Πάτρα στηρίζεται σαν το κέντρο της Πελοποννήσου λόγω της διοικητικής της θέσης και των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των 70.000 φοιτητών της. Δεν αρκούν όμως τα παραπάνω για να αλλάξουν την εικόνα της, ειδικά το καλοκαίρι που η πόλη νεκρώνει.

Το Καρναβάλι της Πάτρας πέρασε μια αναμενόμενη κρίση με τα μνημόνια, με την είσοδο ακόμα και ταραχοποιών στοιχείων στις εκδηλώσεις του – ως “επισκέπτες” – και με τον κόβιντ που του στέρησε τρία χρόνια καθώς έπεσε πάνω στην έναρξή του η εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας.

Ο Καρναβαλικός Οργανισμός που ανήκει στον Δήμο ως ΚΕΔΗΠ (αν τα έχω καταλάβει καλά αυτά τα …νομικίστικα αλλά δεν έχει και τόση σημασία) ,έκανε εξαιρετική δουλειά και παρά τα τρία χρόνια χωρίς Καρναβάλι,δεν χάθηκε στην ουσία τίποτα! Και όχι μόνο αυτό. Πέρυσι είχαμε ένα από τα καλύτερα Καρναβάλια των δύο τελευταίων δεκαετιών και με εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα για την πόλη. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται καλή δουλειά καθώς υπάρχουν το Καρναβαλικό Εργαστήρι,η Καρναβαλική Ακαδημία (πολύ ωραία και η πρωτοβουλία φέτος που δημιουργεί βήμα-βήμα έναν μπάστακα στην πλατεία Γεωργίου) και το Καρναβαλικό Πάρκο στα Παλαιά Σφαγεία που αξιοποιήθηκαν και φιλοξενούν ετήσια εκπαιδευτικά εργαστήριά για τους μαθητές της πόλης με αντικείμενο το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

Το Καρναβάλι της Πάτρας αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης και έχει διεθνή απήχηση. Ενδιαφέρον επίσης έχει -κάτι που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος – η σημασία της ανάδειξης και του Θεάτρου Σκιών ως σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, γενέτειρας του εξελληνισμένου Καραγκιόζη! Κάποιοι πατρινοί απαξιώνουν το Καρναβάλι θεωρώντας το υποβαθμισμένη διασκέδαση, αλλά δεν είναι έτσι. Άλλωστε μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο με διάφορους τρόπους. Ο κόσμος άλλωστε – ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή που παρά τα προβλήματα όλοι αναζητούμε λίγη ψυχαγωγία – θέλει να διασκεδάσει και να ξεσκάσει και αυτό είναι καλό.

Η Πάτρα – και αυτό συμπεριλαμβάνει το σύνολο των κατοίκων της – πρέπει να καταλάβει ότι το Καρναβάλι είναι το μεγάλο της asset και να το αξιοποιήσει δεόντως. Θα πρέπει – και μαθαίνω ότι υπάρχουν στα σκαριά διάφορες δράσεις – να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε το Καραναβάλι να αποτελεί μια διαρκή διαφήμιση και πόλο έλξης των επισκεπτών και τουριστών. Να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση για τους επισκέπτες και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, ώστε να επιτύχει την μέγιστη προβολή του. Χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια και προβολή, ώστε όπως η Βενετία είναι στην τουριστική ατζέντα των Ευρωπαίων και σαν καρναβαλικός προορισμός,να μπει και η Πάτρα.  

Προσωπικά δεν βλέπω πολλούς ξένους στο Καρναβάλι της Πάτρας,για την ακρίβεια δεν βλέπω καθόλου ξένους! Θα έπρεπε όμως να έρχονται οι Άραβες που τους αρέσουν αυτά τα κόνσεπτ με τα σκάφη τους και να αφήνουν τα λεφτά τους στην πόλη. Αντίστοιχα και διάσημοι και εύποροι τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Πάτρα έχει εξαιρετική διασκέδαση και οι φοιτητές είναι στο τομέα αυτό η δυναμή της. Οι ξένοι αυτό ψάχνουν. Κέφι και χορό. Το Καρναβάλι θα πρέπει να αποτελεί τη διαφήμιση της πόλης διεθνώς ώστε να μπει η Πάτρα στη διεθνή ατζέντα σαν πόλη της διασκέδασης και της χαράς για όλες τις εποχές έχοντας και το Ρίο το καλοκαίρι! Για να το πετύχεις αυτό πρέπει και η τοπική κοινωνία να το επικοινωνήσει με τον τρόπο της προς τους επισκέπτες και όχι όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις να το αντιμετωπίζει ως αρπαχτή. Η Πάτρα έχει πολλές προοπτικές που από μόνη της αγνοεί επιδεικτικά και αυτό ειλικρινά μου προκαλεί εντύπωση! Η παγκόσμια προβολή και εξωστρέφεια του Καρναβαλιού πρέπει να γίνει προτεραιότητα και μαζί και η προσέλκυση και επενδυτικών κεφαλαίων, χωρίς ασφαλώς να πάμε στο άλλο άκρο, όπου θα κινδυνεύσει το Καρναβάλι να χάσει την πραγματική του υπόσταση ή τους ανθρώπους που το έχουν διατηρήσει με πολύ κόπο.

Ο στόχος όλων των Πατρινών θα έπρεπε να είναι να έρθουν και να ξαναέρθουν στην Πάτρα οι 200.000 επισκέπτες του τριημέρου! Και να βάλουν την Πάτρα στην ατζέντα τους. Όταν έχεις περάσει κάπου καλά έρχεσαι εύκολα ξανά , χωρίς κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Αν βάλουμε 200.000 άτομα για 2-3 ημέρες στην πόλη μιλάμε για έναν τζίρο που μπορεί να φτάσει άνετα τα 60-70εκ! Σκεφτείτε ότι μόνο οι στολές μπορεί να κάνουν τζίρο πάνω από 3-4εκ με 50000 συμμετέχοντες! Καθώς η Πάτρα έχει ρεκόρ συμμετοχών σε αντίθεση με άλλα Καρναβάλια που δεν έχουν τόσο μεγάλη ιδιωτική συμμετοχή ή έχουν μέσα από σχολές κτλ(πχ σάμπα στη Βραζιλία).

Η εστίαση επίσης μπορεί να αντέξει ακόμα και ολόκληρους μήνες μόνο από ένα τριήμερο. Όμως ο στόχος της Πάτρας πρέπει να είναι η διεύρυνση εκ νέου των καρναβαλικών εκδηλώσεων και των περίφημων πάρτι κτλ. Να φέρνει επισκέπτες η πόλη 2-3 εβδομάδες πριν τα Σαββατοκύριακα. Κάτι που γινόταν και παλαιότερα. Υπάρχει κόσμος – ακόμα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε – ο οποίος επενδύει στη διασκέδαση, πρέπει όμως να τον προσεγγίσεις. Σκεφτείτε ότι για ένα μόνο τριήμερο να επιλέξουν ξανά την πόλη οι επισκέπτες η Πάτρα μπορεί με βάση το Καρναβάλι της να κάνει τζίρους έως 200εκ και φυσικά να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας μέσα από επικείμενες επενδύσεις όλων των ειδών. Μην ξεχνάμε ότι πιο πολύ γνωρίζουμε την Βενετία για το Καρναβάλι της παρά για όλα τα άλλα!

Εν κατακλείδι το Καρναβάλι της Πάτρας παραμένει κορυφαίο και αρχίζει να αποκτά πάλι την παλιά του αίγλη με σωστές κινήσεις. Η πόλη συνολικά – και όλοι εμείς μαζί της – θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο για να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της πόλης, γεγονός που θα συνδράμει στο να μπει η Πάτρα στην τουριστική ατζέντα, έστω και σαν μίνι πέρασμα ή προορισμός εποχικών εξορμήσεων για κάθε επισκέπτη, έλληνα ή ξένο.

-Σωτήρης Γεωργίου/ecogreennet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.