Θεσσαλονίκη: Sold out η φετινή Agrotica με πάνω από 1.800 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ – Σημαντικό γεγονός και για την νυχτερινή οικονομία

Με μια sold out έκθεση, που έχει μάλιστα επετειακό χαρακτήρα, την 30η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων «Agrorica”, ξεκινάει το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo για το 2024.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις των τελευταίων ετών, που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τόσο τη σημασία της Agrotica για τον αγροτικό κλάδο όσο και την εμπιστοσύνη με την όλο ποια συνεχίζουν να την περιβάλλουν οι προερχόμενοι από αυτόν εκθέτες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Περισσότεροι από 1.800 συμμετοχές (1.804 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 49 χώρες) έναντι των 1.677 του 2022 έχουν καλύψει πάνω από 40.500 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων χωρών. Μάλιστα, στη φετινή Agrotica θα βρεθούν 37 μεμονωμένους Full Hosted Buyers από 16 χώρες και 463 εμπορικούς επισκέπτες με ομαδικές αποστολές από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, συνολικά 500 άτομα με στοχευμένο εμπορικό ενδιαφέρον.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της 30ης Agrotica θα πραγματοποιηθεί το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, #Re-thinking Agriculture, στις 3-4 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», που διοργανώνεται από το τμήμα Γεωπονοας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, με αντικείμενο τις τελευταίες συστημικές προσεγγίσεις για την αναγέννηση της γεωργίας και της υπαίθρου. Επίσης, η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει με την ΕΚΕΤΑ εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ρομποτική στη Γεωργία 2.0, αλλά και την ημεριδα για την καλλιέργεια της κάνναβης που διοργανώνουν μαζί με το Allegre Growshop.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε τον επετειακό χαρακτήρα που έχει φέτος η Agrotica στην 30η της διοργάνωση, έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία, που την ανέδειξε στη νούμερο «ένα» έκθεση του αγροτικού κλάδου και σε μια από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκά. «Πρόκειται για μια έκθεση που μεγάλωσε μέσα στα χρόνια και συνεχίζει ακόμα και σήμερα -που οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και η πρόσβαση στην πληροφόρηση έχει αλλάξει τα δεδομένα- να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Γεωργία και την τεχνολογία της», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, για να τιμηθεί η επιτυχημένη αυτή πορεία, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, μετά τα εγκαίνια της Agrotica, θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση κατά την οποία θα τιμήσουν τους ανθρώπους που στήριξαν την έκθεση και θα γίνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της διοργάνωσης και στους βασικούς σταθμούς της μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε πως στην έκθεση καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων, που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ).

Πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης ενδεικτικά την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων που είναι και υποστηρικτές της Έκθεσης.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Παναγιώτης Φωτιάδης, οι έμμεσοι εκθέτες της ένωσης φτάνουν τους 528, ενώ η επιφάνεια που θα καλύπτουν στην 30η Agrotica τα 91 μέλη της θα είναι 8.000 τ.μ.. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ αναφέρθηκε στις επιδόσεις του κλάδου, και τόνισε ότι οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 15%-20% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) θα έχει δυναμική συμμετοχή στην 30η Agrotica με 43 μέλη και κάλυψη άνω των 16.000 τ.μ. Όπως ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες στον γεωργικό τομέα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη οικονομική βοήθεια φέτος στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Παναγιώτης Κοντός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεγάλες αλλαγές που βιώνει ο αγροτοδιατροφικός κλάδος λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας λόγο για σημαντικές συνέπειες στον τομέα των λιπασμάτων, στα οποία παρατηρήθηκε μείωση πωλήσεων κατά 20%. Και πρόσθεσε πως παρά τις πιέσεις που δέχονται, ο κλάδος έρχεται στην έκθεση με καινοτόμες προτάσεις για την ενίσχυση της παραγωγής των αγροτών.

Τέσσερα δωρεάν πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών

Η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ετοίμασε ένα συντονισμένο σχέδιο, για την εκτόνωση του κυκλοφοριακού φόρτου και με δεδομένη την κίνηση που θα προκύψει στο κέντρο της πόλης. Το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής μπαίνει σε λειτουργία για πρώτη φορά, και προβλέπει τη διάθεση τεσσάρων μεγάλων χωρών δωρεάν προσωρινής στάθμευσης των επισκεπτών ανατολικά και δυτικά, 1.500 θέσεων συνολικά, και από εκεί θα μεταφέρονται οι επισκέπτες με μισθωμένα λεωφορεία από και προς το εκθεσιακό κέντρο κατά τη διάρκεια του τετραημέρου της Agrotica.

Επίσης, βρίσκονται ήδη σε χρήση δυο γερανοί στον Περιφερειακό, για να σπεύδουν σε κάθε πιθανό κυκλοφοριακό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν τα βαρέα οχήματα των εκθετών και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι και όλη αυτή τη βδομάδα, αλλά και την επόμενη. Με τα δυο μέτρα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί το κυκλοφοριακό φόρτο που υπάρχει κατά τη διάρκεια της Agrotica, ώστε εκθέτες και επισκέπτες απερίσπαστοι και με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στην πόλη, να επιτύχουν αυτό για το οποίο ήρθαν στη Θεσσαλονίκη.

Σε ποιους χώρους θα είναι τα πάρκινγκ

Οι τέσσερις αυτοί χώροι βρίσκονται στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (είσοδος-έξοδος από την Πύλη 11, οδός 26ης Οκτωβρίου), στη συμβολή των οδών Ι.Κωλέττη και Παλαιού Σταθμού (απέναντι από το εκπτωτικό εμπορικό κέντρο), στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου του δήμου Παύλου Μελά και στη Θερμοκοιτίδα Τεχνόπολις στη Θέρμη.

Παρουσία Αυγενάκη τα εγκαίνια της έκθεσης

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ωράριο της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου είναι το εξής: Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-20:00.

-thestival.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.