Πασαρέλα μόδας και πολυτέλειας κάνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα το real estate

Πόλος έλξης για κολοσσούς του retail και διεθνείς οίκους μόδας γίνονται όπως φαίνεται οι παραθαλάσσιες αναπτύξεις επενδύσεις της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην εμπορική κίνηση των νοτίων και να αλλάξουν ριζικά το «πρόσωπο» χώρων που μέχρι στιγμής παρέμεναν αναξιοποίητη. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα projects, τα οποία περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη των προαναφερθέντων εμπορικών χώρων, βρίσκονται σε θετική τροχιά υλοποίησης, με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Ας δούμε λοιπόν αυτά τα projects ένα – ένα.

Μαρίνα Αλίμου

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Αλίμου έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το master plan του έργου της Μαρίνας Αλίμου. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη προχωρήσει οι υπογραφές που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, δηλαδή από το υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ εκκρεμούν και οι υπογραφές από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν περίπου 30 καταστήματα εντός της Μαρίνας. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης αλλά και σούπερ μάρκετ που θα έχει ως αντικείμενο την τροφοδοσία των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Ειδικότερα, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων,  προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τετραγωνικών μέτρων σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Θυμίζουμε ότι τον σχεδιασμό της Μαρίνας Αλίμου έχει αναλάβει το γραφείο Tsolakis Architects, το οποίο και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο σχετικό κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2021. Αρχιτέκτονας του έργου είναι η Ελένη Λάγκαρη.

Η έναρξη των εργασιών για τη Μαρίνα Αλίμου είναι προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου.

Πύργος Πειραιά

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για την αναμόρφωση του Πύργου του Πειραιά από την κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Το εγκαταλελειμένο κτίριο στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και εμπορικών χώρων.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου η παράδοσή του ήταν προγραμματισμένη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην επενδυτική κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο, οι “ειδικές συνθήκες” που επικρατούν στην αγορά με τα αυξημένα κοστολόγια που επιβαρύνουν τον κλάδο των κατασκευών φαίνεται ότι οδηγούν σε ολοκλήρωση του έργου το 2024.

Το project του Πύργου του Πειραιά, έχει ήδη γίνει πόλος έλξης για σημαντικά ονόματα του retail, με την είσοδο του ομίλου Inditex να αποτελεί τον anchor tenant για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ψάχνουν και αυτές μία θέση στο εμβληματικό κτίριο. Για να εξηγήσουμε, στην ορολογία του εμπορίου, ως «anchor tenant» ορίζεται μια εμπορική επιχείρηση η οποία μπαίνει πρώτη ως μισθωτής σε ένα κτίριο και προσελκύει στον χώρο κι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν και αυτές μια θέση στον συγκεκριμένο εμπορικό χώρο.

Έτσι, κατά την ολοκλήρωσή του, ο νέος Πύργος του Πειραιά θα φιλοξενεί τον όμιλο λιανικής ειδών ένδυσης που διατηρεί τις αλυσίδες Zara, Massimo Dutti και πολλές ακόμα διάσημες μάρκες. Στο κτίριο θα στεγαστούν τα Zara και Zara Home και όχι κάποιο άλλο brand του ομίλου, καθώς σύμφωνα με τη στρατηγική του, σε τέτοιου είδους κτιριακές εγκαταστάσεις δεν πρέπει να συνυπάρχουν περισσότερα από δυο τέτοια brands.

Μαρίνα Βουλιαγμένης

Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής της Μαρίνας Βουλιαγμένης από την ΤΕΚΑΛ, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του έργου. Στόχος των ανθρώπων του Αστέρα Βουλιαγμένης στον οποίο ανήκει η διαχείριση της μαρίνας, είναι να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες υποδομές ελλιμενισμού σκαφών, ψυχαγωγίας και αγορών της Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά τα πρώτα εμπορικά καταστήματα, αυτά θα λειτουργήσουν από τον Απρίλιο και ύστερα με την ολοκλήρωση των αφίξεων κορυφαίων εταιρειών της παγκόσμιας λιανικής να αναμένεται έως και τον Ιούνιο. Μεταξύ των εταιρειών που θα «στρατοπεδεύσουν» κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στους χώρους της Astir Marina είναι οι οίκοι Gucci, Caffé Cova (πολυτελής προορισμός για καφέ και κοκτέιλ του ομίλου Louis Vuitton), Bottega Venetta, Dior, Louis Vuitton και Loro Piana, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει με την διοίκηση του Αστέρα.

-nou-pou.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.