Ισπανικές ομάδες που εδρεύουν στην Αφρική, σουηδόφωνες φινλανδικές και άλλα… περίεργα!

Ισπανικές ομάδες που εδρεύουν στην Αφρική, σουηδόφωνες φινλανδικές και άλλα… περίεργα!

Ποδοσφαιρικών, γεωγραφικών… ανωμαλιών συνέχεια. Η Ανδόρα είναι, ως χώρα, ένα από τα τελευταία πριγκιπάτα του κόσμου και αρχηγός της είναι από κοινού, ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας (δηλαδή, σήμερα, ο Εμμανουέλ Μακρόν) και ο επίσκοπος του Ουρζέλ, η μεγαλύτερη επισκοπή της ισπανικής εκκλησίας στην Καταλωνία. Η Ανδόρα διαθέτει, φυσικά, εθνική ομάδα, όπως και πρωτάθλημα αλλά ο ομώνυμος σύλλογος αγωνίζεται στα ισπανικά πρωταθλήματα (σήμερα είναι στη γ’ κατηγορία) αλλά και στο άσημο Copa Cataluna που κατέκτησε μάλιστα το 1994. Και παρέμεινε «Ισπανίδα» παρά την ίδρυση της ανδοριανής Primera Divisió το 1995, παρουσία ομάδων όπως η Σάντα Κολόμα και η Σάντα Ζούλια, σύλλογοι δηλαδή που έχουμε ακουστά από τις στοιχηματικές αποδόσεις.

Η Ανδόρα ανήκει λοιπόν στο ομώνυμο πριγκιπάτο αλλά αγωνίζεται στο ισπανικό. Όπως στο ισπανικό παίζουν η Μελίγια και η Θέουτα, δύο ομάδες όμως που εδρεύουν… στην Αφρική, σε ομώνυμες πόλεις και, δη, διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές! Και οι δύο θύλακες παραμένουν ισπανικά εδάφη, είναι μάλιστα και τα μόνα ευρωπαϊκά σήμερα, στην Αφρική αλλά εδώ και δεκάδες χρόνια το Μαρόκο τα διεκδικεί, όπως και ορισμένες νησίδες (κυρίως την Περεχίλ).

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μεγάλη… κουβέντα σηκώνουν οι νήσοι Ολαντ, που σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος στη Βαλτική: αποτελούν μια αυτόνομη, αποστρατιωτικοποιημένη, ως επί το πλείστον σουηδόγλωσση (σ.σ. ναι, όλα αυτά μαζί) περιφέρεια που ανήκει στην Φινλανδία αλλά με αυτονομία. Μετά την Κρίση των Ολαντ το 1921 η τότε νεοσύστατη Κοινωνία των Εθνών επίλυσε το ζήτημα διατηρώντας τα νησιά υπό φινλανδική επικράτεια και δίνοντας στους Σουηδούς κατοίκους τους υψηλό βαθμό διοικητική αυτονομία και εγγυήσεις για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Στα Ολαντ υπάρχουν αρκετές ομάδες, όπως η Μάριεχαμν που το 2016 κατέκτησε τη φινλανδική Veikkausliiga γράφοντας ιστορία. Ως επί το πλείστον οι ομάδες τους μετέχουν στα φινλανδικά πρωταθλήματα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις: η IF Φραμ και η Φίνστρομς Καμράτερνα μετείχαν για λίγο στα σουηδικά ενώ η Λέμλαντ συνεχίζει, μετέχοντας στην 6η κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.