Οι αξίες του σκληρού της νύχτας

Θανάσης Παπαγεωργίου

Καμία σχέση η σημερινή νύχτα με την χθεσινή. Οι αλλαγές μεγάλες σε κάθε έκφανση της, όπως για παράδειγμα στους επιχειρηματίες. Είχαν κάτι παραπάνω από “φιλότιμο” οι άνδρες εκείνοι του χθες. Είχαν “Τιμή”. Απλοί άνθρωποι του λαού, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν είχαν μάθει τη ζωή στα κολλέγια. Το σεβασμό και την αξιοπρέπεια τα είχαν μάθει από τον πατέρα και τη μάνα τους. Οι λαϊκοί γονείς τους, σχεδόν πάντα βιοπαλαιστές, μεροκαματιάρηδες, βασανισμένοι της ζωής, είχαν αξίες και αρχές και τις μάθαιναν και στα παιδιά τους. Την έννοια “Τιμή” την ήξεραν όλοι σε βάθος, οποιαδήποτε και αν ήταν η προέλευση τους.

Πάμε παρακάτω. Δίνω ένα όνομα. Θανάσης Παπαγεωργίου. Σκληρός διαπραγματευτής, που δεν σηκώνει και πολλά πολλά και που δεν καταδέχεται να είναι δεύτερος, ο ίδιος ή το Fever. Το Fever το θεωρεί μοναδικό τίτλο ευγένειας και το ν’ανήκεις σε αυτόν- πράγμα άλλωστε όχι εύκολο- με την ιδιότητα του τακτικού μέλους, σκοπό ζωής!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως και σίδερα λυγίζει, όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το άλλο. Το σέβας. Σέβεται και είναι δίκαιος με όσους του φέρονται καλά. Βλέπεις τον Θανάση, τις περισσότερες φορές, αγέλαστο και ανέκφραστο, και τον φοβάσαι, να στέκεται προσοχή μπροστά σε έναν ανθρωπάκο, ζητιάνο, κάποιον ταλαιπωρημένο που συναντάει τυχαία στον δρόμο. Τον σέβεται σαν άνθρωπο και τον χατζηλικώνει. Γιατί μπορεί να του θυμίζει τον πατέρα του, ακόμη και τον ίδιον. Όταν ήταν απένταρος, εκείνους τους τόσο δύσκολους και τόσο ταραγμένους καιρούς στην Αμαλιάδα. Βέβαια, μετά, που μετακόμισε στην Αθήνα, έκανε στη ζωή του, την επιχειρηματική, πράγματα μεγάλα και τρανά, που δεν είχε διδαχθεί από κανέναν, και θα συζητιέται και θα απασχολεί πάντα.

Το μάγκικο περπάτημα, που ξαφνικά ανακάλυψαν μερικοί σήμερα, το έμαθε εφτά χρονών αυτός. Τι προσπαθώ να πω; Το δύσκολο δεν είναι να είσαι αλαφροκέφαλος. Το δύσκολο είναι να είσαι ωραίος και σωστός. Πιστεύω πώς είναι συμφέρον, σε όλα τα επίπεδα, να είναι μπροστάρηδες στο δύσκολο. Πιστεύω ότι οι αξίες του Παπαγεωργίου, όπως και της παλιάς νύχτας, πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν γνωστές στους σημερινούς επιχειρηματίες.

Διαβάστε επίσης : Κουρούτα – Αργυρός : Ο βρώμικος πόλεμος στον Παπαγεωργίου, το ρουφιανιλίκι και η ακύρωση

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.