Νύχτα, εστίαση, τουρισμός : Πολύ περίεργη η επόμενη μέρα

Νύχτα, εστίαση, τουρισμός : Πού περίεργη η επόμενη μέρα

Καλό Πάσχα να έχουμε αν και τέτοια ώρα τι μας λες,δεν βλέπεις τι γίνεται θα μου πείτε…Ορθών αλλά μην χάνουμε και την αισιοδοξία μας και την πίστη μας! Τον Μάιο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια μίνι κανονικότητα,με άγνωστη ημερομηνία κανονικής επιστροφής αφού όπως είπε και ο πρωθυπουργός ο κορωνοιός μπορεί να επιστρέψει το φθινόπωρο. Λογικά πάντως επειδή καμία παγκοσμίως οικονομία δεν μπορεί να αντέξει να είναι σε μερική καραντίνα για καιρό,θεωρώ ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,τα μέτρα σταδιακά θα περιορίζονται. Άλλωστε μια οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου,κακά τα ψέματα θα επιφέρει και ταραχές και βία. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ρισκάρει παγκοσμίως για λόγους υγείας ως ορθώς έπραξαν αρχικά,μια ολική πλέον οικονομική καταστροφή . Η πατρίδα μας έχει κινηθεί πρώτη και άμεσα και σωστά. Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας απασχολεί πολύ . Καθώς βούληση υπάρχει,…μαρούλι όμως υπάρχει;

Στο τελευταίο του διάγγελμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ σε πρώτη φάση θα δοθούν σχεδόν 25 δις για την στήριξη της οικονομίας.Αυτά αντιστοιχούν σχεδόν στο -12 % του ΑΕΠ που περιμένουμε φέτος.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η επόμενη μέρα όμως τι φέρνει; Καταρχάς αν επιστρέψουν τα μέτρα πάλι θα δοθούν τόσα χρήματα; Ακόμα και αν ναι, ο ιστός θα σπάσει για τα καλά. Ο οικονομικός ιστός μιας χώρας που δεν δύναται να κόψει μόνη της χρήμα όπως κάνουν πχ οι ΗΠΑ. Συνεπώς και να θέλει η κυβέρνηση,απλά δεν έχει την δυνατότητα. Το Ευρωπαϊκό πακέτο που αρχικά συμφώνησαν μετά από …σκοτωμούς οι Ευρωπαίοι,είναι πολύ μικρότερο από των ΗΠΑ κατά πολλές εκατοντάδες δις όταν μάλιστα η Αμερική είναι και 120εκ μικρότερη από την Ε.Ε . Αυτό για αρχή.

Να θυμίσω επίσης ότι σε ένα πόλεμο, η μεγαλύτερη καταστροφή συνήθως δεν είναι οι ζωές που χάνονται στο πεδίο της μάχης αλλά στις κοινωνικές δομές και τον απλό λαό,η λεγόμενη επόμενη μέρα δηλαδή. Θα δεχθώ ασφαλώς ότι ζούμε σε μια εποχή που τρέχουν τόσο γρήγορα τα πράματα που ένα κραχ 10 ετών παλιά για να ανακάμψουν οι οικονομίες,πλέον μπορεί να είναι μόλις ένα έτος. Και γι αυτό δεν χάνω την αισιοδοξία μου. Μηχανισμοί πλέον υπάρχουν. 

Το ερώτημα είναι τι θέλουν οι έχοντες την μπαγκέτα στα χέρια… Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο καθένας μας ατομικά καθώς και η χώρα ανακάμπτει από τα μνημόνια αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας είναι στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τουρισμό και στην εστίαση που είναι τομείς με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ αλλά και βασικά η τελευταία στην μείωση της ανεργίας; Ο τουρισμός θεωρείται ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο απ όλους και ήταν πάνω στην άνθηση στην χώρα μας που είναι ατμομηχανή της οικονομίας μας. Θα χαθεί η σεζόν οριστικά ή θα περισωθεί; Ήδη λένε οι περισσότεροι ότι η χρονιά χάθηκε και απλά μπορεί κάποιοι να σώσουν κάτι από τα αποκαίδια. Όλα όμως δεν εξαρτώνται από εμάς. Η θεραπεία του ιού,ένα εμβόλιο στο προσκήνιο,τα λεγόμενα γρήγορα τεστ,είναι σημαντικά κομμάτια του παζλ μαζί με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Μην χάνουμε την πίστη μας. Η σεζόν δεν θα έχει καμία σχέση με ότι ξέραμε και ήδη τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα υπολειτουργήσουν. 

Υπάρχει πάντως και ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Η Τουρκία και οι μεσογειακές χώρες πλήττονται στο μέγιστο. Αν τα τεστ δίνουν την δυνατότητα να ταξιδέψεις και να εισέλθεις και στην χώρα μας χωρίς καραντίνα,τότε θα κινηθεί ο τομέας. Οι τιμές θα είναι προσιτές,ο μεσαίος Αμερικανός, Ευρωπαίος και Κινέζος δεν έχει πρόβλημα ακόμα από την κρίση και θα θελήσει ένα μέρος του να ταξιδέψει. Ο κόσμος από την καραντίνα όταν έχει την δυνατότητα οικονομικά,θα αντιδράσει και θα βγει να ξεσκάσει και να πει χαλάω μην έρθουν τα χειρότερα. Ένα κομμάτι της κοινωνίας παγκοσμίως θα καταναλώσει από τα πακεταρισμένα και η Ελλάδα που διαχειρίστηκε καλύτερα απ όλους της κρίση και έχει τα λιγότερα κρούσματα στην Μεσόγειο απ όλους,θα πάρει όλο τον τουρισμό που θα κινηθεί. Άρα δεδομένου ότι μέχρι Οκτώβρη έχουμε σεζόν,μπορεί να ψιλοσωθεί η χρονιά.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί μεσοπρόσθεμα και μακροπρόθεσμα στην οικονομία μας που στηρίζεται στον τουρισμό και αυτό έχει να κάνει με την εξέλιξη της πανδημίας. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα τον 3ο κύκλο της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), που διενεργήθηκε στο διάστημα 1-1 0 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.954 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 18% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας). 

Προβλέπουν απώλεια τζίρου 4,46 δισ. και 45 χιλιάδων θέσεων εργασίας και πιθανή χρεοκοπία για ένα στα δύο ξενοδοχεία! Σε ένα χώρο που έπεσε φρέσκο χρήμα πρόσφατα με την άνθηση του τουρισμού και στην πατρίδα μας. Και ένας χώρος που προσέλκυε σε πρώτο βαθμό επενδυτές απ όλο τον κόσμο. Αν δεν επανέλθει ο τουρισμός θα χάσουμε και επενδύσεις και θέσεις εργασίας και έσοδα για τα ταμεία. Αρκεί να πω ότι τα ταμεία όταν χάνουν έσοδα θα έχουν αστοχία προυπολογισμών και καθότι είμαστε σε επιτήρηση θα ζητηθούν νέα μέτρα με περικοπές συντάξεων μισθών και τα σχετικά πιθανά κακά.. Άλλωστε η ανεργία οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνο σε αλυσίδα “λουκέτων” αλλά και μείωση κατακόρυφη των δημόσιων εσόδων.

Εδώ θα προκύψει και άλλο θέμα βέβαια με τα κόκκινα δάνεια που ήδη οι ξένοι δεν κάνουν πίσω και δεν έδιναν το πράσινο φως για αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλους του έτους και ενώ ακόμα δεν έχουμε δει την επόμενη μέρα με τα νέα δάνεια (ρυθμισμένα και μη)που θα σκάσουν….

Πάμε στην εστίαση που είναι ένας κλάδος με μεγάλη προσφορά στο ΑΕΠ και λόγω τουρισμού αλλά και εγχώριας κίνησης καθώς ο Έλληνας ξοδεύει σοβαρό μέρος των χρημάτων του στην καθημερινότητα του και διασκέδασή του από τον απλό καφέ μέχρι τα μπουζούκια. Στην Ελλάδα έχουμε με πρόχειρα νούμερα πάνω από 120000 επιχειρήσεις με 600.000(!)εργαζόμενους! 

Τα franchisees αντέχουν. Οι τουριστικές επιχειρήσεις όμως; Όσοι είχαν πακετάρει χρήμα δεν θα έχουν πρόβλημα. Πόσοι είναι αυτοί όμως; Τα χιλιάδες καφέ,φαγάδικα και νυχτερινά μαγαζιά τι θα κάνουν την επόμενη μέρα; Αν επιβληθεί για λόγους ασφαλείας η μάσκα, ποιός θα βγει έξω για να διασκεδάσει; Η εστίαση στηρίζεται στο socialengine ,στην φυσική επαφή. Τα μαγαζιά λένε θα αναγκαστούν να μειώσουν τα τραπέζια τους και να έχουν αποστάσεις. 

Τι θα γίνει με τα ορθάδικα, με τα κλαμπάκια, με τα μπαράκια; Δεν νομίζω ότι κάποιος που θα είναι σε απόσταση 2μ από το άλλο τραπέζι θα δώσει πχ 200 ευρώ για να ακούσει τον αγαπημένο του τραγουδιστή. Και καλά όλα αυτά. Αν από τον χειμώνα επανέλθει ο ιός και σου πουν καραντίνα πάλι; Ο κόσμος επίσης πως θα αντιδράσει; Έχουν όλοι τα χρήματα να βγουν να διασκεδάσουν, να ξεσκάσουν; Μια κρίση την ακολουθεί συνήθως όπως και τον περιορισμό ,το περίφημο ελατήριο. Όμως εδώ έχουμε κρίση διαρκείας που ίσως οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή συνήθειας για κάποιο τουλάχιστον διάστημα. 

Και άντε αντιδρά ο κόσμος. Μετά; Μετά από 15 ημέρες θα αισθάνεται όπως παλιά στα μέρη που πήγαινε με τις νέες συνθήκες διασκέδασης; Θα έχει χρήματα; Και αν έχει θα καταναλώνει ή θα φυλάει για τον δύσκολο χειμώνα και το αβέβαιο μέλλον; Είναι σίγουρο ότι η νύχτα και η εστίαση θα αλλάξουν και το ερώτημα είναι πόσοι θα αντέξουν; Πόσες επιχειρήσεις που δεν είχαν καβάτζες θα αντέξουν με τα μισά νοίκια δύο μηνών και μερικά λειτουργικά να τρέχουν; Και πόσο κόσμο θα αντικρίσουν; Θα ρίξουν τις τιμές για να έχουν κόσμο; Ή θα ανεβάσουν τιμές για να βγάλουν την χασούρα από την αναγκαιότητα μείωσης του χώρου τους ουσιαστικά ως προς τα άτομα;Τα λουκέτα και η αύξηση της ανεργίας στην εστίαση θα πρέπει να θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό σίγουρα. Ειδικά για όσους ήταν στον όριο να κλείσω ή να συνεχίσω.

Η νύχτα θα δοκιμαστεί πολύ. Μετά από μια έκλαμψη αντίδρασης θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εκτιμώ δεν θα επιβιώσουν όλοι. Και θα πάμε φοβάμαι σε μια περίεργη ανακατανομή. Τα λεγόμενα καλά μαγαζιά θα αυξήσουν ίσως και τιμές και θα γίνουν πολύ πριβέ αναγκαστικά.

Έχει όμως η Ελλάδα τόσο κόσμο; Δεν νομίζω… Ένα άλλο πιθανό σενάριο λέει ότι θα διατηρήσουν τις τιμές για να μην καταστραφούν και θα περιμένουν τις εξελίξεις με στόχο να την βγάλουν με μικρές απώλειες φέτος. Υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις που θα το κάνουν αυτό. Εδώ θα έπρεπε να υπάρξει και κυβερνητική παρέμβαση θαρρώ λόγω συνθηκών και να επιβάλλει και με εισοδηματικά κριτήρια,μείωση των ενοικίων για ένα διάστημα. Ειδάλλως θα χαθούν επιτυχημένες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να μειωθούν τα κόστη για τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση επίσης να μειώσει εισφορές κτλ. Αλλά αν το κάνει για ένα σοβαρό διάστημα θα πέσουν εκτός οι προυπολογισμοί.

Σκοπεύει να αβαντάρει η Ε.Ε; Τα μπουζούκια και τα λάιβ πχ τι θα κάνουν; Ο ανταγωνισμός στα μικρομεσαία ονόματα θα απογειωθεί. Λιγότερα τα μαγαζιά και μεγάλη η προσφορά. Με τι λεφτά όμως; Όταν ένα λάιβ ήθελε 1000 ευρώ σε ένα μπαράκι, καφέ, μικρό κλαμπ κτλ, αν σου πούνε θα έχεις τον μισό κόσμο για ιατρικούς λόγους πλέον τι θα γίνει; 

Άρα θα πέσουν τα κασέ πολύ. Είναι ξεκάθαρο ότι στην νέα εποχή όλοι θα πρέπει να μπουν στην λογική ότι δεν βγάζω λεφτά, δεν κονομώ, αλλά ζω από αυτό. Ειδάλλως θα τους “ξεβράσει”οικονομικά η νέα εποχή…..Τα ίδια και στα μπουζούκια. Αν γέμιζαν και με άγχος έβγαζαν ένα ποσό, τώρα με μικρότερη αναγκαστικά προσέλευση τι θα κάνουν; 

Θα ανεβάσουν τιμές; Καληνύχτα. Άρα ψαλίδια παντού…. Αλλά εδώ προσοχή. Η καραντίνα έβαλε τον κόσμο σε νέες συνήθειες… Και έχει, δεν έχει λεφτά θα έχει απαίτηση να πιάνουν τόπο όσα θα χαλάει ως προς όλους… Ειδάλλως θα κάνει αυτός ψαλίδι στην διασκέδασή του.

Ώρα αλλαγών επιτακτικών και προ κορωνοιού και νέα εποχή στην εστίαση ,την νυχτα και την διασκέδαση για όλους!

-Σωτήρης Γεωργίου/basketblog.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.