Τα μεγάλα projects από την Αθήνα μέχρι τη Μύκονο

Τεράστιας κλίμακας κατασκευαστικά έργα μεταμορφώνουν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις στο Νησί των Ανέμων και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Aν ταξιδέψει κανείς σήμερα κατά μήκος της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αποτελείται από εργοτάξια, ξεκινώντας από τις εργασίες που βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους για την ανάπλαση και αναβάθμιση της μαρίνας Βουλιαγμένης – η οποία θα συγκαταλέγεται πλέον στις πιο μοντέρνες και πολυτελείς του κόσμου, εφάμιλλη εκείνων του Αμπου Ντάμπι και της Σιγκαπούρης -, μέχρι τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στον Φαληρικό Ορμο. Πάρκα και άλλοι χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι, υπογειοποιημένες λεωφόροι, πάρκινγκ, υπερπολυτελείς βίλες μέσα σε πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μέχρι και εντυπωσιακοί ουρανοξύστες έρχονται για να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Παραλιακής και όλα αυτά άμεσα, καθώς πολλά από τα projects βαίνουν αισίως προς την ολοκλήρωσή τους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αντίστοιχα, μεγάλα κατασκευαστικά έργα πραγματοποιούνται και στο κέντρο της Αθήνας, με κορυφαίο εκείνο του Hilton. Το εμβληματικό ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1963 προκαλώντας αντικρουόμενα συναισθήματα και αντιδράσεις στους Αθηναίους εκείνης της εποχής, το τελευταίο διάστημα ανακατασκευάζεται, για να προσφέρει ένα μοντέλο και επίπεδο υπηρεσιών το οποίο για πρώτη φορά είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Διεθνής τίτλος και υπέροχο τοπίο. Το Mandarin Oriental, Costa Navarino θα υποδεχθεί τους τουρίστες το καλοκαίρι.

Ο Πύργος του Πειραιά περνάει σε νέα εποχή, ενώ διάσπαρτα στην πόλη έργα μικρότερων διαστάσεων, όλα τους προηγμένα σχεδιαστικά, ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Η περιοχή της Ομόνοιας, με τις νέες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που μόλις ολοκληρώθηκαν, έχει ξεκινήσει να αλλάζει πρόσωπο, ενώ τα boutique hotels και τα πεντάστερα καταλύματα έχουν κατακλύσει όλες τις γειτονιές του κέντρου και πέριξ αυτού.

Και εκτός Αθηνών, όμως, ο επενδυτικός και κατασκευαστικός οργασμός συνεχίζεται. Καθημερινά ακούμε για νέα έργα, διάσημα luxury brands που «αγκυροβολούν» για πρώτη φορά στη χώρα μας ή που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και σε άλλους προορισμούς. Στη Μεσσηνία έχουμε μεγάλη και πολυαναμενόμενη άφιξη, ενώ η Μύκονος, όπως πάντα, ξεχωρίζει, με νέες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και καινούργια projects στον τομέα της διασκέδασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμβληματικό Sea Satin στην περιοχή των ανεμόμυλων, που έχει αφήσει εποχή στη νυχτερινή διασκέδαση του κοσμοπολίτικου νησιού. Μετά από μια μακρά περίοδο που ήταν κλειστό, και αφού έγινε το «μήλον της έριδος» για δύο γνωστούς επιχειρηματίες της μυκονιάτικης διασκέδασης, τελικά θα ανοίξει ριζικά ανανεωμένο και με καινούργια ονομασία.

Το Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη.

Εκτός από όλα αυτά, στη Μύκονο παρατηρούμε τελευταία πολύ έντονα το φαινόμενο μεγιστάνες του πλούτου να επενδύουν σε ιδιωτικές βίλες που ανήκουν σε μεγάλες οικογένειες εφοπλιστών και επιχειρηματιών οι οποίοι για κάποιους λόγους αποφασίζουν να αφήσουν το Νησί των Ανέμων αναζητώντας άλλους επίγειους παραδείσους, εντός ή εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Villa Serenity, η οποία ανήκει σε γνωστό ελληνοκύπριο επιχειρηματία και, όπως γράφει το Forbes, πωλείται για 23 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται σε μια πλαγιά 7.500 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα, ενώ έχει θέα στην Ψαρού, τον Πλατύ Γιαλό και την Παράγκα.

Αρκετά από τα προαναφερθέντα έργα χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, άλλα προέρχονται από την εγχώρια ιδιωτική πρωτοβουλία και πολλά στηρίζονται σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από ξένες χώρες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της QG Investments, μιας κατασκευαστικής εταιρείας η οποία έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, αλλά βασικός της μέτοχος – σχεδόν αποκλειστικός, αφού κατέχει το 99% – είναι ο Μοχάμεντ αλ Ομπαϊντλί, με καταγωγή από το Κατάρ. Κινητήριος δύναμη όμως πίσω από τα λευκά, πρωτοποριακού σχεδιασμού κτίρια-γλυπτά, τα οποία πραγματοποιεί η εταιρεία κυρίως στα νότια προάστια, είναι ο Παύλος Χατζηαγγελίδης. Στα πιο γνωστά projects του 45χρονου αρχιτέκτονα περιλαμβάνονται ένα σε σχήμα πεταλούδας, το οποίο βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, το «Καράβι» στην Ωκεανίδα, ενώ το επόμενο έργο του, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, ονόματι «Athens Triton», ξεκινά εργασίες άμεσα. Θα βρίσκεται δίπλα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκεί που λειτουργούσε στο παρελθόν η ψυχιατρική κλινική «Κασταλία», η οποία βρίσκεται σε φάση κατεδάφισης. Το project αποτελείται από 42 κατοικίες, με τις πιο μικρές να έχουν επιφάνεια 120 τ.μ. και τις πιο μεγάλες να φτάνουν μέχρι τα 640 τ.μ. Αντίστοιχα, οι τιμές τους υπολογίζεται να ξεκινούν από τα 2 εκατομμύρια ευρώ και να ξεπερνούν τα 10. Κάθε κατοικία θα έχει φυσικά απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, ενώ οι υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν οι ένοικοι θα είναι υψηλού επιπέδου. Ιδιωτικές και κοινόχρηστες πισίνες εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, γυμναστήριο, private lounge bar, ακόμη και θερινός κινηματογράφος περιλαμβάνονται στις παροχές, που θυμίζουν περισσότερο πολυτελές resort παρά οικισμό.

Ένα πολύ εντυπωσιακό, ιδιαίτερο κτίριο στη Γλυφάδα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

Ονειρεμένα σπίτια-ξενοδοχεία

Ο συνδυασμός ιδιωτικής κατοικίας και ξενοδοχείου δεν είναι ένα καινούργιο concept. Αντιθέτως, εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζεται σε κορυφαίους προορισμούς ολόκληρου του κόσμου. Μερικά παραδείγματα αποτελούν, στο Λονδίνο, το Grosvenor House Suites και το OWO Residences by Raffles, με 85 ιδιόκτητα διαμερίσματα, spa, bars και εννέα εστιατόρια και, στις Ελβετικές Aλπεις, το πεντάστερο The Chedi Andermatt, όπου το διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου κοστίζει περί τα 1,5 εκατ. ευρώ. Στο Ντουμπάι, στο W Residences του τεχνητού νησιού σε σχήμα φοίνικα Palm Jumeirah, οι κατοικίες κοστίζουν 3.200.000 ευρώ και, στην ίδια περιοχή, οι βίλες του Five Palm Jumeirah γύρω στα 7.300.000 ευρώ – το ξενοδοχείο τις προσφέρει μαζί με τον μπάτλερ τους. Διαμερίσματα προς πώληση έχουν διαθέσει και τα ξενοδοχεία The Plaza New York, Mandarin Oriental New York και Four Seasons San Francisco.

Εξωτερικά το εμβληματικό Hilton της Αθήνας, που θα ανοίξει ξανά ως Conrad, θα μοιάζει κάπως έτσι.

Σειρά τώρα έχει η Αθήνα και συγκεκριμένα το Hilton που αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του στις αρχές του 2025 ως Conrad – το μικρό όνομα του ιδρυτή της πολυτελούς διεθνούς αλυσίδας Hilton. Πρόκειται για μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 300 εκατ. ευρώ των ΤΕΜΕΣ και Ιονικής Ξενοδοχειακής, που ανήκουν στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες αλλά και 50 υπερπολυτελή sold-out διαμερίσματα, προορισμένα για μόνιμες κατοικίες, που θα βρίσκονται στους τέσσερις τελευταίους ορόφους του και θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences. Εκτός από όλες τις υπηρεσίες, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα έχουν και πρόσβαση σε παραλία, καθώς το ξενοδοχείο έχει αναλάβει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της Β΄ Πλαζ Βούλας – έκτασης 80 στρεμμάτων, την οποία θα αναβαθμίσει καθαρίζοντάς τη και δημιουργώντας χώρους αθλητισμού, εστιατόρια-café, παιδότοπους και ιδιωτικό club. Τα διαμερίσματα έχουν ήδη πουληθεί, στην πλειονότητά τους σε Ελληνες, ενώ η μέση τιμή των δύο επάνω ορόφων είναι γύρω στα 24.000 ευρώ ανά τ.μ. και των άλλων δύο στα 21.000 ανά τ.μ.

Στην ίδια λογική κινείται και το πεντάστερο resort της Μεσσηνίας Costa Navarino. Ηδη χτίζονται πολυτελείς κατοικίες αξίας κάποιων εκατομμυρίων – 235 έως 295 τ.μ. -, στις γειτονιές που διαμορφώνονται σταδιακά μέσα στις εκτάσεις του, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, δύο από αυτές τις κατοικίες έχει αποκτήσει η οικογένεια Αντετοκούνμπο.

Στην παραλία του Kαλαφάτη θα ανοίξει το One&Only της Μυκόνου.

Επίσης, στην έκταση της Costa Navarino θα ανοίξει το καλοκαίρι το πρώτο πολυτελές resort της Mandarin Oriental επί ελληνικού εδάφους. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου και πάνω σε παραλία με θέα σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Μεσογείου, το Mandarin Oriental, Costa Navarino διαθέτει 99 σουίτες και υπόσκαφες βίλες με ιδιωτικές πισίνες, ενώ 2.700 μεταφυτευμένα ελαιόδεντρα και πάνω από 500.000 ενδημικοί θάμνοι πλαισιώνουν την όλη έκταση. Για τους λάτρεις του γκολφ θα υπάρχει το signature γήπεδο 18 οπών στο Navarino Bay, καθώς και τρία ακόμη, με πρόσβαση σε κομψά golf clubs που διαθέτουν ξεχωριστή θέα στην ακτογραμμή.

Η μορφή που θα έχει ο Riviera Tower στο Ελληνικό.

Μισό δισ. για τα οικόπεδα του Αστέρα

Από τα πιο ακριβά κομμάτια γης στην Ελλάδα – και στη Μεσόγειο – είναι τα οικόπεδα που ήδη πουλήθηκαν στην νοτιοδυτική πλευρά του Αστέρα της Βουλιαγμένης, εκεί όπου βρισκόταν κάποτε το ιστορικό ξενοδοχείο Αφροδίτη με έτος κατασκευής το 1984, και το οποίο έχει φιλοξενήσει πλειάδα ισχυρών και διασήμων του πλανήτη.

Πρόκειται για 13 οικόπεδα, πάνω στα οποία οι αγοραστές θα αναλάβουν να χτίσουν τις υπερπολυτελείς βίλες τους. Τα οικόπεδα έχουν ήδη αγοραστεί από δύο ιδιοκτήτες, οι οποίοι προέρχονται από τον εφοπλιστικό χώρο, με τον έναν από τους δύο μάλιστα να έχει στην κατοχή του τα 11. Το κάθε οικόπεδο κόστισε 39 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία τους σχεδόν θα διπλασιαστεί μόλις χτιστούν. Οι πρώτες βίλες που κατασκευάζει ήδη ο ένας εκ των ιδιοκτητών αναμένεται να παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους, ενώ κάποιες δεν θα πουληθούν, καθώς προορίζονται για ιδία χρήση.

Νέα Αστέρια, Κέα, Μύκονος

Για πολλά χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας που ήταν παλαιότερα γνωστή ως «Αστέρια» παρέμεινε ανεκμετάλλευτη. Μέχρι που ξεκίνησε την κατασκευή του One&Only Aesthesis η Grivalia Hospitality. Δεκατέσσερις ανεξάρτητες κατοικίες πάνω στη θάλασσα, πολύ κοντά στο κέντρο της Γλυφάδας και ταυτόχρονα απολύτως απομονωμένες, ώστε να δίνουν την αίσθηση ότι κάποιος βρίσκεται σε ιδιωτικό νησί. Επίσης, σε παρακείμενο χώρο, αλλά με ξεχωριστή είσοδο, θα χτιστεί και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με υπερπολυτελή δωμάτια. Είναι ένα από τρία ανάλογα projects One&Only στην Ελλάδα, καθώς το άλλο βρίσκεται στην Κέα – το One&Only Kéa Island Resort – το τρίτο αναμένεται στη Μύκονο και συγκεκριμένα στον Καλαφάτη.

Πρόκειται για μία εκ των δύο επενδύσεων της Monterock International – βλ. Coya, Nammos διεθνώς, Nusr-Et, πρώην Κensho στην Ψαρού, Nobu Santorini κ.ά. – , με τη συμμετοχή κεφαλαίων από τα εμιράτα, που ξεπερνούν σε ύψος τα 200 εκατ. ευρώ – μόνο το πεντάστερο One&Only ξεπερνά σε κόστος τα 81 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη επένδυση της εταιρείας στο κυκλαδίτικο νησί έχει να κάνει με το κορυφαίο brand Aman, το οποίο ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι με το Amanzoe.

Ο «πράσινος» πύργος του Ελληνικού

Το πιο ακριβό, όμως, πολυαναμενόμενο, σημαντικό και πολυσυζητημένο εγχώριο project, το οποίο προτού καν ξεκινήσει να κατασκευάζεται άλλαξε ολοκληρωτικά την ελληνική κτηματομεσιτική αγορά, παραμένει εκείνο που αφορά την ανάπλαση του Ελληνικού. Ενα project που έχει αναλάβει η Lamda Development, όπως και αρκετά άλλα στην ευρύτερη περιοχή. Εχουν γραφτεί πολλά και εντυπωσιακά για το τι θα περιλαμβάνεται στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, βρίσκονται στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού – από πολυτελή μαρίνα με κτίριο του διάσημου ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, μέχρι εκτεταμένους χώρους πρασίνου για το κοινό.

Το πιο έντονο όμως ενδιαφέρον είναι αυτό που υπάρχει για τον ύψους 200 μέτρων ουρανοξύστη με τα 200 διαμερίσματα και τους 50 ορόφους που βρίσκεται υπό κατασκευή, μια συνεργασία του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster+Partners και του Γραφείου Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ. Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας – και ένα από τα πιο ψηλά της Μεσογείου -, διπλάσιο σε ύψος από τον εμβληματικό Πύργο των Αθηνών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τα διαμερίσματα έχουν ήδη πουληθεί προτού καν ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσης του κτιρίου, μια διαδικασία που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη και τα έσοδα από τις πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα φτάσουν και ίσως θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ μόνο για αυτόν τον πρώτο πύργο, ενώ ήδη αρχίζουν και διαρρέουν τα ονόματα των νέων ιδιοκτητών, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι επιφανείς έλληνες επιχειρηματίες.

Πέρα από τις ανέσεις και τις παροχές, οι οποίες από ό,τι γίνεται αντιληπτό είναι εξαιρετικά exclusive και υψηλής αισθητικής, ο Riviera Tower θα διαθέτει βιώσιμο σχεδιασμό – γύρω στα 1.900 σχέδια προηγήθηκαν της τελικής έγκρισης της άδειας κατασκευής – και τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα ασφαλείας και ήδη οι τυχεροί ιδιοκτήτες έχουν προκαταβάλει τα ¾ του κόστους της κατασκευής του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως και τα υπόλοιπα «λαμπερά» projects που θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης. Εν αναμονή των εξελίξεων!

-tovima.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.