Σταύρος Νιάρχος: Πως από το λάδι και το αλεύρι, βρέθηκε στην κορυφή του πλανήτη

Πως το παιδί από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας, κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία που διαρκεί μέχρι τις μέρες μας.

Και βέβαια, πριν αρχίσω να σας διηγούμαι την ζωή του, να πω για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα του Σταύρου Νιάρχου για τα τόσα υπέροχα που προσφέρει και στον τομέα του πολιστισμού στην ταλαίπωρη Ελλάδα μας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Σταύρος Νιάρχος γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1909 και πέθανε στις 15 Απριλίου 1996 σε ηλικία 87 ετών. Ήταν κορυφαίος Έλληναςεφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά είχε καταγωγή από την Λακωνία. Ήταν γιος του Σπύρου Νιάρχου, εμπόρου λαδιών, και της Ευγενίας Κουμάνταρου, κόρης του αλευροβιομήχανου Σταύρου Κουμάνταρου. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν ανιψιός του Νικολάου Κουμάνταρου, βιομήχανου, εφοπλιστή και βουλευτή, και πρώτος ξάδελφος της Ντόλλυ Γουλανδρή. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση αλευρόμυλων. Μάλιστα την περίοδο εκείνη αγόρασε μέσω της οικογενειακής εταιρείας 6 φορτηγά πλοία. Αυτή ήταν η αρχή.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Νορμανδία, γι’ αυτό και τιμήθηκε με τον «Μεγαλοσταυρό του Τάγματος του Φοίνικος» και με διάφορα άλλα μετάλλια. Στη συνέχεια ασχολήθηκε επιτυχώς με τη ναυτηλία κυρίως με τις μεταφορές πετρελαίου αποκτώντας τεράστια περιουσία. Το 1958 ίδρυσε τα ναυπηγία Σκαραμαγκά, τα οποία το 1985 περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης το 1955 έκανε τη βασική επένδυση για τη δημιουργία των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου, τα οποία κρατικοποιήθηκαν το 1976.

Η προσωπική του ζωή ήταν πολυτάραχη και «νεφελώδης». Το 1930 παντρεύτηκε την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναύαρχου, αλλά ο γάμος διήρκησε ελάχιστους μήνες. Το 1939 έκανε δεύτερο γάμο με την Μελπομένη Κάππαρη, κόρη εφοπλιστή από την Σύρο, και το 1947, ενώ ήταν ερωτευμένος με την Τίνα Λιβανού, εκείνη παντρεύτηκε τον Ωνάση, ο Νιάρχος παντρεύτηκε την αδελφή της, Ευγενία, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Με την Ευγενία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Φίλιππο, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και την Μαρία (φωτογραφία πάνω).

Το 1965 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο (4ος γάμος) με την Σαρλότ Φορντ (φωτογραφία πάνω), δισέγγονη του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έλενα. Το 1971, ένα χρόνο μετά τον απρόσμενο και “περίεργο” θάνατο της Ευγενίας, έκανε τον πέμπτο γάμο του με τον αρχικό του έρωτα, την αδελφή της Ευγενίας, την Τίνα (πρώην σύζυγο του Ωνάση όπως είπα), η οποία όμως πέθανε το 1974.

-nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.