Frutenco: Το επόμενο βήμα του Νίκου Καραμούζη στην αγορά τροφίμων

Είναι πάντοτε δραστήριος. Ένας γκουρού των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων. Όμως ο Νίκος Καραμούζης δεν έμεινε μόνο εκεί αλλά αποφάσισε να διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες. Να περάσει στο χώρο των τροφίμων.

Πλέον ο κ. Καραμούζης έχει ηγετικό ρόλο στην εταιρεία επεξεργασίας, εμπορίας και αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών Frutenco Α.Ε. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες και όπως φαίνεται, αποτελεί τη σημαντική ελληνική εξαγωγική εταιρεία φρούτων που έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Grant Thornton και γνωστός από την πολύχρονη πορεία του στον τραπεζικό κλάδο  Νίκος Καραμούζης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρεία έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 3,26 εκατ. ευρώ και βάσει του σκοπού της θα ακολουθήσει μια διαδρομή εισαγωγών – εξαγωγών, αγορών προς μεταπώληση, χονδρική πώληση, προμήθεια και εν γένει εμπορία τροφίμων, σιτηρών, δημητριακών, ιχθυηρών, εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και κάθε άλλου εδώδιμου προϊόντος, ιδίως νωπών, κατεψυγμένων ή συντηρημένων φρούτων, λαχανικών και οπωροκηπευτικών, ελαιολάδου και βρώσιμων ελαίων, καρπών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, οίνου και μελιού και οποιουδήποτε αγροτικού προϊόντος.

Frutenco: Η μετεξέλιξη της Krop

Στην ουσία, πρόκειται για τη μετεξέλιξη της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop (Κ. Ροπόκης & Στ. Τσολάκος Ανώνυμη Εταιρεία) με έδρα την Άρτα, στην οποία η SMERC απέκτησε στα τέλη Μαρτίου πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό. Η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως και είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Βασικός μέτοχος της Frutenco είναι η SMERemediumCap, με 2.200.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη, ενώ οι Κωσταντίνος Ροπόκης και Σταύρος Τσολάκος διαθέτουν ο καθένας από 500.100 μετοχές, έχοντας εισφέρει έκαστος το 30% των ανηκόντων σε αυτούς μετοχών της Krop.

Επίσης, μέτοχος με 66.000 μετοχές είναι ο Δημήτρης Βαλάχης, ο οποίος έχει τη θέση του CEO στην εταιρεία. Η προσπάθεια αυτή, όμως, κρύβει κι άλλες εκπλήξεις καθώς στο πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας, εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, συμμετέχουν και ο Κωνσταντίνος Καραφωτάκης, επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Οlympia Group, που ίδρυσε ο Πάνος Γερμανός, σε ρόλο πρόεδρου, ο Νικόλαος Βουδούρης (αντιπρόεδρος) και οι Νικόλαος Ζορμπάς και Ελισάβετ Γιούνη (μέλη).

Η νέα αυτή καριέρα που ο Νίκος Καραμούζης προωθεί ως επενδυτής πλέον δείχνει τον δρόμο που ακολούθησαν κι άλλοι αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες της χώρας στο αγροτοδιατροφικό τομέα.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.