Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του COVID-19

Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του COVID-19

Ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας κατά την τοποθέτηση του στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε και σε ένα νέο φάρμακο, την αβιπταντίλη.

Το εν λόγω φαρμάκο δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του πνεύμονα, αλλά και έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα και στα μονοκοκύτταρα, αμυντικά κύτταρα του αίματος μας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η NeuroRx και η Relief Therapeutics ανακάλυψαν ότι το RLF-100 αλλιώς και aviptadil οδήγησε σε ταχεία ανάρρωση από πνευμονική ανεπάρκεια σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η αβιπταντίλη είναι ένας σχηματισμός αγγειοδραστικού εντερικού πεπτιδίου , που εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους πνεύμονες και μπλοκάρει διάφορες φλεγμονώδεις κυτοκίνες.

Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του φαρμάκου με ένδειξη στη λοίμωξη Covid-19.

Μάλιστα, εντάχθηκε σε διαδικασία fast-track από τον αμερικανικό ΕΟΦ, τον FDA, για ασθενείς με Covid-19 για την αντιμετώπιση αναπνευστικής δυσχέρειας.

Σε εξέλιξη είναι μια κλινική μελέτη Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ, ενώ το φάρμακο χορηγείται και ως θεραπεία έκτακτης ανάγκης, για ασθενείς που είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση για να ενταχθούν στην κλινική έρευνα.

Σύμφωνα με τις εταιρείες η πρώτη αναφορά για ταχεία κλινική ανάκαμψη ήρθε από Νοσοκομείο του Houston όπου 54χρονη γυναίκα που κόλλησε τον ιό ενώ ήταν σε θεραπεία για απόρριψη μεταμόσχευσης διπλού πνεύμονα, βγήκε από τον αναπνευστήρα μέσα σε 4 ημέρες από τη χορήγηση της θεραπείας!

Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερους απο 15 ασθενείς, που εξέλαβαν το φάρμακο.

Ταχεία κάθαρση κλασικών πνευμονολογικών ευρημάτων και βελτίωση στο οξυγόνο του αίματος, όπως και μείωση των εργαστηριακών δεικτών του COVID-19 50% και πάνω είναι μερικές από τις παρατηρήσεις σε ασθενείς με κρίσιμη μορφή της νόσου που τους χορηγήθηκε αβιπταντίλη.

Αποτυχίες και επιτυχίες στη θεραπεία

“Νέα δεδομένα προέκυψαν τους τελευταίους 2 μήνες για τη χρήση κάποιων φαρμάκων που ξεχωρίζουν, αλλά για κάποια δεν έχει λυθεί ο γρίφος”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σ. Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν έπιασαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο φάρμακο τοξιλίζουμαμπ, το οποίο σε μελέτη φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία δεν έπιασε τους στόχους. 

Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται καθώς υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα και κάποια θετικά σε μια μεγάλη μελέτη στην Ισπανία.

Η δεξαμεθαζόνη, ένα είδος κορτιζόνης, ένα και φθηνό και γνωστό φάρμακο, φαίνεται να μειώνει τους θανάτους σύμφωνα με μεγάλη κλινική μελέτη που αφορούσε σοβαρά περιστατικά, που περιλαμβάνεται και στο δικό μας τον αλγόριθμο.

Η Ε.Ε. διασφάλισε για τα κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο την προμήθεια 30 χιλιάδων θεραπευτικών σχημάτων του μοναδικού έως σήμερα εγκεκριμένου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου έως σήμερα, τη ρεμδεσιβίρη. Η ποσότητα αυτή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες και την κατανομή που θα προτείνεται μετά απο συμβουλή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσου, του ECDC.

Πληροφορίες: Clinicaltrialsarena

-από news4health.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.