Πανεπιστήμιο για Influencer δημιουργείται στην Ελλάδα

Πανεπιστημιακή σχολή Influencer ετοιμάζεται να δημιουργηθεί στη χώρα μας αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα είναι δημόσια, ιδιωτική ή και τα δυο.

Μπορεί στη χώρα μας να γίνεται τρελός χαμός για τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά -που θεωρούνται ακόμα κοινωνική καταξίωση και εξασφάλιση επιτυχίας- αλλά, αν ρωτήσεις σήμερα έναν πιτσιρικά ή μια πιτσιρίκα 14 χρονών, θα σου απαντήσει πως θέλει να γίνει influencer.

Οι γονείς ονειρεύονται το παιδί τους να γίνει γιατρός και το παιδί ονειρεύεται να γίνει Andrew Tate ή Kylie Jenner.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λογικό είναι αυτό, αφού η ζωή κάποιου που κωλοβαράει στα social media και βγάζει πάρα πολλά χρήματα μοιάζει κάπως πιο γοητευτική από τη ζωή ενός ανθρώπου που σπουδάζει 10 χρόνια και μπορεί να καταλήξει σερβιτόρος για την καλοκαιρινή σεζόν στη Σέριφο.

Μπορεί οι παλιότερες γενιές να μεγάλωσαν με την τεράστια ανοησία “Τώρα που είσαι νέος θα δουλέψεις” -λες και θα δουλέψεις για πέντε χρόνια και μετά θα αράξεις, και δεν θα δουλεύεις μέχρι τα 70, αν, εν τω μεταξύ, δεν τα έχεις τινάξει-, αλλά οι σημερινοί νέοι μοιάζει να εκτιμούν τον ελεύθερο χρόνο, το αραλίκι και τον γρήγορο πλουτισμό, περισσότερο από τους γονείς τους και τους προγόνους τους. Πριν βιαστεί κάποιος να τους κατηγορήσει για αυτό, ας σκεφτεί πως τα παιδιά έρχονται σε έναν κόσμο που δεν έχουν επιλέξει τίποτα, οπότε το πώς σκέφτονται έχει να κάνει με αυτό που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες γενιές. Αυτό το ξεχνούν πάντα όλοι όσοι κατηγορούν τους εκάστοτε νέους.

Από την άλλη, είναι λογικό οι νέοι να επιθυμούν να γίνουν influencer και όχι επιστήμονες, αφού η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, με την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτοματοποίηση και τα ρομπότ, εξαφανίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ήδη είμαστε στην “μετα-εργασία” εποχή. Οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν (σ.σ. Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά αυτά τα έγραφα από το 2012: “Περισσεύετε” και “Επιδόματα για όλους”).

Επίσης, όταν τα πιτσιρίκια λιώνουν μπροστά στις οθόνες των κινητών τους από τεσσάρων ετών, σε ποιον θα θέλουν να μοιάσουν, στον μπαμπά τους και τη μαμά τους -που κάνουν βαρετές και κουραστικές ζωές- ή στον MrBeast και την Κιμ Καρντάσιαν;

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα σημερινά παιδιά έχουν γεννηθεί σε μια εποχή που -εκτός από το χρήμα- η εικόνα είναι παντοδύναμη και τίποτα δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει σε βίντεο, ενώ έχουν γεννηθεί τα πρώτα παιδιά αυτών που έβγαζαν συνέχεια selfie. The selfie generation. Η αποθέωση του εγώ. Τι μπορεί να πάει στραβά;

Ναι, αλλά influencer μπορεί να είναι κάποια με εκατοντάδες φίλτρα που κάνει συνέχεια πλαστικές εγχειρήσεις στο πρόσωπο και στο σώμα της και δεν την αναγνωρίζει πια ούτε το παιδί της και κλαίει το μωρό γιατί θέλει τη μάνα του, ενώ, όπου να ‘ναι, θα κάνει πλαστική και στο μωρό, για να της …μοιάζει και να πουλάει και το μωρό της στις φωτογραφίες που θα ανεβάζει στο Instagram.

Καμία σημασία δεν έχουν αυτά, αν είσαι στην εφηβεία. Ο έφηβος θέλει να ξεχωρίσει, θέλει να τα αλλάξει όλα πάνω του, αισθάνεται αθάνατος και θέλει πολλά χρήματα, γιατί ξέρει πως το χρήμα είναι πια ο μόνος Θεός. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις -πάντα υπήρχαν- αλλά τα περισσότερα παιδιά είναι έτσι.

Μα είναι οι influencer πρότυπα για τα παιδιά;

Ναι, είναι. Οι influencer είναι τα πρότυπα για τα παιδιά, ποιοι να είναι;

Κοιτάξτε γύρω σας. Προσπαθήστε να βρείτε πρόσωπα που να είναι πρότυπα από τις Επιστήμες, την Πολιτική και την Τέχνη. Ψάξε, ψάξε, δεν θα τα βρεις. Μπαγιάτικοι καλλιτέχνες, συνθέτες σε αποσύνθεση, γελοίοι πολιτικοί και άλλα σούργελα. Άλλωστε και οι πολιτικοί και οι καλλιτέχνες αντιγράφουν πια τους influencer του Tik Tok. Το κάνουν ακόμα και κάποιοι “επιστήμονες”. Προσέξτε πόσοι γιατροί ψάχνουν για …πελάτες στα social media, ποζάροντας σαν …μοντέρνοι.

Και πώς γίνεσαι influencer;

Θα έλεγα πως εδώ ισχύει το “αυτός με την τρελάρα του γεμίζει την κοιλάρα του”, αλλά θα χρειαστούν και πανεπιστημιακές σχολές που να διδάσκεται το πώς θα γίνεις influencer.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες πανεπιστημιακές σχολές -κάποιες χωρίς λόγο ύπαρξης- και να μην υπάρχει μια σχολή για αυτό που επιθυμούν να γίνουν σήμερα οι περισσότεροι νέοι, δηλαδή μια πανεπιστημιακή σχολή που να βγάζει influencer.

Το πρώτο πανεπιστήμιο για influencer στον κόσμο θα ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο στην Ιρλανδία.

Η Ελλάδα προλαβαίνει να γίνει αυτή η πρώτη χώρα του κόσμου που θα δημιουργήσει πανεπιστήμιο για influencer.

Αν δημιουργηθεί πανεπιστήμιο για influencer στην Ελλάδα, νομίζω πως δικαιούμαι μια έδρα, επειδή είχα την ιδέα. Καλύτερα να είναι αργομισθία ή έστω να κάνω τηλεκπαίδευση, για να μη χάνω και τα μπάνια μου στα νησιά. Άλλωστε, δεν μπορείς να διδάσκεις τα παιδιά πώς θα γίνουν influencer και εσύ να είσαι σαν υπάλληλος σε γραφείο. Πρέπει να είσαι αραχτός στην παραλία και να πίνεις κοκτέιλ σαμπάνιας. Ευχαριστώ.

(Αφού ανοίξει στην Ελλάδα πανεπιστήμιο για influencer, πρέπει να ανοίξει και ένα πανεπιστήμιο για unboxing. Ελάτε, παιδιά, κουνηθείτε. Όλα εγώ πια;)

πηγή: pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.