Ολίγα τινά περί Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil

Εδώ και δύο χρόνια μιλάμε για ΜΟΗ και ΕΛΠΕ εξηγώντας στον κόσμο ότι οι δύο εταιρίες κερδίζουν χρήματα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο από 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ. 

1.       Την διαχείριση και αποτίμηση των αποθεμάτων τους. Κοινώς, όταν πέφτει η τιμή πετρελαίου αποτιμώνται τα αποθέματα τους χαμηλότερα και γράφουν ζημιές. Το αντίστροφο συμβαίνει στην άνοδο. Τα κέρδη ή οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ λογω του όγκου τους, ωστόσο είναι βραχυπρόθεσμα ΜΗ επαναλαμβανόμενα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

  • Κοινώς, αν η εταιρία διαθέτει 300 εκατομμύρια σε απόθεμα πετρελαιου και αυτό αποτιμάται το επόμενο τρίμηνο στα 400 θα κερδίσει μια φορα και μονο τα 100 μιας και το επόμενο τρίμηνο θα κληθεί να πληρώσει την αντικατάσταση του πουληθέντως εμπορευματος ακριβότερα. 

Οι δύο εταιρίες φυσικά εξαγοράζοντας τα πρατήρια της SHELL και της AVIN καταφέρνουν να εξομαλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών πουλώντας μας με καθυστέρηση τις φτηνότερες τιμές του προϊόντος, αλλά βαριές βυθίσεις τιμών δεν μπορούν να τις μεταφέρουν στον τελικό πελάτη.  

2.       Το περιθώριο διύλισης το οποίο καθορίζεται βάση διεθνών τιμών στην περιοχή μας. Τα περιθώρια αλλάζουν τακτικά βασισμένα σε στοιχεία ζήτησης, γεωπολιτικών συνθηκών, ποιότητας προϊόντος κ.α. Προφανώς το πόσο καλά αγοράζουν τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ από τους προμηθευτές τους είναι μια βασική παράμετρος.  

Στο διάγραμμα με τις ενδεικτικές τιμές περιθωρίων διύλισης μπορείτε να δείτε ότι στην Ελλάδα τα περιθώρια πλέον τραβάνε την ανιούσα με τιμές που ξεπερνάνε σε τιμές το 19.

  • Λογικό αυτό, καθότι και οι τιμές των τελικών προϊόντων έχουν τραβήξει πάνω αλλά κυριότερα η κατάσταση στην Ουκρανία ευνοεί τα διυλιστήρια του νότου που τροφοδοτούνται ούτως η αλλιώς από νότιες περιοχές…

Σε αντιθεση για παράδειγμα με το διυλιστήριο της Γερμανίας που έπαιρνε πρώτη ύλη καθαρά από Ρωσία και πλέον αναγκάζετε να το αντικαταστήσει με άλλες πηγές ακριβότερες, αρκετά μακρινές και δυσκολότερες καθιστώντας το λιγότερο ανταγωνιστικό.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται σοβαρές ανατιμήσεις των περιθωρίων λόγω της κατάστασης αυτής ή έστω σταθεροποίηση στις εξαιρετικά υψηλές τιμές που βλέπουμε. Αυτό θα οδηγήσει την κερδοφορία και των δυο δυιλιστηρίων μας στα ύψη και τις μερισματικές αποδόσεις να χτυπάνε ταβάνι.

  • Ειδικά για την ΜΟΗ η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα δώσει προμέρισμα στα τέλη του χρόνου που θα εκτινάξει την συνολική μερισματική απόδοση του 2022 πάνω από 10% . 

Η είσοδος δε και τω δύο εταιριών στις ΑΠΕ καθιστά τις εταιρίες και ως Hot green stories, κάτι που μπορεί σοβαρά να ευνοήσει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους καθότι η φιλοσοφία του δεν επενδύω σε ρυπογόνες βιομηχανίες από πολλά funds θα διασκεδαστεί από το… πρασiνισμα των εταιριών αυτών. 

Κλείνοντας εδώ να θυμίσω ότι το πάρτι κερδών στις δύο μεγάλες θα οδηγήσει και σε καλύτερες συνθήκες εργασίας των δύο μικρών που ήδη αποτιμώνται σε τιμές σκραπ. 

Φιλικά

ΟΑΚ

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.