Ο λοχίας της Ρωσίας, Θεσσαλονικάρχης

Το 2012 ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος Ιβάν Σαββίδης αγοράζει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το 2013 παίρνει την ελληνική υπηκοότητα και τη διαχείριση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς με 95.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, τον ίδιο χρόνο γίνεται κάτοχος κατά 82% της κρατικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, την οποία μετά από πέντε χρόνια την πουλάει, έναντι 1,6 δις δολάρια σε Ιάπωνες που παίζουν ανταγωνιστικά στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου στον καπνό, στην Ρωσία.

Ο Ιγνάτιος και η Κλεονίκη Σαββίδου δεν σταμάτησαν στο επτά, έκαναν και όγδοο παιδί, τον Ιβάν. Το 1959, σα σήμερα 27 Μαρτίου. Φτωχή οικογένεια στο χωριό Σάντα, κάπου στα νότια της Γεωργίας. Ο Ρωσοπόντιος βενιαμίν της οικογένειας Ιβάν Σαββίδης δεν μιλάει ελληνικά, ούτε ρωσικά, μόνον ποντιακά. Η οικογένεια μετακινείται προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στο Ροστώφ και ο Ιβάν στα 20 του φοράει το χακί του σοβιετικού στρατού. Απολύεται με το βαθμό του λοχία και το 1980 γίνεται εργάτης σε καπνεργοστάσιο. Και το 1993 διευθυντής γενικός, όταν πια η κατάσταση έχει αλλάξει στη Ρωσία

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το 2003, μετά από δέκα χρόνια κουμάντο στο εργοστάσιο, εκλέγεται βουλευτής με το κόμμα του Πούτιν. Από το 2006 είχε βάλει στο μάτι τον ΠΑΟΚ, όμως τότε δεν τα βρήκε στο οικονομικό με τον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

Αυτά είναι, τηλεγραφικά, τα γεγονότα στην πορεία του Ιβάν Σαββίδη, που σήμερα είναι χοντροφορτομένος και χωρίς να ξεκόψει με την Ρωσία έχει «εγκατασταθεί» στην Ελλάδα με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη με την πολύ παρεμβατική του προσωπική παρουσία, λόγω της βαρειάς του τσέπης. Αυτός είναι και ο λόγος για το ατέλειωτο λιβανιστήρι από τους… ανιδιοτελείς παοκτσήδες..

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.