«Κάνει πίσω» ο εφοπλιστής Ρέστης για τα 100 στρέμματα που πήρε στη Βουλιαγμένη από την εκκλησία! Ο διαγωνισμός με τα πολλά ερωτηματικά και η παράταση για τα μισθώματα των εκατομμυρίων που έπρεπε να είχε καταβάλει. Το εξώδικο της Ισραηλινής εταιρείας Toriase που πετάχτηκε έξω από τον διαγωνισμό

Είναι προφανές ότι ο “πόλεμος” για τον μεγάλο διαγωνισμό που έκανε η εκκλησία υπό την επιμέλεια Νικόδημου Φαρμάκη μόλις αρχίζει. Σε ιλαροτραγωδία η οποία εκθέτει την Εκκλησία της Ελλάδος  εξελίσσεται η υπόθεση μίσθωσης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία, κατακυρώθηκε στις αρχές του έτους σε σχήμα του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν συγκεκριμένες προθεσμίες καταβολής των μισθωμάτων, ο εφοπλιστής, αφού κατέβαλε με μεγάλη καθυστέρηση και την ανοχή της Αρχιεπισκοπής 2,4 εκ ευρώ τώρα παίζει καθυστέρηση για την καταβολή των επιπλέον 8,4 εκ ευρώ που πρέπει να καταβάλει με την ανοχή και πάλι της Αρχιεπισκοπής που μακάρια του δίνει συνεχείς άτυπες παρατάσεις.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η καθυστέρηση όμως δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τροποποίηση της ίδιας της προσφοράς που θα έχει ως συνέπεια η διαδικασία να είναι εντελώς παράνομη καθώς ο πλειοδότης θα πληρώσει στο τέλος της ημέρας λιγότερα από όσα προσέφερε αλλά κυρίως λιγότερα από το δεύτερο υπερθεματιστή.

Κατά ένα παράδοξο λόγο (υπάρχουν άλλου είδους φήμες που δεν επιβεβαιώνονται) η πλευρά της Αρχιεπισκοπής φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο της τροποποίησης της σύμβασης και μείωσης της ετήσιας προσαύξησης επί του δείκτη Τιμών Καταναλωτή η οποία είναι 8,75% βάσει της προσφοράς Ρέστη.

Τα όσα συμβαίνουν όμως έχουν κινητοποιήσει την Ισραηλινών συμφερόντων Vivion που συμμετείχε μέσω της κυπριακής εταιρίας Toriase που ήταν ο δεύτερος υπερθεματιστής η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποστείλει εξώδικο με το οποίο προειδοποιεί με κλιμάκωση των ενεργειών της κατηγορώντας την αναθέτουσα αρχή για μη σύννομες πρακτικές.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς η ίδια η σύμβαση φαίνεται να είναι αντίθετη από την υφιστάμενη νομοθεσία περί μισθώσεως ακινήτων αν και η εκκλησία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό υπεράνω νόμου καθεστώς με τους περίφημους κανονισμούς «Περί εκμισθώσεως, εκποιήσεως και εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας» που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ και αποτελούν αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που κατακυρώθηκε στο Βίκτωρα Ρέστη (κοινοπραξία με εταιρία D-Melia) αφορά στην μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που είναι ΝΠΙΔ και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ενώ τα ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα φιλέτα real estate της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την 12η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα έπρεπε να καταβληθούν 2,4 εκ ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν με καθυστέρηση από τον υπερθεματιστή δηλαδή το σχήμα του κ. Βίκτωρα Ρέστη. Τα υπόλοιπα 8,4 εκ ευρώ έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί.

Η προσφορά Ρέστη ήταν τίμημα 3,4 εκ ευρώ ετησίως αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος κατά το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Προσαυξημένο κατά 8,75%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μηδενικό πληθωρισμό (πράγμα εντελώς απίθανο) στη δεκαετία το ετήσιο μίσθωμα στα δέκα χρόνια θα είναι τουλάχιστον 7,23 εκ ευρώ το χρόνο και στα 20 χρόνια θα εκτιναχθεί στα 16,7 εκ ευρώ.

Δηλαδή στα είκοσι πρώτα έτη ο μισθωτής θα έχει πληρώσει με μηδενικό πληθωρισμό 170 εκ ευρώ μισθώματα και μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1% περί τα 200 εκ ευρώ !!! χωρίς να λαμβάνονται υπό όψιν και οι επενδύσεις που θα κάνει για να αξιοποιήσει το μισθίο.

Προφανώς εκ των υστέρων ο εφοπλιστής αντιλήφθηκε ότι η … άσκηση δεν βγαίνει και φαίνεται να «παζαρεύει» την μείωση της προσαύξησης του επιτοκίου η οποία αν επισυμβεί είναι βέβαιο ότι θα τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα και θα εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο.

ΠΗΓΗ

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.