Μη ξεχνάμε- O Πουλόπουλος ανήκει στους μεγάλους

Γιάννης Πουλόπουλος

Μεγάλος. Το λες ανεπιφύλακτα. Τα τελευταία χρόνια βαριόταν να παίζει το ρόλο του στην πίστα, και δεν ήταν μόνο λόγω ηλικίας. Συμβαίνει και σ’ άλλους φτασμένους σταρ. Για να βγάλουν το… μεροκάματο φτάνει και περισσεύει το όνομα τους και η εμπειρία τους. Όπως και να ‘χει , ο μεγάλος Γιάννης Πουλόπουλος, με ποιοτικές και εμβληματικές συνεργασίες, έχει γράψει τη δική του σπουδαία πορεία στην τραγουδιστική και κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας.

Μεγάλο όπλο του το ταλέντο. Τι άλλο; Χωρίς ταλέντο δεν πάει κανείς υψηλά. Στην κορυφή. Στην καθιέρωση. Στην αναγνώριση. Όλα αυτά. Δεν τον γράφει η Ιστορία εκείνον που απλά αρέσει στον κόσμο ή έκανε σουξέ για κάποιο άλφα σύντομο διάστημα. Ο Μεσσήνιος, ο ένας ακόμα Μεσσήνιος, ο γεννημένος στην Καρδαμύλη, στην περιοχή της Μάνης, τα κατάφερε να παραμείνει στον αφρό περισσότερο από μισό αιώνα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα, και έτσι μεγαλώνει με τον πατέρα του και τον μικρό αδερφό του, Βασίλη. Από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι, αλλά στη συνοικία και στον στενό κύκλο που μεγάλωνε, δεν υπήρχαν τα μέσα ή ο άνθρωπος που θα τον προωθούσε. Παρακινημένος όμως από τους φίλους του που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στην φωνή του, πήγε στην εταιρία COLUMBIA το 1962 (17 ετών) ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεινε ραντεβού…

Σε πείσμα όλων, δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ’ όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Κάποια μέρα επιτέλους – μάλλον για να τον ξεφορτωθούν- του έκλεισαν αυτό το περιβόητο ραντεβού. Έτσι μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “Κορμί μου πονεμένο”, το οποίο δεν είχε καμία τύχη. Εκείνη την περίοδο η COLUMBIA, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα. Ο νεαρός Πουλόπουλος πηγαίνει και σ’ αυτήν την ακρόαση.

Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν μερικά από τα μεγαθήρια της Ελληνικής μουσικής: Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο μικρός διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: “Μάνα μου και Παναγιά” και το “Παράπονο”. Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας στους υπόλοιπους: “Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή”, και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης διακρίνοντας ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, τον πήρε αμέσως “υπό την προστασία του” και του έδωσε να πει τα τραγούδια, “Στρώσε το στρώμα σου για δυο”, “Δόξα τω Θεώ”, και “Το ψωμί είναι στο τραπέζι”. Αυτά είναι και τα πρώτα τραγούδια που ηχογραφεί σε δισκάκια 45 στροφών ο Πουλόπουλος, τραγούδια που αργότερα στην ίδια εταιρία θα τα δισκογραφήσει  ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης – ο οποίος λέγεται ότι δεν τον ήθελε τον πιτσιρικά Πουλόπουλο. Ζήτησε μάλιστα να τον αποδεσμεύσουν για να φύγει απο την εταιρία.

Το 1964 κατατάσσεται φαντάρος και απολύεται το 1966, όπου συνεχίζει να τραγουδάει σε μπουάτ στην Πλάκα και να ανήκει πια στο δυναμικό της εταιρίας LYRA.  Της καινούργιας εταιρίας του Αλέκου Πατσιφά, που καθιέρωσε το “Νέο Κύμα”. Ηχογραφεί τραγούδια του Μίκη, του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Μάνου Λοΐζου (σε πρώτη εκτέλεση το «Ακορντεόν» το 1966), ενώ σχεδόν παράλληλα κάνει μεγάλη επιτυχία με το “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, του επίσης καινούργιου εκείνη την εποχή, Σταύρου Κουγιουμτζή.

Το 1966 τραγουδά σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μαζί με μεγάλα ονόματα και τον πρωτοεμφανιζόμενο Δημήτρη Μητροπάνο. Την ίδια χρονιά μπαίνει για τα καλά στη δισκογραφία. Τα 45άρια δισκάκια του κυκλοφορούν σωρηδόν και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφικές ταινίες. Είναι όμως η εποχή του “Νέου Κύματος” . Ο Γιάννης Πουλόπουλος το ακολουθεί. Γράφει και συνθέτει δικά του τραγούδια όπως το “Θα ‘θελα να ‘χα” που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Γιάννη Σπανό, τον Δήμο Μούτση, τον Κυριάκο Σφέτσα και τον Νίκο Μαμαγκάκη.

Το 1966 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα. Μια συνεργασία που άφησε εποχή στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Αφορμή η ταινία μιούζικαλ “Οι θαλασσιές οι χάντρες” (1967). Ακολούθησαν βέβαια «Μια Κυρία Στα Μπουζούκια» (1967), «Γοργόνες και μάγκες» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969), «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1969), «Ο ψεύτης» , «Η ωραία του κουρέα»… κ.α.

Το 1969 είναι μια σημαντική χρονιά για τον νεαρό τραγουδιστή. Ο δίσκος “Ο δρόμος” των Μίμη Πλέσσα – Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδάει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια, γίνεται αμέσως χρυσός. Είναι ο πρώτος Ελληνικός δίσκος που γίνεται χρυσός- παρά την απαγόρευση μετάδοσης του από το τότε μονοπώλιο της ΕΡΤ, δίσκος που στα χρόνια που θα ακολουθήσουν καταρρίπτει κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Λένε ότι έχει πουλήσει 3.000.000 αντίτυπα, ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένας άλλος Ελληνικός δίσκος.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος έχει περάσει με το σπαθί του στο πάνθεο των μεγάλων τραγουδιστών.

Ο Πουλόπουλος είναι ο τραγουδιστής που κατάφερε και έκανε μεγάλες επιτυχίες, δύσκολα τραγούδια. Τραγούδια σε στίχους ποιητών- όπως του Λόρκα, του Νερούντα το “Emiliano Zapata”, του Γιάννη Γλέζου, την “Ερωφίλη” του Νίκου Μαμαγκάκη, τη “Γύφτισσα μέρα” του Γιώργου Κοντογιώργου κλπ. Κυνηγήθηκε από την Χούντα, απαγορεύτηκαν τραγούδια του, έφυγε στο εξωτερικό… αλλά η φωνή του συντρόφευε όλον τον κόσμο και τους φοιτητές.

Εκτός από το τραγούδι γράφει ποιήματα και ζωγραφίζει. Το 1983 κυκλοφορεί τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ταξίδι Στο Κέντρο Της Γης» και γνωρίζεται με τη μέλλουσα γυναίκα του Μπέττυ. Το 1985 γίνεται ο γάμος τους και το 1992 γεννιέται η κόρη του, Αλεξάνδρα. Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο «Στα Όνειρά Μου Περπατώ», μετά τον οποίο αποφασίζει να απομακρυνθεί από τα μουσικά δρώμενα.

Σε ορισμένες συνεντεύξεις της εποχής έλεγε πως η νύχτα δεν είναι πια γι’ αυτόν, έτσι όπως έχει ξευτελιστεί. Μ΄αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να δηλώνει την απομάκρυνση του από τις βραδινές εμφανίσεις και, εν γένει, τα μουσικά δρώμενα. Σήμερα τον βρίσκουμε να έχει αφοσιωθεί στην οικογένεια του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ οι χιλιάδες θαυμαστές και φίλοι του συνεχίζουν ακόμα να ονειρεύονται μέσα από τα τραγούδια του και τη σπάνια φωνή του.

Αν πράγματι έχει – όπως μαθαίνω – πρόβλημα οράσεως, ένα πρόβλημα που σχεδόν τον έχει καταστήσει τυφλό, θα προξενίσει μεγάλη στεναχώρια σε όλο τον κόσμο.

Σε ηλικία 79 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από τη ζωή καθώς προδόθηκε από την καρδιά του. Λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Κυριακής (23/8) ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα, άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε χρόνια προβλήματα υγείας, προδόθηκε από την καρδιά του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

-με πληροφορίες από nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης : Μια σπάνια στιγμή- Ο Γιάννης Πουλόπουλος στο πλευρό του Θανάση Παπαγεωργίου και του Νίκου Οικονομόπουλου

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.