Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Ο άνθρωπος πίσω από την πιο must σελίδα στο Facebook

Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ: Ο άνθρωπος πίσω από την πιο must σελίδα στο Facebook

Don’t be αγεωγράφητ, be γεωγραfit!

Θυμάσαι που είχες στο σχολείο γεωγραφία μέχρι κάπου την τρίτη γυμνασίου και μετά δεν ξανασυναντήθηκαν οι δρόμοι σας; Θυμάσαι που την δίδασκε συνήθως μια από τις πολύ κουλ καθηγήτριες, αλλά εσύ δεν την έπαιρνες στα σοβαρά;

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ε, το κάρμα αυτή τη φορά δεν είναι bitch, αλλά μεγαλόψυχο και αποφάσισε με κάποιο τρόπο να δώσει στη γεωγραφία μια υψηλή θέση και να τιμήσει με κάποιον τρόπο εκείνη την καθηγήτρια.

“Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” είναι το όνομα μιας σελίδας στο Facebook που έγινε πολύ γρήγορα πολυπληθής και δημιούργησε ένα κοινό που σε ευχαριστεί μόνο να το παρατηρείς. Δεν είναι μόνο οι αναρτήσεις της σελίδας που σε γεμίζουν με γνώση για πράγματα που δεν ήξερες ή τα θεωρούσες αλλιώς. Είναι και τα σχόλια από κάτω που ανοίγουν κβαντικές πύλες για να μεταφερθείς σε τόπους και χρόνους του πλανήτη που ενδεχομένως αγνοούσες.

Είναι κυρίως ότι αυτή η σελίδα φαίνεται να άνοιξε την πόρτα για μια πλευρά του εαυτού πολλών εξ ημών που μάλλον την φιμώναμε ή την είχαμε πνίξει. Πλέον, αποτελεί κάτι σαν συνάντηση ανθρώπων με κοινό χόμπι, απλώς δεν μιλάμε για 10-20 νοματαίους. Μιλάμε για χιλιάδες που δεν χάνουν ανάρτηση για ανάρτηση.

Το υπέροχο σε αυτό το εγχείρημα είναι πως η γεωγραφία αποτελεί την σκέπη για να ενσωματωθούν και άλλες μορφές γνώσης, όπως η δημογραφία, η λαογραφία, η Ιστορία με την πολιτική και τη διπλωματία κ.α.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον άνθρωπο που τη διαχειρίζεται και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θελήσαμε να μάθουμε τίποτα για την ταυτότητα του. Ούτε φύλο, ούτε όνομα, ούτε τίποτα. Κατάφερε με τον τρόπο που διαχειρίζεται τη σελίδα να μας παρασύρει κι εμάς σε αυτή την ανώνυμη σύνδεση με άλλους ανθρώπους που τείνει να αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή.

Είναι σαν εκείνα τα άκυρα πάρτι που κάνεις χωρίς ειδική περίσταση. Εσύ βάζεις το σπίτι και φωνάζεις όποιον ξέρεις και δεν ξέρεις κι αυτοί βάζουν τα ποτά. Έτσι κι εδώ. Ο άνθρωπος βάζει το “σπίτι” κι εμείς είμαστε οι καλεσμένοι που…νιώθουμε σαν στο σπίτι μας.

– Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα για την μετάδοση γεωγραφογνώσης και μάλιστα με τρόπο που συνδυάζει πολλά άλλα στοιχεία, λαογραφικά, μαθηματικά κάποιες φορές, δημογραφικά, μορφολογικά του τόπου κτλ;

Η αγάπη μου για τη γεωγραφία ξεκίνησε τυχαία μέσα απο ένα φεισμπουκικό ονλάιν παιχνίδι, περίπου πριν 10 χρόνια. Συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα πως δεν είχα ιδέα τι παίζει γενικά στον κόσμο ενώ νόμιζα πως πάνω κάτω έχω μια ιδέα. Ήξερα μόνο πράγματα για την Ευρώπη στην οποία ζει μόνο το 10% (περίπου) του παγκόσμιου πληθυσμού. Το άλλο 90% όμως; Δεν είχα ιδέα πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πως είναι οι τόποι τους, ποιές είναι οι ιστορίες τους.

Όσο πιο πολλά μάθαινα, τόσο πιο πολύ πορωνόμουν γιατί ο κόσμος μας είναι ένα απίστευτο μέρος. Μια μέρα απλά αποφάσισα να φτιάξω τη σελίδα. Επειδή η γεωγραφία είναι όντως πολύ κουλ, πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα φοβερό κομιούνιτι με πολύ ευγενικούς και φιλοπερίεργους ανθρώπους!

– Οι γνώσεις που μοιράζεσαι αποτελούν προϊόν σπουδών πάνω στο αντικείμενο, εννοώ ασχολείσαι με κάποιο από τα σχετιζόμενα επαγγέλματα, ή είναι απλώς αγάπη για τον κόσμο και κάθε ημέρα ξυπνάς και αναζητάς το μέρος για το οποίο θα γράψεις;

Όχι, δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά μέσα στα τελευταία χρόνια έχω αφιερώσει άπειρες ώρες βλέποντας βιντεάκια, διαβάζοντας βιβλία και κοιτάζοντας συνέχεια λίστες και χάρτες: πληθυσμούς, δείκτες, εκτάσεις, σημαίες, γλώσσες, έθνικ γκρουπς! Είναι ανεξάντλητο τόπικ η γεωγραφία. Επίσης, αμέτρητες ώρες σαφάρι στο google street view – το απόλυτο κάψιμο. 

– Αν θεωρήσουμε πως υπάρχουν ακόμα παρέες όπου ο κάθε ένας είναι ο φωτεινός παντογνώστης σε έναν τομέα, είσαι η γεωγραφική google της παρέας σου;

Πλέον ναι, αλλά προσπαθώ να μην σπάω νεύρα. Νομίζω δεν τα καταφέρνω πολύ καλά βέβαια. 

– Η αγάπη για τη γεωγραφία πάει απαραιτήτως πακέτο με μια διάθεση για ταξίδι, για φευγιό και γνωριμία από εδάφους των τόπων ή μπορεί να υπάρξει και σκέτη; Να σε φοβίζουν π.χ. τα ταξίδια, αλλά να σε ιντριγκάρει να μαθαίνεις πράγματα για μακρινούς μας τόπους;

Η γεωγραφία είναι τέλειο χόμπι και για τις δύο κατηγορίες ανθρώπων που περιγράφεις. Για τους πιο stay-at-home είναι μια τέλεια δραστηριότητα μέσα απο την οποία πραγματικά ξεφέυγει και ενεργοποιείται το μυαλό, και για τους πιο ταξιδιάρηδες δίνει έμπνευση για τα επόμενα ταξίδια! 

– Ποιες χώρες σε έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο με αυτά που έμαθες γι΄αυτές; Συνήθως αυτές που σε εντυπωσιάζουν περισσότερο καταλαμβάνουν και περισσότερο χώρο στις αναρτήσεις σου;

Εμένα με εντυπωσιάζουν συνήθως κάτι κουλά φακτς. Κάποια απο αυτά είναι αναρτήσεις σεντόνια, και κάποια αναρτήσεις σφηνάκια – για παράδειγμα :

1) Το Τουβαλού, ένα νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό με 11.000 κατοίκους έτυχε να έχει το κρατικό domain “.tv” (όπως εμείς έχουμε το .gr) και βγάζει ΠΟΛΛΑ λεφτά το χρόνο απο δικαιώματα καθώς το χρησιμοποιούν πλέον όλο και περισσότερες πασίγνωστες πλατφόρμες παγκοσμίως!

2) Το Μπουτάν είναι το τελευταίο βουδιστικό βασίλειο του κόσμου και βρίσκεται κοντά στο Νεπάλ ζουληγμένο μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Εάν σκοτώσεις γερανό, το ιερό τους ζώο, πας φυλακή ισόβια! 

3) Το Κιργιστάν (ή Κιργιζία) είναι ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό βουνίσιος παράδειος, κάπως σαν την Ελβετία της κεντρικής Ασίας. Μπείτε να δείτε φωτογραφίες να πάθετε πλάκα. 

– Ποιες χώρες απ΄αυτές που ενδεχομένως έχεις βρεθεί νόμιζες ότι γνώριζες καλά, αλλά σου έμαθαν πράγματα όταν τις επισκέφτηκες;

Όλες, διότι όσες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και να έχεις για κάποιο μέρος είναι αλλιώς να πηγαίνεις και να το ζεις απο κοντά. Αντιλαμβάνεσαι πράγματα που δε θα ήταν δυνατό να αντιληφθείς απο το διάβασμα. Την αύρα των ανθρώπων, την γοητεία των τοπίων, την ενέργεια του κάθε μέρους.  Με εξαίρεση βέβαια το Λος Άντζελες, που ένιωθα λες κι έχω μεγαλώσει εκεί, γιατί ο χάρτης του αγαπημένου μου βιντεοπαιχνιδιού GTA V είναι βασισμένος σε μεγάλο βαθμό εκεί. Πολύ περίεργο συναίσθημα να νιώθει κανείς ενώ βρίσκεται στην άλλη μεριά της γης!

– Σε μια ανάρτησή της σελίδας είδα ότι δασκάλες και καθηγήτριες χρησιμοποιούν ως εργαλείο τις αναρτήσεις σου ή κάποια links διαδραστικά που βάζεις. Πώς μεταφράζεται μέσα σου αυτή η ανταπόκριση, τόσο στο συναίσθημα σου όσο και στον τρόπο που μπορεί να διδάσκεται η γεωγραφία και να γίνει ψυχαγωγία;

Το ότι χρησιμοποιούνται οι αναρτήσεις μου από εκπαιδευτικούς με συγκινεί και με τιμά πάρα πολύ. Γενικά απο τότε που ξεκίνησε η σελίδα συγκινούμαι συνέχεια με διάφορα σκηνικά όπως π.χ. με το ότι γονείς διαβάζουν τις αναρτήσεις με τα παιδάκια τους και μετά ψάχνουν μαζί πράγματα στο ίντερνετ, αλλά και γελάω πάρα πολύ – για παράδειγμα τις προάλλες μια κοπέλα μου έστειλε για να με ευχαριστήσει, διότι έβλεπε παρα πέντε (το επεισόδιο με την Ντάλια και τον αγωγό στο Κιργιστάν) και πλέον ήξερε που βρίσκεται και πώς είναι και χάρηκε! Κάτι άλλα παιδιά έβαψαν πασχαλινά αυγά σε χρώματα απο σημαίες! 

–  Πιστεύεις ότι ο Σέλντον Κούπερ θα έπρεπε να κάνει κι εκτός Big Bang Theory εκπομπή στο Youtube για τις σημαίες; Εγώ ήμουν μεγάλος φαν.

Εννοείται, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα φοβερά κανάλια – κάντε σαμπσκράημπ ΤΩΡΑ και θα με θυμηθείτε (youtube) : Geography Now, Drew Binsky, bald and bankrupt, World Atlas, BOA54 και να θυμάστε…ΝΤΟΝΤ ΒΕ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤ, ΜΠΙ ΓΕΩΓΡΑfit !!

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.