Η δημοσιογράφος που τα έβαλε με τη μαφία και το… πλήρωσε με 6 σφαίρες (pics)

Η Ιρλανδή μαχόμενη δημοσιογράφος τα έβαλε με τον υπόκοσμο και τα καρτέλ ναρκωτικών, έκανε γραφείο το αυτοκίνητο της και δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι στις απειλές.

Αν η αποκαλυπτική και μαχόμενη δημοσιογραφία είχε πρόσωπο και ονοματεπώνυμο, θα ήταν σίγουρα της Βερόνικα Γκέριν. Της Ιρλανδής δημοσιογράφου που ξεσκέπασε το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα της, τα έβαλε με τα καρτέλ ναρκωτικών, ακόμα και την ανεπαρκή αστυνομία και δεν έκανε πίσω ούτε στις απειλές που δεχόταν. Ενοχλούσε και μετά από δύο απόπειρες-«μηνύματα», σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου το 1996 την έβγαλαν από τη μέση με έξι σφαίρες εξ’ επαφής.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Βερόνικα Γκέριν, γεννήθηκε στο Δουβλίνο και είχε έφεση στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Από μικρή είχε δείξει πως ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Σπούδασε οικονομικά και αρχικά εργάστηκε στο λογιστικό γραφείο του πατέρα της, αλλά όταν το 1983 «έφυγε» από τη ζωή, άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση. Ίδρυσε τη δική της εταιρεία δημοσίων σχέσεων, αλλά η έρευνα, η αποκάλυψη της αλήθειας, ήταν αυτό που την ιντρίγκαρε. Δεν είχε κάποια επαφή με τη δημοσιογραφία, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δουλέψει, αρχικά στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Από τα οικονομικά στο ρεπορτάζ

1

Το 1994 πήγε ως ρεπόρτερ στην «Dublin Sunday Independent», μια εβδομαδιαία εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα και ξεκίνησε να «σκαλίζει» τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη χώρα. Γράφει άρθρα για το οργανωμένο έγκλημα χωρίς… διπλωματίες, συγκαλύψεις, ενώ τα βάζει ακόμα και με τις αστυνομικές αρχές, καθώς διαγιγνώσκει πως… δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Ο «Πιγκουίνος», ο «Καλόγερος» και ο «Προπονητής»

3

Δεν ήταν του γραφείου… Αντίθετα, γραφείο είχε μετατρέψει το αυτοκίνητό της. Περνούσε τις περισσότερες ώρες της μέρας εκεί μέσα, ενώ κατασκήνωνε έξω από τα σπίτια για μέρες όσων ήθελε να μιλήσει. Οι ερωτήσεις της ήταν «κοφτερές», πιεστικές, οι ύποπτοι άρχισαν να τα χάνουν μπροστά της και πολύ γρήγορα μεγάλωσε το όνομά της.

Η Γκέριν δεν δίστασε να εισχωρήσει σε χώρους εγκληματιών και συχνά κατάφερνε μικρο-απατεώνες να της μιλούν και να της δίνουν πληροφορίες, ώστε να έχει δικό της ρεπορτάζ και να μην μένει σε αυτό της αστυνομίας μόνο. Δεν τους αποκάλυπτε, αλλά τους έδινε προσωνύμια περίεργα, όπως το «Πιγκουίνος», «Καλόγερος» ή «Προπονητής».

Δύο σφαίρες σπίτι της, το πρώτο «μήνυμα»

2

Η επιμονή της, η δίψα της και η ατρόμητη θέληση που έδειχνε για την αλήθεια και την αποκάλυψη του εγκλήματος, ξεκίνησε να ενοχλεί. Μπήκε στα ρουθούνια πολλών και τον Οκτώβριο του 1994 πήρε το πρώτο «μήνυμα». Δύο σφαίρες από το παράθυρο του σπιτιού της την ώρα που εκείνη έπαιζε με τον γιο της στο σαλόνι, ήταν ένα ξεκάθαρο «σταμάτα». Μόλις έναν μήνα πριν είχε αποκαλύψει τη ζωή του βαρόνου των ναρκωτικών, του «Στρατηγού» όπως τον έγραφε η ίδια, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο αυτοκίνητό του.

Πληρωμένος εκτελεστής… της χάρισε τη ζωή

5

Το δεύτερο μήνα το έλαβε τον Γενάρη του 1995. Ένας πληρωμένος εκτελεστής στέκεται ξάφνου μπροστά της και της βάζει το όπλο στον κρόταφο. Παρ΄όλα αυτά την πυροβολεί στον μηρό. Η Γκέριν μπορούσε να τον αναγνωρίσει, αλλά εκείνος δεν συνελήφθη ποτέ. Ίσως ευγνώμων που της χάρισε τη ζωή. Η Γκέριν πίστευε πως είχε σχέση με την υπόθεση της μεγαλύτερης ληστείας που σημειώθηκε ποτέ στην Ιρλανδία, με λεία 4.4 εκατομμύρια δολάρια στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Μία υπόθεση που είχε ξεσκεπάσει φυσικά η ίδια.

Η Βερόνικα Γκέριν νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αλλά όταν πήρε εξιτήριο υποχρέωσε το σύζυγό της να την πάει σε όλους τους εγκληματίες που γνώριζε για να λάβουν όλοι το «μήνυμα» ότι είναι όρθια και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυνατά την έρευνά της.

Ο διευθυντής της βέβαια είχε αγχωθεί ιδιαίτερα με όλα αυτά και συνέβαλε στο να μετατραπεί σε φρούριο το σπίτι της, αλλά η Γκέριν δεν ήθελε όλους αυτούς τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι της.

Ο ξυλοδαρμός και οι απειλές από «βαρόνο»

6

Τον Σεπτέμβριο του 1995 επισκέπτεται τον Τζον Γκίλιγκαν, έναν επιφανή άντρα της Ιρλανδίας, ο οποίος όμως ήταν πρώην βαρόνος ναρκωτικών και κρατούμενος. Του κάνει επίμονες ερωτήσεις για το πως κάνει μια πλούσια ζωή, στη φάρμα αλόγων του, χωρίς να έχει εμφανή εισοδήματα. Εκείνος της σκίζει το πουκάμισε να δει αν έχει κοριό, την ξυλοκοπεί και μετά, κάθε μέρα την έπαιρνε τηλέφωνο και την απειλούσε πως θα την βίαζε και θα σκότωνε το παιδί της αν δημοσίευε οτιδήποτε γι’ αυτόν. Η Γκέριν δεν έκανε πίσω, παρά είπε: «Δεν είναι και πολύ εύκολο να σκοτώσουν κάποιον που ξέρουν καλά».

Η εκτέλεση με 6 σφαίρες

Τελικά όμως λάθεψε στην εκτίμησή της… Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου του 1996 και ενώ έχει κερδίσει ένα δικαστήριο για μια κλήση που θα της κόστιζε το δίπλωμά της, δύο άνδρες πάνω σε μια μηχανή στάθηκαν δίπλα της στο φανάρι και ο ένας την πυροβόλησε εξ επαφής έξι φορές στον λαιμό και τον θώρακα.

Ο θάνατός της άλλαξε τη νομοθεσία

7

Η δολοφονία της συντάραξε όλο την Ιρλανδία, με τον κόσμο να συρρέει στην κηδεία της, ακόμα και έξω από τα γραφεία της εφημερίδας. Στο «τελευταίο αντίο» παρέστη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος, ακόμα και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι υποψίες για την δολοφονία της στράφηκαν στον Γκίλιγκαν, ο οποίος είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβρη του 1996 όμως τον έπιασαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ σε πτήση για το Λονδίνο, καθώς βρέθηκαν 500.000 δολάρια πάνω του. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι ήταν κέρδη από τυχερά παιχνίδια, αλλά συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης των κερδών από την πώληση παράνομων ναρκωτικών.

Η δολοφονία της Βερόνικα Γκέριν οδήγησε στη θέσπιση νόμου για την προστασία των δημοσιογράφων ενώ το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει τη νομοθεσία για πάταξη του εγκλήματος.

Έγινε ταινία με την Κέιτ Μπλάνσετ

Η ιστορία της έγινε ταινία το 2003 με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία ταυτίστηκε απόλυτα με τον ρόλο και δήλωσε ότι ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην καριέρα της…

-gazzetta.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.