Δεν θα χωράμε ούτε τον Ιούνιο: Το πολυαγαπημένο νησί που μέχρι πρότινος ήταν για όλους, είναι ήδη η «νέα Μύκονος»

Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις…

Σε μια εποχή που υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου τουρισμού το οποίο επιλέγει τον προορισμό του επηρεασμένο από έναν τόπο που είδε σε ταινία ή σειρά, ένα νησί των Κυκλάδων έχει αρχίσει να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο αυτό.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Πάρος είναι ίσως το νησί που έχει την μεγαλύτερη προτίμηση από τους τουρίστες τη φετινή τουριστική σεζόν, όπως φαίνεται από το ξεκίνημα, αλλά θα φανεί και ακόμα περισσότερο μόλις αρχίσει το καλοκαίρι.

Θέλοντας πάντα να τονίζουμε πως η τουριστική άνθιση φέρνει πάντα και κακά συμπαρομαρτούντα, όπως η παράδοση του νησιού σε επενδύσεις και ανεγέρσεις ξενοδοχείων και σπιτιών για να γίνουν Airbnb, δε γίνεται να παραβλέψουμε πως η Πάρος βρίσκεται ίσως στο ύψιστο σημείο της ανοδικής της πορείας τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Κι αυτή η ανοδική πορεία που την καθιστά τώρα το Νο1 νησί στις Κυκλάδες, ίσως και σε όλη την Ελλάδα, σε επίπεδο αριθμού τουριστών που θα την επισκεφθούν, οφείλεται σε δύο αιτίες.

Η πρώτη είναι ότι υπήρξε ένα κενό που άφησαν Μύκονος και Σαντορίνη λόγω της δικής τους πτώσης και η Πάρος είχε τις βάσεις για να πάρει τα ηνία. Είναι ένα νησί που έχει ανέβει πολύ στην Παροικιά, που κοντράρει τώρα τη Νάουσα, με τη Νάουσα να είναι και πολύ ακριβή, με τιμές ως και διπλάσιες σε πράγματα που πρόπερσι τα έβρισκες 50% κάτω σε σχέση με τώρα.

Η δεύτερη αιτία είναι το Netflix. Το ότι έγιναν στο νησί γυρίσματα για τη σειρά One Day και αυτή έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία, και στο ελληνικό κοινό αλλά και σε πολλές ακόμα αγορές όπου λειτουργεί η πλατφόρμα, εκτόξευσαν τις αναζητήσεις και τις κρατήσεις εκκινώντας από τον Απρίλιο.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ακόμα μια σειρά, του Amazon Prime αυτή τη φορά, που θα γυριστεί όχι μόνο για 2 επεισόδια στην Πάρο, για κάποιες σκηνές, αλλά εξ ολοκλήρου, για 6 επεισόδια, με τα γυρίσματα να αρχίζουν τον Μάιο και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα γυρίσματα θα γίνουν, μεταξύ άλλων, στα Ναυπηγεία Αλιπράντη στο Μοναστήρι, στη Νάουσα, στις Κολυμπήθρες, στον Άγιο Φωκά, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στη Μάρπησσα, στο λιμάνι της Αλυκής, στην παραλία Αγίας Ειρήνης, στην πλατεία του Κώστου και στην Παροικιά.

Καθώς η σειρά Malice θα προβληθεί παγκοσμίως και είναι και συμπαραγωγής του ΕΚΟΜΕ και της Faliro House Productions, γίνεται αντιληπτή η κλίμακα στην οποία θα φτάσουν οι εικόνες του νησιού.

Και τα περίπου 250 άτομα ηθοποιών και συνεργείου που θα μείνουν για ενάμιση μήνα στο νησί, είναι ένας αριθμός σημαντικός για το τι έσοδα θα έχουν οι ντόπιες επιχειρήσεις από την παρουσία τους εκεί.

Το effect βέβαια αυτής της σειράς στο νησί τουριστικά δεν θα το δούμε φέτος, αλλά του χρόνου, είναι όμως μια ακόμα πιστοποίηση για την δημοφιλία του νησιού και για το πόσο αναρριχήθηκε στην κορυφή, αφήνοντας πίσω του Μύκονο και Σαντορίνη, δύο νησιά που εν όψει Πάσχα έχουν χαμηλότερη πληρότητα από τα προηγούμενα χρόνια.

Όσοι έχετε εξοχικά ή σπίτια στην Πάρο, έχετε στα χέρια σας θησαυρό αυτή τη στιγμή. Μια μετοχή που είναι στο limit up και στην κορύφωση της καμπύλης. Όσοι σκεφτόσασταν να πάτε και δεν έχετε κάνει κράτηση. Μάλλον δε θα βρείτε.

Θα πούμε πάλι σε αυτό το σημείο πως το νησί βρίσκεται σε τροχιά απομάκρυνσης ακόμα και από τους ίδιους τους ανθρώπους του και μετά το περσινό Κίνημα της Πετσέτας που ξεκίνησε εκεί, φέτος βλέπουμε την Κίνηση Πολιτών που θέλει να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη παράδοση και απαλλοτρίωση του τόπου τους.

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.