Αθήνα: Ανάγκη να γίνει πραγματικά Ευρωπαϊκή πόλη!

Αθήνα: Ανάγκη να γίνει πραγματικά Ευρωπαϊκή πόλη!

Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες χαρές μου ήταν οι βραδινές βόλτες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και ειδικά όπου είχε λίμνες,ποτάμια και τα σχετικά. Κοινώς δεν το κρύβω,έιμαι τύπος της ηρεμίας,ρομαντικός και τα σχετικά. Αλλά είναι κακό αυτό; Η Αθήνα που είναι το λίκνον του πολιτισμού και δίδαξε όλες τις επιστήμες παγκοσμίως,κατάντησε να είναι μια πόλη που κακά τα ψέματα αν δεν είσαι μετά την Γλυφάδα δεν θες να μένεις. Μια πόλη που θα έπρεπε να είναι καλύτερη από το Μονακό αν είχε αρχές στην ανάπτυξή της και κανόνες στην πολεοδομία. Μια πόλη που χάρις στους πολιτικούς του παρελθόντος γέμισε άναρχη δόμηση. Γέμισε κακοτεχνημένες πολυκατοικίες. Θυμίζει …παραγκούπολη αλλά με τσιμέντο και πολυκατοικίες…. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να εξαφανιστούν οι μονοκατοικίες και να γίνει πυκνοκατοικημένη σε βαθμό αποτρεπτικό για την υγεία μιας πόλης και των κατοίκων της,πόσο μάλλον δε για πρωτεύουσα. Καθώς είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα ίσως με το 50% του πληθυσμού σε αυτή! Δείτε Γερμανία,Ιταλία,Ισπανία πόσο ποσοστό έχουν αντίστοιχα. Και πόσο πραγματικές πόλεις για να κατοικείς είναι. Δυστυχώς η Αθήνα αντί για πολιτισμό και ρημοτομία,δίδαξε τα ακριβώς αντίθετα και θα έβγαιναν από την ιστορία και τους τάφους τους όλοι οι αρχαίοι που διέπρεψαν για να διαμαρτυρηθούν….

Όπως και να έχει για μια ακόμα φορά με αφορμή τα “εγκαίνια ” της πλατείας Ομονοίας που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει(!) και το περίφημο σαν σχέδιο “Μεγάλο Περίπατο” του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη,έρχονται στο φως όλες αυτές οι σκέψεις…Γιατί αλήθεια μας πληγώνει πως θα ήταν η Αθήνα και η Αττική για να τα λέμε όλα όπως είναι..Θα μπορούσε η Αττική και η Αθήνα όπως συνηθίζουμε να λέμε την Αττική γενικότερα,Μονακό..Με την παραλιακή ζώνη και ένα κέντρο που θα είχαμε τα παραδοσιακά κτίσματα και την αρχιτεκτονική τους που αντέγραψαν πολλοί από το εξωτερικό, αλλά και την σύγχρονη κατάσταση. Θα έπρεπε η Αθήνα να έχει πράσινο και πάλι καλά που δεν έκαναν… Mall τον κήπο στο Σύνταγμα…Που σημειωτέον εχει βελτιωθεί η εικόνα του καθώς πέρασα πρόσφατα και μου θύμισε Ευρώπη με οργάνωση,ζωάκια,πάπιες κτλ…Περιποιημένα πράματα και μπράβο. Θα έπρεπε βεβαίως η Αθήνα να ήταν Γενεύη,Μιλάνο,Πράγα κτλ έχοντας τα ποτάμια της που τα μπάζωσαν και έθαψαν(!) λες και έβγαιναν πιράνχας από εκεί.…! Και μέχρι και το τραμ έβαλαν πάνω από τον μπαζωμένο Ιλισό και τώρα το έκοψαν εδώ και 1,5 χρόνο αφού κινδυνεύει να υποχωρήσει όλο το σύστημα ! Τρομερά πράματα,παράνοια… Όσοι τα αποφάσισαν αυτά δεν ξέρω τι να πω…Απορώ ποιοί έπαιρναν αποφάσεις τόσα χρόνια από παλιά..

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πάμε στο σήμερα, Το κέντρο της Αθήνας ήταν κακά τα ψέμματα και πλησιάζοντας στην Ομόνοια,απαγορευμένη ζώνη. Δεν τολμούσες ειδικά από εκεί και μετά να πας βόλτα το βράδυ αν δεν είχες πάνω σου καλάσνικοφ….Θλιβερό αλλά αληθινό… Καμία αστυνομία,ένα ιστορικό κέντρο παραπεταμένο εκτός από το Κολωνάκι που ζει η ελίτ… Κάπως άρχισε να συμμαζεύεται η κατάσταση… Εδώ τα Εξάρχεια που θα έπρεπε να είναι κάτι σαν την Μονμάρτη στο Παρίσι,είναι άβατον και τι συζητάμε τώρα.. Θες να πας από το κέντρο ,το Σύνταγμα πχ στην Ομόνοια το βράδυ και φοβάσαι. Και άντε πήγες κούτσα κούτσα ..Μετά θες να πας Μοναστηράκι,Θησείο,ιστορικά μέρη.Για τράβα αν βαστάς…. Εδώ με αμάξι και λες θα μου την πέσουν όπως σε κάτι λατινικές χώρες… Ακούμε χρόνια για πεζοδρόμηση του κέντρου. Γιατί δεν έχει γίνει; Για τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη ο “”Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας” είναι ένα στοίχημα και είναι πράγματι μετά από χρόνια μια πρώτη σοβαρή προσπάθεια . Λέει ο δήμαρχος ότι “Το κέντρο της πρωτεύουσας παύει να αποτελεί πέρασμα και μετατρέπεται σε προορισμό”. Για να δούμε πότε θα είναι αλήθεια αυτό γιατί προς το παρόν βράδυ πάμε στο κέντρο για κανένα μπαράκι βασικά στο Κολωνάκι και στην νέα πιάτσα εκεί πίσω από την παλιά Βουλή… Για βόλτα όμως πραγματική μπα….Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το σχέδιο της ανάπλασης θα αποδώσει σε κατοίκους της πρωτεύουσας και επισκέπτες 50.000 τ.μ. δημόσιου χώρου. Το συνολικό μήκος της διαδρομής του Μεγάλου Περιπάτου θα φτάσει τα 6,3 χιλιόμετρα, ενώ η πρωτεύουσα θα αποκτήσει νέες λεωφορειολωρίδες μήκους 1,9 χλμ. Και η Πανεπιστημίου θα αποκτήσει ποδηλατόδρομο. Αρκούν αυτά όμως;Παντως πρώτη φορά υπάρχει πολιτική για το ποδήλατο. Λένε ότι στο εμπορικό τρίγωνο, που ορίζεται από τις πλατείες Συντάγματος, Ομόνοιας και Μοναστηρακίου, καθώς και στην Πλάκα δεν θα κυκλοφορούν πλέον ΙΧ που σημαίνει πως τα ποδήλατα θα έχουν άνεση κίνηση.

Εδώ μπαίνει και ένα άλλο θέμα όμως που έθεσε πολύ ορθώς ο Παύλος Γερουλάνος. Ο έμπειρος και με φρέσκες και σοβαρές ιδέες πολιτικός,σε τοποθέτησή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” τόνισε ότι “Δική μου προτεραιότητα ήταν η Δυτική Ιστορική Αθήνα – Ιερά Οδός, Πειραιώς, Δημόσιο Σήμα, Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός. Πίστευα και πιστεύω ότι η Δυτική Ιστορική Αθήνα έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική από το κέντρο, διότι ένα ευρώ επενδυμένο εδώ θα σου δώσει πολύ μεγαλύτερο πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο από ένα ευρώ στο κέντρο. Άλλωστε, τα μεγάλα προβλήματα του κέντρου δεν είναι τόσο το εύρος των πεζοδρομίων όσο οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα πεζοδρόμια που έχουμε”.

Πόσο μεγάλες αλήθειες είπε και πόσο ταυτίζομαι. Περιοχές απόλυτα υποβαθμισμένες. Σε ρωτάνε οι ξένοι να πάνε στην Ακαδημία του Πλάτωνος και δεν ξέρεις καλά καλά που είναι και αν πας θα δεις-δεν ξέρω αν άλλαξε τώρα κάτι-μόνο περιθωριακά άτομα.. Μια περιοχή με εγκληματικότητα όλη αυτή που ανέφερε ο Γερουλάνος, υποβαθμισμένη όσο δεν πάει άλλο και αν δεν είχαν ανοίξει κάτι κλαμπ και μπουζουξίδικα εκεί δεν θα ήξερες που είναι…Περιοχές με τεράστια ιστορία που χάνεται στο χρόνο αφού δεν την τιμά κανείς και δεν τιμά και τα μέρη που μεγαλούργησαν μεγάλοι Έλληνες…

Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν πολλά πράματα μαζί. Μην πανηγυρίζουμε για ένα βηματάκι που έπρεπε να είναι 100αρι προ 20ετίας…. Καλός ο “Μεγάλος Περίπατος” σαφώς. Ασφάλεια και εκκαθάριση σε ΟΛΗ την περιοχή της ιστορικής Αθήνας,στην διευρυμένη περιοχή,άμεσα. Να μπει στο πρόγραμμα όλος ο άξονας που αναφέρει ο Γερουλάνος…Να αξιοποιηθεί επιτέλους μια άλλη Αθήνα που θα ξεχάσουμε ότι υπάρχει….Εκτός αν για να αναβαθμιστεί μια περιοχή θα πρέπει να πάει μια ομάδα(πχ ΠΑΟ-Βοτανικός) και όχι οι τουρίστες και οι ιδιοι οι Έλληνες… Για να μπορούμε να τιμούμε την πατρίδα μας και να την απολαμβάνουμε…Να αισθανόμαστε ασφαλείς σε όλο το ευρύτερο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να θέλουμε να κάνουμε βόλτα,περίπατο,ποδήλατο…Να είναι πραγματικός προορισμός….

-Σωτήρης Γεωργίου / basketblog.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.