Η Αμερικάνικη μαφία υποκλίθηκε στον “Νονό”, τελικά

Ο αρχιμαφιόζος Τζόζεφ Κολόμπο πέφτει σε κώμα και χωρίς ποτέ να επανέλθει μετά από επτά χρόνια πάει στον άλλον κόσμο. Του έριξε εξ επαφής τρία τεμάχια στο κεφάλι το πιστόλι του φονιά του, μετά από εντολή του επίσης μαφιόζου Τζόυ Γκάλο. Η δολοφονία του Κολόμπο είναι γεγονός, όχι σκηνή μιας από τις πολλές γκαγκστερικές ταινίες. Συνέβη τέλη Ιουνίου του 1971, εννέα μήνες πριν από την πρώτη προβολή του αριστουργήματος ”Ο Νονός”. Της καλύτερης ταινίας στην Ιστορία του σινεμά.

Σημασία δεν έχει αν είναι ή όχι η καλύτερη ταινία ”Ο Νονός” εμφανίστηκε το 1972, σα σήμερα 15 Μαρτίου. Έχει ήδη εκτιμηθεί ως το φιλμ που άλλαξε τα κόζα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ανέβασε πολύ υψηλά τον πήχυ, επηρέασε αποφασιστικά την ποιότητα των κινηματογραφικών προϊόντων του Χόλυγουντ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τι σχέση έχει ο γκάγκστερ Τζόζεφ Κολόμπο με τον ”Νονό”; Πριν ακόμα αρχίσει να γυρίζεται η ταινία του τότε 32χρονου μεγαλοφυούς σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα, οι ιταλικής καταγωγής Αμερικάνοι μαφιόζοι έστειλαν ”προειδοποίηση”, την οποία βέβαια θα ήταν ανοησία, αν όχι αυτοκτονία, να αγνοήσουν οι παράγοντες της εταιρείας παραγωγής. Ήδη το FBI είχε αρχίσει να στριμώχνει τις μαφιόζικες ”οικογένειες”, που θεωρούσαν ότι με την επικοινωνιακή δυναμική της ταινίας η θέση τους θα γίνει πολύ δύσκολη.

Ο  Τζόζεφ Κολόμπο γίνεται πρόεδρος μιας Ένωσης Ιταλοαμερικάνων. Διοργανώνεται διαδήλωση με 500 χιλιάδες κόσμο (!) ενάντια του ”Νονού”, πριν βγει στις αίθουσες η ταινία, που έχει δήθεν σκοπό να δυσφημίσει τους Νεοϋορκέζους ιταλικής καταγωγής. Τελικά, μαφιόζοι και το στούντιο τα βρήκαν. Ανάμεσα στα άλλα συμφωνήθηκε να μην αναφέρεται καν η λέξη ”μαφία” ούτε σε μια ατάκα του σεναρίου.

Κανονικοί μαφιόζοι, σταλμένοι από τις ”οικογένειες” τους, έλαβαν μέρος ως κομπάρσοι στα γυρίσματα της ταινίας, όταν έγινε αντιληπτό πως ο ”Νονός” εξυμνεί τις αξίες της οικογένειας στην κουλτούρα της σικελικής μαφίας. Στα βαπτίσια παιδιού μαφιόζου, αλλά και στις κηδείες μέλους μιας ”οικογένειας”, ακουγόταν η μουσική του Νίνο Ρότα, από την ταινία ”Νονός”. Τόσο την είχαν αποδεχθεί οι Αμερικάνοι μαφιόζοι, και ένοιωθαν υπερηφάνια γυ’ αυτήν πλέον. Κάποιοι, μάλιστα, στην καθημερινότητα τους χρησιμοποιούσαν ατάκες από τον Νονό. Όπως ”Θα σου κάνω μια προσφορά, που δεν μπορείς να αρνηθείς…  ” και ”Ο δικός σου εχθρός θα είναι πλέον και δικός μου… ”.

Στη φώτο, οι άνδρες της ”οικογένειας” Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) με τους γιους του στην ταινία  (Τζέημς Κάν, Αλ Πατσίνο και Τζων Κάζαλ).

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.