Ζούμε στον πλανήτη του “Χρωστάω”

Να το πανηγυρίσουμε. Μειώθηκε το παγκόσμιο χρέος. Κάτι είναι κι αυτό. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 έπεσε λίγο κι έφτασε στα 296. Ξέχνα τις χιλιάδες, τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια. Όταν μιλάμε για παγκόσμιο χρέος μετράμε σε τρισεκατομμύρια.

Τι είναι το παγκόσμιο χρέος, που το έχει στο ζύγι και το παρακολουθεί ένας παγκόσμιος οργανισμός, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο; Είναι το γενικό σύνολο των χρημάτων που χρωστάνε δεξιά κι αριστερά – δεν έχει σημασία σε ποιους – κράτη, επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες, δηλαδή νοικοκυριά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το παγκόσμιο χρέος σημαίνει ότι ζούμε στον πλανήτη Hrostao. Πήρες χαμπάρι; Έτσι έπρεπε να ονομάσουν τη γη, πλανήτης ”Χρωστάω”. Επειδή είναι αδύνατον να βρεθεί χώρα να μην οφείλει εδώ κι εκεί. Επειδή η οικονομία στηρίζεται στο χρέος!

Αυτό είναι το μυστικό. Θα πεθάνει η οικονομία αν δεν κινείται το χρήμα. Αν δεν αλλάζει χέρια. Άνθηση της οικονομίας απαιτεί να μη χάσεις την επαφή με τον αόρατο δρομέα, που λέγεται επενδύσεις, ανάπτυξη, παγκοσμιοποίηση κλπ κλπ. Τρέχει ο δρομέας και τον παίρνουν από πίσω όλοι. Και χρεώνονται διότι χωρίς χρέος δεν σκοράρεις κέρδος. Χαίρετε.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.