Αν ξέρεις από πριν ότι θα γίνει σεισμός, χάνεται η μαγεία της έκπληξης

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως οι πολίτες στην Ιαπωνία πήραν προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό τους λίγο πριν γίνει αισθητός στην δική τους περιοχή ο σεισμός των 7,6 Ρίχτερ, επειδή τα ηλεκτρονικά σήματα τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα σεισμικά κύματα.

Πολλοί θεωρούν θετικό να μαθαίνεις από πριν πότε θα γίνει ο σεισμός και θαυμάζουν τους Ιάπωνες που προειδοποίησαν τους πολίτες τους για το σεισμό.

Είμαι αντίθετος στις προειδοποιήσεις για τους σεισμούς γιατί χάνεται η έκπληξη και η μαγεία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Στο παρελθόν, αν ρωτούσες τους ανθρώπους τι έκαναν την στιγμή που έγινε ο σεισμός, θα σου έδινε ο καθένας και μια διαφορετική απάντηση.

Άλλος ήταν στην τουαλέτα, άλλος έτρωγε, άλλος κουτούπωνε τη συνάδελφό του στο γραφείο, άλλος έπαιρνε πίπα στο αφεντικό του, γενικά υπήρχε ποικιλία στις απαντήσεις.

Τώρα, αν ξέρουν από πριν οι άνθρωποι πως έρχεται σεισμός, θα ρωτάς μετά το σεισμό πού τους πέτυχε ο σεισμός, και θα σου απαντούν όλοι πως είχαν μπει κάτω από το τραπέζι. Θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Ακόμα ένα χτύπημα στην διαφορετικότητα.

Δεν καταλαβαίνω αυτή την επιθυμία των ανθρώπων να ξέρουν τα πάντα πριν γίνουν.

Όλοι θέλουν “ασφάλεια” και θέλουν να ξέρουν ακόμα και πώς λειτουργεί το καζανάκι στο δωμάτιο που θα κάνουν διακοπές μετά από ένα χρόνο.

Παλιότερα, πήγαινες διακοπές κάπου και δεν ήξερες πώς είναι το δωμάτιο που θα μείνεις. Άσε που πήγαινες διακοπές, χωρίς να έχεις κλείσει δωμάτιο. Πήγαινες στο νησί, σε περίμεναν στο λιμάνι οι ντόπιοι με τις ταμπέλες των ξενοδοχείων στα χέρια, και έβρισκες δωμάτιο εκεί. Σε παρακαλούσαν να μείνεις στα δικά τους δωμάτια, δεν παρακαλούσες εσύ να βρεις δωμάτιο.

Τώρα, με το Διαδίκτυο, ξέρεις όχι μόνο πώς είναι το δωμάτιο αλλά και τι μάρκα είναι το στρώμα του κρεβατιού, τι μάρκα είναι ο νιπτήρας, τι μάρκα είναι το ψυγείο, ξέρεις τα πάντα. Και φυσικά, ξέρεις πώς είναι τα διπλανά κτίρια, σε πόση απόσταση είναι η θάλασσα, σε πόση απόσταση είναι το μίνι μάρκετ, σε πόση απόσταση είναι το φαρμακείο, η ταβέρνα, το μπαρ, το κλαμπ, κλπ.

Εξαφανίστηκε εντελώς το στοιχείο της έκπληξης, που γεννούσε πολύ όμορφες ιστορίες.

Ακόμα και στα αισθηματικά θέματα, δεν υπάρχει πια το στοιχείο της έκπληξης, γιατί ξέρεις τα πάντα από πριν.

Μέσα από τις εφαρμογές γνωριμιών, γνωρίζεις πια τα πάντα για το πρόσωπο που θα συναντήσεις, πριν συναντηθείτε. Ξέρεις ποιο φαγητό του αρέσει, τι σπουδές έχει κάνει, τι ομάδα είναι, ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα, το αγαπημένο του νησί, και όλα του τα αγαπημένα, αφού είναι τα ίδια με τα δικά σου αγαπημένα, γιατί σήμερα όλοι ψάχνουν να γνωρίσουν κάποιον ή κάποιαν που να είναι ακριβώς ίδιος με αυτούς αλλά σε ένα διαφορετικό σώμα, γιατί βασικά είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους.

Έρχεται το πρώτο ραντεβού, συναντιέστε και δεν έχεις τίποτα να πεις με τον άλλον γιατί τα ξέρετε όλα και οι δυο από πριν, ενώ, αν φτάσετε στο κρεβάτι, πάλι δεν υπάρχει καμία έκπληξη γιατί έχετε ήδη ανταλλάξει πουτσοφωτογραφίες, μουνοφωτογραφίες, βυζοφωτογραφίες και κωλοφωτογραφίες, οπότε η μόνη αναστάτωση μπορεί να προέλθει από ένα σπυράκι που έβγαλε ξαφνικά στο δεξί της κωλομέρι και δεν στο είχε στείλει φωτογραφία.

Πρέπει να αντισταθούμε στο να γνωρίζουμε τα πάντα πριν γίνουν.

Αντισταθείτε στα μηνύματα για σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Ας μη στερήσουμε από τους εαυτούς μας την ένταση και την έξαψη που σου προσφέρει ένας απροειδοποίητος σεισμός 8 Ρίχτερ, και τη χαρά να τρέχεις να σωθείς από το τσουνάμι των δέκα μέτρων που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

(Φαντάζομαι τους τουρίστες στην Ιαπωνία, που έλαβαν ένα μήνυμα στα γιαπωνέζικα στο κινητό τους, λίγο πριν νιώσουν το σεισμό. Πόσο τυχεροί ήταν που δεν καταλάβαιναν τι έγραφε το μήνυμα. Μόνο αυτοί ένιωσαν τη μαγεία του σεισμού.)

-από pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.