Ξαπλώστρες ούτε για δείγμα, μόνο «φυσικές πισίνες»: Στo νησί – έκπληξη με 100% πληρότητα φέτος δεν πληρώνεις ούτε ευρώ για το μπάνιο σου

Παράδειγμα προς μίμηση !

Την ώρα που το κίνημα της πετσέτας παλεύει με άνισους όρους να «απελευθερώσει» σε όλη την επικράτεια ακτές από το παρακράτος των ανάλγητων καταπατητών, υπάρχει ένα νησί που είναι προ καιρού υπεράνω τέτοιων ανησυχιών, πολύ απλά διότι δεν πρόκειται να συναντήσεις ούτε.. δείγμα ξαπλώστρας σε κάποια από τις παραλίες του!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κανένα ελληνικό νησί δεν προάγει το φυσικό περιβάλλον και την ανάγκη σύνδεσης μαζί του με τον τρόπο που το κάνουν οι Λειψοί. Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων, που βρίσκεται ανατολικά της Πάτμου και σύμφωνα με την παράδοση ταυτίζεται με τη μυθική Ωγυγία της θεάς Καλυψώς στην Οδύσσεια, δεν είναι μόνο οι ξαπλώστρες είδος προς εξαφάνιση, αλλά και οι… πισίνες.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Είναι διαχρονική επιδίωξη, αλλά το φετινό καλοκαίρι διαφημίστηκε ακόμα περισσότερο η προβολή ενός αυθεντικού και βιώσιμου τρόπου διακοπών από τους Λειψούς, με αποφυγή της σπατάλης φυσικών πόρων. Με τη στήριξη και απόφαση των δημοτικών αρχών, ο δήμος, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αποθαρρύνουν και απορρίπτουν συντονισμένα την κατασκευή τεχνητών πισινών στο νησί. Μότο τους είναι το «ναι μόνο σε φυσικές πισίνες», απ’ αυτές που οι Λειψοί βρίθουν, καθώς τα κρυστάλλινα νερά στα μικρά ακρογιάλια είναι το σήμα – κατατεθέν του νησιού.

Λειψοί | Διακοπές στη Δωδεκάνησα | Discover Greece

Η άρνηση σε ομπρέλες και ξαπλώστρες δεν είναι φετινό παράσημο, αλλά αποτελεί πάγια θέση της εκάστοτε δημοτικής αρχής. «Εμείς από χρόνια δεν επιτρέπουμε να υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλίες στους Λειψούς.  Το νησάκι μας είναι μικρό και δεν επιτρέπει η γεωμορφολογία των παραλιών έστω και ελάχιστες να τοποθετήσεις και επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάντα καταστρατηγείται το δικαίωμα που παραχωρείς σε κάποιους επιχειρηματίες», είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αποφυγής εγκατάστασης εξοπλισμού είναι πολύ απλή. «Κάθε χρόνο η Κτηματική Υπηρεσία μάς ζητάει με έγγραφό της να της καταστήσουμε γνωστό εάν επιθυμούμε να παραχωρήσουμε εμείς οι δήμοι σε ιδιώτες τη χρήση των ακτών για τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κ.λπ. Εμείς πάντα απαντούμε αρνητικά και έτσι τελειώνει εκεί».

Επιπλέον πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι Λειψοί γίνονται πρότυπος προορισμός υδατικής αυτονομίας με μηδενικές διαρροές νερού, ενώ στο νησί υλοποιείται πρωτοποριακό πρόγραμμα διεθνούς βεληνεκούς για τη φύτευση κήπων στο βυθό της θάλασσας (!), κάτι που μπορεί να δώσει λύσεις στο μέλλον για τη μόλυνση του πλανήτη.

Λειψοί: Ταξίδι στις Μαλδίβες του Αιγαίου - Exploring Greece TV

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ανταπόκριση ποιοτικού κοινού από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ενίσχυση της ζήτησης για τα καταλύματα του νησιού είναι εντυπωσιακή, καθώς όλο και περισσότεροι θέλουν να ζήσουν αυτό τον τρόπο διακοπών, μακριά από κατασκευασμένες ανάγκες lifestyle.

Όπως διαφήμισε άλλωστε στο κοινό του το δημοφιλές σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond, οι Λειψοί ανήκουν στις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς στην Ελλάδα. Τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα, οι κάτοικοι φιλόξενοι, το φαγητό για… καλοφαγάδες και οι παραλίες κόσμημα.

Ξαπλώστρες ούτε για δείγμα, μόνο «φυσικές πισίνες»: Στo νησί – έκπληξη με 100% πληρότητα φέτος δεν πληρώνεις ούτε ευρώ για το μπάνιο σου

Σύμφωνα με τον κ. Μάγγο, από τα τέλη Ιουλίου η πληρότητα στο νησί είναι στο 100% και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου. «Από εκεί και πέρα, μέχρι και τις 15, η πληρότητα είναι γύρω στο 95% και σιγά-σιγά θα αρχίσει να φθίνει. Αλλά αν επαληθευτεί αυτό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω κορονοϊού, οπότε και είχε μεταφερθεί η σεζόν προς τον Οκτώβρη, τότε θα μιλάμε για μεγάλη και σημαντική αύξηση σε απόλυτους αριθμούς των επισκεπτών φέτος στους Λειψούς».

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.