Μακράν 1η σε όλη τη Μεσόγειο η Ελλάδα σε καμένες εκτάσεις, αλλά ο Μητσοτάκης αμφισβητεί τις δορυφορικές εικόνες

(Το κείμενο είναι του κ. Βαγγέλη Σπανού.)
Παραθέτω μερικά ακόμα στοιχεία από το meteo.gr, που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλά η χειρότερη που έχει περάσει από την Ελλάδα, αλλά και από τη Μεσόγειο ολόκληρη.

Με 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι, η Ελλάδα είναι 7η στη σχετική λίστα 20 μεσογειακών κρατών, αλλά 1η όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, που αυξήθηκαν κατά 195%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2022.

Σε απλή μετάφραση, είμαστε αργοί στην κατάσβεση των πυρκαγιών, με συνέπεια να έχουν καεί φέτος στη χώρα μας 1.281.480 στρέμματα μέχρι τις 24/8/2023, έναντι 824.640 στρεμμάτων της Ισπανίας και 595.390 στρεμμάτων της Ιταλίας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Ελλάδα είναι 1η και στα καμένα στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά (47.462) με αύξηση 517% σε σύγκριση με την περίοδο 2002-2022, ενώ στη 2η θέση ακολουθεί η Αλγερία με 10.517 στρέμματα και στην 3η η Συρία με 6.043 στρέμματα.

Αυτό το στοιχείο είναι επίσης μία απόδειξη ότι είμαστε αργοί στην κατάσβεση των πυρκαγιών, σε σχέση με τις άλλες 19 μεσογειακές χώρες.

Βέβαια, ο μεγαλειότατος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ αμφισβητούν το μέγεθος των καμένων εκτάσεων. Ο λόγος είναι ότι ακόμα υπάρχουν, λέει, καπνοί και οι δορυφορικές εικόνες μπορεί να μην είναι ακριβείς όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να σβήσουν οι φωτιές για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Αυτό είναι το πρόβλημα με τον πολυχρονεμένο Κυριάκο. Ότι περιμένουμε να σβήσουν οι πυρκαγιές. Από μόνες τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που ο Μητσοτάκης αμφισβητεί ό,τι τσαλακώνει τη με κόπο φτιασιδωμένη εικόνα του.

Πριν τις δορυφορικές εικόνες, για τις οποίες έχει “ερωτηματικά για την ευκρίνεια τους, λόγω καπνών” το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αμφισβητηθεί και η εγκυρότητα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα επειδή κατέταξαν την Ελλάδα 107η στον κόσμο, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου.

Και φυσικά είχαν αμφισβητηθεί οι αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας και πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Παρεμπιπτόντως, η Le Monde έχει θέμα με τίτλο: “Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές τροφοδοτούν ρατσιστικά σχόλια και πράξεις”.

Με 73 χιλιάδες εκτάρια (730 χιλιάδες στρέμματα) να έχουν καεί σε έξι μέρες γύρω από την Αλεξανδρούπολη, πρόκειται για μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ποτέ στην ΕΕ, αναφέρει σχετικά η γαλλική εφημερίδα.

Μπροστά στα καμένα τοπία, η θλίψη έχει δώσει πλέον τη θέση της στη μανία, ακόμα και το μίσος προς τους συνήθεις αποδιοπομπαίους τράγους, τους μετανάστες, τους οποίους κατηγορούν για την έναρξη των πυρκαγιών ακροδεξιές ομάδες που δρουν στην περιοχή.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι 19 άνθρωποι -ανάμεσα τους και δύο παιδιά- βρέθηκαν απανθρακωμένοι, άρχισαν να διακινούνται φήμες από ακροδεξιά γκρουπούσκουλα ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές, διότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι εκδηλώθηκαν στις διαδρομές που ακολουθούν, μπαίνοντας στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε στα social media ένα βίντεο από έναν άνδρα που έδειχνε τους μετανάστες που είχε κλειδώσει στο τρέιλερ του οχήματος του.

“Φόρτωσα 25 κομμάτια”, θριαμβολογούσε ο ίδιος, φωνάζοντας επίσης ότι “θα μας κάψουν, οργανωθείτε να τους μαζέψουμε”.

Κάτω από το αναρτημένο στα social media βίντεο, ένα άλλο σχόλιο έγραφε: “Πετάξτε τους στη φωτιά”.

Τα σχόλια αυτά συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου αντέδρασε: “Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ρατσιστική απαγωγή και για το ότι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές άλλων”.

Υπό κράτηση είναι και οι 13 αιτούντες ασύλου από τη Συρία και το Πακιστάν, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι τέσσερις από τους 13 αφέθηκαν, πάντως, ήδη ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι θα απολογηθούν τη Δευτέρα 28/8.

Δύο μετανάστες κολυμπούσαν, εξάλλου, στα ρηχά το Σάββατο 26/8 στο Π. Φάληρο.

Στα βαθιά, καμιά 150αριά μέτρα από την ακτή, μύριζε ακόμα κάπνα με τον βορειοδυτικό άνεμο.

Τουλάχιστον, ξεθόλωσαν τα νερά, χαρίζοντας μου μερικά υποβρύχια πλάνα συμπαθητικά.

Κυρίως με καλόγριες να κάνουν κοντράστ με το απέραντο γαλάζιο.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.