Βλάσης Σταθοκωστόπουλος : Ο Σερβιτόρος της “Νεράιδας” που έγινε βασιλιάς στην νυχτερινή Αθήνα με 26 μαγαζιά!! Η ληστεία και η βόμβα σε βάρος του

Στην περίφημη «Νεράιδα» της Παμέλας, Παρασκευή βράδυ πριν από 40 χρόνια. Από το χρονοντούλαπο της αθηναϊκής διασκέδασης βγαίνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία, ένα success story, που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς, ειδικά στον λαμπερό αλλά και τόσο εύθραυστο χώρο της νύχτας, εκεί όπου όλα μπορούν να χτιστούν και να γκρεμιστούν μέσα σε μια στιγμή. Ένας αμούστακος νεαρός τρέχει αλαφιασμένος πάνω-κάτω εξυπηρετώντας τα πρώτα τραπέζια.

Δεν το δείχνει, αλλά τα πνευμόνια του έχουν μπουκώσει από τον καπνό που αφήνουν τα τσιγάρα των θαμώνων. Μέσα σε αυτή την πυκνή ομίχλη προσπαθεί να σερβίρει ουίσκι και σαμπάνια τους εκλεκτούς πελάτες. Από τον καθαρό αέρα του χωριού του βρίσκεται ξαφνικά σε ένα σκηνικό βγαλμένο από αμερικάνικες ταινίες. Οι φυσιογνωμίες που αντικρίζει τον τρομάζουν. Φαντάζουν ως γίγαντες μπροστά στο μπόι της ηλικίας του.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να στέκεσαι δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση περιμένοντας ένα νεύμα, για να σερβίρεις την παρέα του. Θα εντυπωσιαστεί από την απλότητα του χαρακτήρα του, από την έξω καρδιά διάθεσή του αλλά και από τα παχυλά πουρμπουάρ που αφήνει στο πέρασμά του. Έχει να το λέει στους φίλους του ότι κάποια στιγμή στο ξεκίνημα της ζωής του σέρβιρε τον Ωνάση. Γι’ αυτόν ήταν ένα παράσημο, ένας τίτλος τιμής. Και κάπως έτσι θα ξετυλιχτεί το κουβάρι της ζωής του βασιλιά της μαζικής εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης σήμερα, Βλάση Σταθοκωστόπουλου.

Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος ήρθε στην Αθήνα από τον Αγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας σε ηλικία 14 ετών. Πρώτος πάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα ο Φώτης -πατέρας του επίσης γνωστού επιχειρηματία Τζίμη Σταθοκωστόπουλου- και έναν χρόνο μετά ακολούθησε ο Βλάσης. Τα δύο αδέλφια συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα στου Ψυρρή και μετά σε ένα άλλο επί της Ευριπίδου. Δούλεψαν μαζί, παράλληλα με τη φοίτησή τους στο Νυχτερινό Γυμνάσιο, στην αρχή ως βοηθοί σερβιτόρου σε εστιατόρια της περιοχής. Όντας αρκετά ικανοί, έδειξαν ότι όχι μόνο μαθαίνουν εύκολα τη δουλειά, αλλά και ότι έχουν τα φόντα για κάτι παραπάνω. Και αυτό το κάτι δεν άργησε να φανεί. Την περίοδο 1973-1974 ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος σε ηλικία μόλις 25 ετών μαζί με τον αδελφό του καταφέρνουν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους: να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Ενα μικρό καφέ, το «Ποσειδών», στην πλατεία της παλαιάς αγοράς στην Πλάκα. Μαζί με τον καφέ σερβίρουν ποικιλίες και σαλάτες. Η συνέχεια για τα δύο αδέλφια διαγράφεται συναρπαστική και φυσικά προσοδοφόρα.

Μετά το «Ποσειδών» ακολουθούν τα «Απόλλων», «Ερμιόν», «Νεφέλη». Με ίσα ποσοστά ξεκινούν τη δημιουργία ενός μικρού ομίλου που έδειχνε από την αρχή πως είχε όλες τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζε συνεχώς και με σθένος ο υπερδραστήριος και φιλόδοξος Βλάσης. Σε αντίθεση με τον αδελφό του, που πάντα ήταν πιο εγκρατής στις κινήσεις του, σκεφτόταν πάντα την επέκταση. «Σκεφτόταν πώς θα καταφέρει να πάει πιο ψηλά, να δημιουργήσει περισσότερα απ’ όσα έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσωπο που τον έζησε από το ξεκίνημα της καριέρας του.
Η διαφορετική φιλοσοφία ανάμεσα στα δύο αδέλφια οδηγεί τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο στην απόφαση να πορευτεί στην Α’ Εθνική του καφέ και της εστίασης. Ένας από αυτούς ήταν και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Σαραβάκος, με τον οποίο έγιναν κουμπάροι και συνέταιροι στο καφέ-εστιατόριο «Διογένης» στην Πλάκα και μετέπειτα στο καφέ «Οστρια» στον Άλιμο.

Αυτό ήταν και το πρώτο του μαγαζί στα νότια προάστια. Ακολουθούν και άλλοι συμπαίκτες που γοητεύονται από τον επικοινωνιακό και ντόμπρο χαρακτήρα του Αγρινιώτη επιχειρηματία. Ο μεγαλοκατασκευστής και ιδιοκτήτης της ΑΤΤΙΚΑΤ Παναγιώτης Πανούσης επενδύει στις επιχειρήσεις του, όπως και ο επιχειρηματίας Νίκος Καβρουλάκης, ο οποίος φέρεται να διαθέτει μεγάλο ποσοστό σε δύο τουλάχιστον από τα μαγαζιά του.

Αναφορικά με τον τελευταίο, λέγεται ότι βοήθησε τον Βλάση σε οικονομικό επίπεδο και σε κάποιες αρκετά δύσκολες στιγμές, όταν ο όμιλος αναζητούσε ρευστότητα για να καλύψει ζημίες και να προχωρήσει ακόμα και σε νέες επενδύσεις. Λειτούργησε, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ως χρηματοδότης του επιχειρηματία.

Ένα ακόμα από τα πρόσωπα που πλασαρίστηκαν κοντά του ήταν και ο ανιψιός του, Βαγγέλης Χουλιάρας. Είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση του γνωστού κλαμπ «Ακρωτήρι», ενώ συμμετείχε και στο εξίσου γνωστό κέντρο διασκέδασης «Φαντασία» όταν ήταν υπό τον Σταθοκωστόπουλο, που είχε νοικιάσει από τον Ρέστη. Όλοι όσοι έχουν ζήσει από κοντά τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία που μπορεί να οσμιστεί το χρήμα από χιλιόμετρα. Διαθέτει ένστικτο πάνω στη δουλειά και ξέρει πού και πώς να επενδύσει τα λεφτά του. Τον χαρακτηρίζουν έξυπνο, διορατικό, τολμηρό και απλό. Ένα παράδειγμα της τολμηρότητας που τον χαρακτηρίζει σε πολλές από τις επαγγελματικές του κινήσεις είναι η επένδυση που προχώρησε σε καφέ-εστιατόριο στον λόφο του Χαϊδαρίου.

«Κανένας μας δεν φανταζόταν ότι θα έπιανε αυτό το μαγαζί. Και όμως, κατάφερε να το γεμίσει και αυτό», λέει πρώην συνεργάτης του. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι φρόντιζε να διατηρεί στενές σχέσεις με το προσωπικό του. Τους γνωρίζει όλους με τα μικρά τους ονόματα, ενώ έχει την ικανότητα να απομνημονεύει τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων. «Ο Βλάσης θα μιλήσει με την ίδια ευκολία στη λαντζέρισσα αλλά και στον καλύτερο πελάτη του. Η σχέση του με το προσωπικό είναι καρμική.

Μπορεί όμως να γίνει σκληρός όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, αλλά και να επιβραβεύσει όποιον εργάζεται σκληρά. Μόνο μη σε δει να τεμπελιάζεις», συμπληρώνει στο edolio5 πρώην συνεργάτης του. Μεγαλύτερο ελάττωμά του; «Η κυκλοθυμικότητα» θα πουν άτομα που έχουν δουλέψει μαζί του. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου αριθμεί 26 μαγαζιά. Μεταξύ άλλων είναι τα: «Ακρωτήρι», «Αλιμος», «Baraonda», «Bocca Beach», «Coast», «Διογένης», «Διόνυσος Zonars», «Daphne’s», «Dia Noche», «Ελαία», «Εν Πλω», «Ταβέρνα του Ψαρά», «Hermion», «Ιθάκη», «Lis», «Νότος», «Οστρια», «Τερίνα», «Vive Mar» και «Mohito Bay»,ενώ σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει και το ιστορικό green park στο πεδίο του Άρεως.Φυσικά δεν του βγήκαν οικονομικά όλες οι επιλογές.

Μία επιζήμια επένδυση ήταν και η αγορά με 3.000.000 του γνωστού εστιατορίου «Διόνυσος» στην Ακρόπολη. Η σκέψη ήταν σωστή αλλά το timing εξαιρετικά λανθασμένο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έφταιγε ο επιχειρηματίας. Άλλωστε ποιος μπορούσε να προβλέψει τη ζημιά από το τσουνάμι της κρίσης. Η μεγάλη μείωση στα επιχειρηματικά δείπνα, εκεί δηλαδή που πόνταρε η εκάστοτε διεύθυνση του εστιατορίου, αποδείχθηκε καταστροφική. Με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ούτε η απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να περάσει το «Διόνυσος» κάτω από την επιχειρηματική ομπρέλα του ομίλου Σταθοκωστόπουλου.

Ένα άλλο μεγάλο όπλο του Βλάση Σταθοκωστόπουλου είναι οι καλές πολιτικές του γνωριμίες. Λέγεται ότι το τετράγωνο πάνω στο οποίο δημιουργήθηκαν τα μαγαζιά της Πλάκας ανήκει στα γραφεία παλιού πολιτικού κόμματος, ο ιδρυτής του οποίου ήταν και παραμένει στενός του φίλος.Πρόκειται για τον Σαμαρά. Δεν ήταν όμως μόνο πολιτικές οι επαφές που τον βοήθησαν κατά καιρούς να υπερπηδήσει τα όποια εμπόδια του παρουσιάζονταν.

Ήταν και οι γνωριμίες του με υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας στις ακόρεστες ορέξεις της μαφίας της παραλιακής. Ίσως και γι’ αυτό τον λόγο να μην αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τα κυκλώματα της νύχτας, με εξαίρεση ωστόσο δύο περιστατικά που τάραξαν την προσωπική του ηρεμία και τον έβαλαν σε σκέψεις. Το πρώτο αφορά τη βομβιστική επίθεση, ξημερώματα Τρίτης 12 Ιουλίου 2011, στο καφέ-εστιατόριο «Vive Mar». Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του μαγαζιού κατέγραψε ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει τον χώρο του πάρκινγκ και δύο άνδρες μέσα από αυτό να τσεκάρουν την κίνηση.

Εν συνεχεία διακρίνονται στην είσοδο να τοποθετούν μια σακούλα με εκρηκτικά και να ανάβουν το φυτίλι. Η έκρηξη είναι εκκωφαντική, οι ζημιές μεγάλες, με τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο να δηλώνει την επόμενη μέρα ότι δεν γνωρίζει ποιος και γιατί τον έχει βάλει στο στόχαστρο. Είπε χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε έχω δεχτεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. Το μαγαζί δεν είναι κλαμπ για να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που συνέβη». Κατά μία πληροφορία, πίσω από την επίθεση κρύβονταν συμφέροντα από τις συμμορίες που λυμαίνονται τα πάρκινγκ των νυχτερινών κέντρων. Και εδώ είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας δεν έδινε ποτέ μερίδιο σε «εξωσχολικούς». Πάντως σε δικογραφία που αφορά νονούς τις νύχτας η αστυνομία χρεώνει τα μαγαζιά του Σταθοκωστόπουλου στον Βασίλη Γρίβα, που πλέον είναι δολοφονημένος.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό περιστατικό αφορά τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε από δύο Αλβανούς κακοποιούς ένα πρωινό και ενώ ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του «Οστρια». Οι δύο άνδρες φαίνεται να γνώριζαν καλά το καθημερινό του δρομολόγιο. Τον ακινητοποίησαν υπό την απειλή όπλου, τον χτύπησαν στο κεφάλι και του πήραν το βαλιτσάκι με τις εισπράξεις του Σαββατοκύριακου (περίπου 100.000 ευρώ) αλλά και το αυτοκίνητό του.

Το ζεύγος Βλάση και Ειρήνης Σταθοκωστοπούλου έχει τέσσερα παιδιά: τον Μιχάλη, τον Βασίλη, την Αλεξάνδρα και την Αφροδίτη.Όλα ασχολούνται με τις δραστηριότητες του ομίλου, αν και, σύμφωνα με το περιβάλλον του επιχειρηματία, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον πατριάρχη της οικογένειας, ο οποίος, αν και πλέον 72 ετών, παραμένει το μυαλό και η κινητήριος δύναμη όλων των επιχειρήσεων.

Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Μιχάλης, έγινε γνωστός μέσα από τη σχέση του με την πρώην σύζυγο του Αλέξη Κούγια, Εύη Βατίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνον χρεώνεται η ιδέα να επενδυθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε μεγάλο ανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών στο Βουκουρέστι το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης με συνέταιρο τον πρόεδρο της ένωσης εφοπλιστών Βενιάμη. Είχε προτείνει την ανάπτυξη της γνωστής αλυσίδας καφέ «Floca», ενώ τα καταστήματα που θα ανοίγονταν θα προσέφεραν στους πελάτες τους και πίτσα.

Τελικά έπειτα από δύο χρόνια το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε, η επένδυση (2.000.000) πήγε στράφι και τότε ο Μιχάλης Σταθοκωστόπουλος ανακοίνωσε στον πατέρα του ότι φεύγει για τις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει το διδακτορικό του στο MIT.Ο δεύτερος γιος του Βλάση Σταθοκωστόπουλου, Βασίλης, έγινε πρόσφατα γνωστός λόγω της σχέσης του με την τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου. Ο δευτερότοκος γιος του είχε το δικό του όραμα: να μετατρέψει μια παραλιακή έκταση 6 στρεμμάτων στην Αγία Μαρίνα Λαγονησίου σε «Nammos» της παραλιακής. Το αρκετά φιλόδοξο σχέδιο έφερε την ονομασία «Mohito Bay» και πλασαριζόταν από το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου ως μία ολοκληρωμένη πρόταση διασκέδασης που διέθετε μέχρι και yoga instructors για τους πιο ψαγμένους. Τελικά ναυάγησε μέσα στη λάσπη της παραλίας Λομπάρδα που είναι γνωστή για τη ρηχότητα και τα στάσιμα νερά της.

Η Αλεξάνδρα Σταθοκωστοπούλου, η οποία είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αργυρό που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία στον τομέα της ένδυσης (έχει εταιρεία που φτιάχνει μαγιό), ασχολείται με το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου, ενώ φέρεται να έχει βάλει και δικά της κεφάλαια σε μία από τις επιχειρήσεις του, το παραθαλάσσιο εστιατόριο «Dia Noche» στο Καλαμάκι. Παράλληλα μαζί με τον σύζυγό της έχουν δημιουργήσει τη γνωστή εταιρεία μαγιό Sugar Free. Σε καμπάνια της συγκεκριμένης εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί το μοντέλο Εφη Κυριάκου, πρώην σύντροφος του Βασίλη Σταθοκωστόπουλου.

Η Αφροδίτη Σταθοκωστοπούλου ασχολείται και αυτή με το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου, ενώ η παρουσία της στις κοσμικές στήλες των περιοδικών είναι αρκετά συχνή.

Πριν από 10 χρόνια περίπου είχε απασχολήσει το ρεπορτάζ των gossip περιοδικών εξαιτίας της σχέσης που διατηρούσε με τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα. Το 2015 η όμορφη Αφροδίτη παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Νίκο Μπάκο.Ο Σταθοκωστόπουλος κυκλοφορεί μόνος του χωρίς φρουρές και κουστωδίες. Μεγάλη του Αγάπη είναι και ο Παναθηναϊκός όπου είχε ασχοληθεί πολλά χρόνια ως πρόεδρος και χρηματοδότης του Ερασιτέχνη. Οι εποχές όμως σήμερα δεν επιτρέπουν τέτοιες γενναιοδωρίες. “Μέχρι να γράψεις αυτό το ρεπορτάζ ο Βλάσης θα έχει ανοίξει και άλλο μαγαζί” μας είπε στενός συνεργάτης του.

πηγή

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.