Το «ταμείο» του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Αχαΐα- Τι έφταιξε και το παλιό κάστρο «έγραψε» μικρότερα ποσοστά από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Το «ταμείο» του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Αχαΐα- Τι έφταιξε και το παλιό κάστρο «έγραψε» μικρότερα ποσοστά από Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Αν η αντοχή με αυξητικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα ήταν στα αξιοσημείωτο της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, η αδυναμία του ΚΙΝ.ΑΛ. να κάνει μια σημαντική «πτήση» στον νομό που άλλοτε αποτελούσε προνομιακό του πεδίο, είναι μια «είδηση» που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ιδίως λόγω της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την εκλογική κάθοδο του οποίου χύθηκε πολύ μελάνι, αλλά και της φθοράς που θα έπρεπε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο φιλοδοξούσε, ματαίως ως απεδείχθη, να εισπράξει, δυσαρέσκεια.

Η μικρή αύξηση του ποσοστού του κόμματος από 7,63% και 12,241 ψήφους στις εκλογές του 2015 σε 8,91% και 15.176 ψήφους το 2019, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει «ντεκόρ» πανηγυρισμών, όσο καλή διάθεση και αν έχει κανείς να δει το δέντρο αδιαφορώντας για το δάσος.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να απομακρύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια προσπάθεια επαναπατρισμού ψηφοφόρων που είχαν οδηγηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε ούτε στην Αχαΐα, η οποία σε σύγκριση με τους γειτονικούς της νομούς βρέθηκε στα χαμηλά των εκλογικών «πτήσεων» καταγράφοντας το μικρότερο ποσοστό αν και πατρίδα των Παπανδρέου και αλλοτινό «κάστρο» της παράταξης.

Η Αχαΐα κατέγραψε 8,91% όταν η Αιτωλοακαρνανία έδωσε στο ΚΙΝ.ΑΛ. 10, 24% και η Ηλεία 14,79%.

Οι χαμηλές επιδόσεις αποδίδονται από στελέχη του κόμματος σε διάφορους παράγοντες. Θα καταβάλουμε προσπάθεια να τους συνοψίσουμε:

-Η κάθοδος Παπανδρέου δυσαρέστησε πολλά στελέχη τα οποία είδαν με κάθε άλλο παρά καλό μάτι τον αποκλεισμό τους από το ενδεχόμενο μιας έδρας. Ο Παπανδρέου την είχε ήδη καταλάβει. Άμα τη εμφανίσει του.

-Η παρουσία Παπανδρέου, μπορεί να λειτούργησε τονωτικά ως προς το Παπανδρεικό μπλοκ που στην Αχαΐα διαθέτει ισχυρά ερείσματα, αλλά οδήγησε σε άλλου τύπου καραμπόλες, πέρα από τις απουσίες από το ψηφοδέλτιο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι του συνδυασμού που δέχθηκαν να μπουν στη μάχη, πήγαιναν απλά για μια καλή καταγραφή. Η δεύτερη έδρα ήταν κάτι αδύνατο να προκύψει και αυτό το γνώριζαν άπαντες. Σε μετάφραση αυτό, σήμαινε για τους περισσότερους από τους υποψηφίους δύο πράγματα: ότι δεν είχαν κίνητρο να δαπανήσουν πολύ χρόνο και πολύ χρήμα. Κάποιοι δε, δεν είχαν κίνητρο και για να …τρέξουν πέραν των αντοχών τους.Βρήκε έδαφος, και στις παρούσες συνθήκες ήταν πρόσφορο, το επιχείρημα ότι ο νομός θέλει έναν βουλευτή που να είναι παρών και την επόμενη ημέρα και να τον εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο. Πολλοί εκτίμησαν ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος επανέκαμψε στην Αχαΐα τη στιγμή που αποφάσισε πως ήθελε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Αχαΐας, κάτι που στοίχισε την απομάκρυνση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, εκλεκτού της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. και εν τέλει την απουσία του από τη νέα Βουλή.

-Μεγάλη μερίδα των Βενιζελικών, που έχουν σημαντική παρουσία στο νομό, κατευθύνθηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι μάλιστα απροκάλυπτα. Η διαμαρτυρία τους για την αποπομπή Βενιζέλου, εκδηλώθηκε εκεί που πονάει: στην κάλπη.

-Στην Αχαΐα ζήσαμε με ένταση τα πάθη της αυτοδιοικητικής κάλπης, τα απόνερα της οποίας είδαμε και στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Οι συγκρούσεις στην Περιφέρεια που κάποια στιγμή μεταφέρθηκαν και στις δημοτικές εκλογές με συμμαχίες και κινήσεις κάτω από το τραπέζι (αν και κάποιες.. προδόθηκαν λίγες ημέρες πριν την κάλπη), ήταν νωπές και τα πνεύματα οξυμμένα.

-Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κατεξοχήν αντίπαλος του ΚΙΝ.ΑΛ. στην αναμέτρηση και στην Αχαΐα, κατέβασε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο υπήρχαν γνωστά ονόματα προερχόμενα από το χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. όπως π.χ. ο Γιώργος Κυριακόπουλος, ή ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κάτι που θεωρείται ότι συγκράτησε παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το να επιστρέψουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. Προτίμησαν με λίγα λόγια να πριμοδοτήσουν την …Πασοκική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

-Τελευταία, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, η απουσία γνωστών στελεχών από τον αγώνα. Βαριά «αναιμική» ήταν η παρουσία Κατσιφάρα, απών ο Κατσικόπουλος και φυσικά όλη η ομάδα Σπηλιόπουλου, ενώ το μάτι μας δεν πήρε πουθενά ορισμένα παλιά στελέχη του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ τα οποία βρίσκονταν σε… διακοπές.

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.