Όλο το σχέδιο για την νέα Χαλυβουργική: Οι τράπεζες και οι ανταγωνιστές

Όλο το σχέδιο για την νέα Χαλυβουργική: Οι τράπεζες και οι ανταγωνιστές

Ένα σχέδιο για την επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής συζητούν αυτή την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας υπό τον κ. Σκηνδήλια με το βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, το οποίο αν τελικά αποφασιστεί, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην ιστορική βιομηχανία και ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσει τα κόκκινα δάνεια του κλάδου της χαλυβουργίας που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά επισήμως στους μετόχους από τη διοίκηση της εταιρείας, κατά τη Γενική Συνέλευση της Χαλυβουργικής στις 4 Ιουλίου, περιλαμβάνει ένα business plan για την επαναλειτουργία της εταιρείας, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 70 εκατ. ευρώ και -βάσει των δύο πρώτων προϋποθέσεων- την αναδιάρθρωση των μεγάλων χρεών της εταιρείας στις τράπεζες.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μετά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν μια εβδομάδα, ακολούθησε ακόμη μια σύσκεψη μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες για να συζητηθούν όλοι οι παράμετροι. Αν και οι τελικές αποφάσεις για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου που απαιτείται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη, από το μέτοχο κ. Κ. Αγγελόπουλο φαίνεται πως τα επιχειρήματα και η πίστη του κ. Σκηνδήλια στην επιτυχία του σχεδίου και επομένως στην απόσβεση αυτή τη φορά της επένδυσης του κ. Αγγελόπουλου, κάνουν την απόφαση αυτή πιο εύκολη.

Βασικό επιχείρημα υπέρ του σχεδίου αποτελεί το μέγεθος της εταιρείας και το μέγεθος των χρεών της στις τράπεζες που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Το ύψος των χρεών είναι ένα αρνητικό που λειτουργεί θετικά, αφού η επιχείρηση είναι to big tο fail. Δηλαδή οι τράπεζες, που επιδιώκουν διακαώς να βρεθεί λύση, θα ήταν διατεθειμένες να στηρίξουν την προσπάθεια αναβίωσης της Χαλυβουργικής, με μια καλή συμφωνία αναδιάρθρωσης ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση την επόμενη ημέρα, αν πρώτος ο ίδιος ο βασικός μέτοχος έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία του.

Όποιος βάλει λεφτά κερδίζει

Τα δεδομένα ωστόσο της ελληνικής αγοράς, είναι σταθερά. Δεν «χωράνε» πάνω από δύο χαλυβουργίες και με τη συγκυρία όπως διαμορφώνεται σήμερα η Χαλυβουργική διεκδικεί να είναι η δεύτερη, μετά τη Σιδενόρ, καταλαμβάνοντας τη θέση που σήμερα έχει η Χαλυβουργία Ελλάδος. Τόσο η Χαλυβουργία Ελλάδος όσο και η Χαλυβουργική είναι υπερχρεωμένες στις τράπεζες, και το μήνυμα που μεταφέρεται στον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής, είναι ότι αν αυτός αποφασίσει να καταβάλει τα 70 εκατ. ευρώ που απαιτούνται στην εταιρεία και ρυθμίσει τα χρέη του, τότε, δεν θα εξασφαλίσει μόνο την επαναλειτουργία της Χαλυβουργικής, αλλά και τον χώρο που χρειάζεται στην αγορά.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι τράπεζες προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια της των δύο υπερχρεωμένων χαλυβουργιών (Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος) θα ήταν διατεθειμένες να στηρίξουν αυτή, της οποίας ο μέτοχος είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να θυσιάσουν την άλλη. Ο μέτοχος της Χαλυβουργικής ουσιαστικά βρίσκεται μπροστά σε μια ευκαιρία, από κει που η εταιρεία του δεν λειτουργεί, έχει χάσει την αγορά, δεν έχει…ούτε ρεύμα και θεωρείται ξοφλημένη να επανέλθει με αξιώσεις και ….ο μουτζούρης να μείνει σε άλλα χέρια..

Όσον αφορά το σχέδιο που είχε αναλάβει να εκπονήσει η PriceWaterhouse Coopers, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προχωρά, καθώς ο κ. Σκηνδήλιας πιστός στα συμφέροντα της Χαλυβουργικής και του μετόχου της, δε δέχτηκε ποτέ να δώσει ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, φοβούμενος τον ανταγωνισμό. Και τελικά, άλλος επενδυτής δεν υπάρχει, καθώς το αρχικό και διερευνητικό ενδιαφέρον του ομίλου Βιοχάλκο, έχει διαψευστεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Οι εργαζόμενοι απειλούν και πάλι να κλείσουν την Εθνική οδό

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία για τις πληρωμές τους, λόγω της ασάφειας σχετικά με το μέλλον της εταιρείας και για το ότι δεν πληρώθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Γάκη, αν δεν πληρωθούν, θα προχωρήσουν σε επ αόριστο κλείσιμο της Εθνικής Οδού. «Ο κ. Αγγελόπουλος έχει δεσμευτεί ότι θα καλύπτει τις πληρωμές μας και δεν μπορεί να συνδέονται αυτές με το τί θα αποφασίσουν να κάνουν με την εταιρεία» αναφέρει με δήλωσή του στο www.mononews.gr.

πηγή : mononews.gr.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.