Το λιμάνι του Πειραιά κατά 67% στην Cosco- Κατασκευαστικός οργασμός την επόμενη 5ετία

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε ακόμη μια βαλτωμένη και πολυκαιρισμένη υπόθεση αποκρατικοποίησης στην Ελλάδα. Εγκρίθηκαν χθες οι αλλαγές στην συμφωνία παραχώρησης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στη κινεζική Cosco .

Αυτό σημαίνει ότι ο κινεζικός κολοσσός θα ελέγχει πλέον συνολικά το 67% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αυτή η απλή συναλλαγή καθυστερούσε 5 ολόκληρα χρόνια, στο ΤΑΙΠΕΔ.

  • Η Cosco έχει ήδη καταβάλει το τίμημα, ύψους 88 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό από το 2016.
  • Υπήρχε όμως η υποχρέωση όταν και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ, να ολοκληρώσει πρώτα τα υποχρεωτικά έργα-επενδύσεις στο λιμάνι.

Τα στελέχη της Cosco διαμαρτύρονταν γιατί ενώ ήθελαν  να ολοκληρώσουν τα υποχρεωτικά έργα, καθυστερούσαν λόγω εξωγενών παραγόντων – όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η συμφωνία με τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στη Διαιτησία.

Η Cosco θαέχει στη διάθεσή της, μια επιπλέον πενταετία για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα αφού όμως πρώτα καταθέσει νέα εγγυητική επιστολή, που θα αντιπροσωπεύει το 33% των ανεκτέλεστων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 295 εκατ. ευρώ.

Προφανώς η νέα συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-COSCO , θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για να εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ως “τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ.”

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.