Το άγχος του πρωθυπουργού τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Το άγχος του πρωθυπουργού τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις

Τα λάθη του Τσίπρα ευνοούν τη ΝΔ με τον Πολάκη χορηγό

Γράφει ο Πολιτικός

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ιδιαίτερα αγχωμένο παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό άνθρωποι που τον έχουν συναντήσει και έχουν συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα μαζί του.

Η υπόθεση Πολάκη, έτσι όπως εξελίχθηκε, ήταν μια ήττα της κυβέρνησης, για πρώτη φορά προσωπικό λάθος του Αλέξη Τσίπρα που με μία σπασμωδική και ακατανόητη κίνηση κάλυψε με τόσο απροκάλυπτο τρόπο τον «αψύ» Υπουργό του, όταν ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η οργή ξεχείλιζε.

Η αχαρακτήριστη πράξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αποδοκιμάστηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κυριότερο από τους σκεπτόμενους ψηφοφόρους της αριστεράς που δεν κατανοούν, πλέον, τις αποφάσεις και τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

Εγκλωβισμένος ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο χρονικό διάστημα να κρατηθεί στη εξουσία και να εξαντλήσει μια ήδη ληγμένη κυβερνητική θητεία βρίσκεται σε δύσκολη θέση με αδιέξοδη στρατηγική που τον οδηγεί σε συνεχόμενα επικοινωνιακά Βατερλό, όπως η διαχείριση των «προθύμων» για το 151 ή την υπόθεση της προοδευτικής συμμαχίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όπως αναφέρουν πληροφορίες ότι εκτός από τα «γαλλικά» που ρίχνει υπάρχουν και άλλου είδους ξεσπάσματα για παράδειγμα κάτι… γυαλικά, όπως όταν ενημερώθηκε για την περιβόητη δήλωση Κυρίτση για τις μολότοφ.

Μάλιστα κάποιοι του στενού του περιβάλλοντος, γνωρίζοντας την ψυχολογία του τον επηρεάζουν προς την κατεύθυνση της προσωπικής τους ατζέντας σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τους ίδιους.

Το στρατηγικό λάθος του επιτελείου του Μαξίμου είναι ο χρόνος των εκλογών που με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί εθνικής κάλπης τον Οκτώβριο, τον εγκλώβισαν χωρίς να του δίνουν το περιθώριο των κινήσεων.

Η εξάντληση της θητείας μπορεί να είναι θεσμική αλλά δεν είναι πολιτική και δείχνει την απειρία του στενού κύκλου που επηρεάζει τις αποφάσεις του. Η απόφαση για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μετάθεση των εκλογών τον Οκτώβριο με στόχο την κόπωση της ΝΔ αλλά και μείωση της διαφοράς ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν βγαίνει. Σε αυτό το κλίμα κάθε μέρα που περνάει τα αρνητικά θα μεγεθύνονται, όπως υπόθεση Πολάκη με τα θετικά να μη φτάνουν στα αυτιά των πολιτών λόγω του προεκλογικού βουητού αλλά και της κόπωσης των πολιτών.

Αυτό συμβαίνει διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις και όφειλαν να το γνωρίζουν όσοι συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο κόντρα στο πολιτικό κλίμα. Κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Τσίπρα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και με τις πρώτες καλοκαιρινές πυρκαγιές που θα φέρουν ξανά στις μνήμες την τραγωδία στο Μάτι.

Όταν οι πολιτικοί σχεδιάζουν μάλλον η…καθημερινότητα και η ζωή γελάει…

Σε αυτόν το σχεδιασμό κομβικής σημασίας είναι η απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές. Οι διπλές εκλογές είναι ο κεντρικός στόχος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και παράλληλα να ρίξει στο καναβάτσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο οποίος, σε μια τέτοια περίπτωση θα αμφισβητηθεί και θα τεθεί θέμα ηγεσίας αφού δεν θα έχει κατορθώσει να νικήσει καθαρά τη «χειρότερη κυβέρνηση» από τη μεταπολίτευση όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και τότε θα αναλάβουν οι πρόθυμοι για σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σύμφωνα με τις… κακές γλώσσες.

Τα λάθη όμως στις στρατηγικές επιλογές αλλά και σε τακτικές σε βασικά θέματα δείχνουν, όπως λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να γυρίζουν μπούμερανγκ αυτόν το σχεδιασμό στον Αλέξη Τσίπρα.

Η διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών, η καθημερινότητα, η ακρίβεια, η υπερφορολόγηση αλλά και το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου είναι τα μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση στο δρόμο προς την κάλπη.

Το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό είναι η μεγάλη βόμβα για την κυβέρνηση παρά τη διαφήμιση της μη περικοπής των συντάξεων που η ίδια είχε νομοθετήσει.

Η αποτυχία της αρμόδιας υπουργού κ. Έφης Αχτσιόγλου καταδεικνύεται από γεγονότα που δεν αμφισβητούνται, το ξήλωμα του νόμου που μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο διαπραγματεύτηκαν (εισφορές-συντάξεις χηρείας) από αποφάσεις των δικαστηρίων που είναι κόλαφος για το οικοδόμημα τους.

Η κ. Αχτσίογλου οδηγεί εκατομμύρια συνταξιούχους στα δικαστήρια χωρίς να έχει πολιτική απάντηση για το θέμα των παράνομων περικοπών που όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατακεραύνωνε ενώ τώρα από τη θέση της υπουργού τις δικαιώνει.

Όλα αυτά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο διογκώνονται και δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση καθώς δεν έχει την προνομιακή θέση της αντιπολίτευσης που μπορεί να υπόσχεται αλλά κρίνεται για τα πεπραγμένα της.

Μετά από τις εκλογές του 2015 θα υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό των ευρωεκλογών που θα προεξοφλήσει αλλά και θα επηρεάσει καταλυτικά αυτό των εθνικών. Τούτων δοθέντων και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ακόμα και στη μικρότερη διαφορά που δίνουν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε οδυνηρή ήττα.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να αναλύσουν οι επιτελείς του Μαξίμου είναι τι θα μπορέσουν να κάνουν την επομένη των εκλογών ως «κουτσή πάπια»-κατά την αγγλική έκφραση- για να αλλάξουν το κλίμα.

Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ακυρωθεί η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική ώστε να έχει κεντρικό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας και να εξουδετερώσει τη Φώφη Γεννηματά από τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Κι αυτό γιατί υπό την προοπτική η ΝΔ να έχει αυτοδυναμία και μαζί με το ΚΙΝΑΛ τους 180 βουλευτές θα μπορούν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα ενώ σε συνδυασμό με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από της εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος από δυσμενέστερη θέση με μια νέα αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος μετά την περίοδο των μνημονίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις Ευρωεκλογές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της ήττας, θα αντιμετωπίσει την πολιτική απομόνωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο κρατικός μηχανισμός θα παραλύσει, οι επενδύσεις θα παγώσουν και φυσικά κανείς δεν θα θέλει να συμφωνήσει το οτιδήποτε με μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή.

Τελικά ίσως ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ να είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο…

Και σίγουρα η θαυματουργή…Novartis δεν μπορεί να είναι δια πάσα νόσο.

-enimerosi24.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.