Τι κατάφερε η Περιφέρεια; (με λίγα λόγια) – Πρώτοι… από το τέλος!

Τι κατάφερε η Περιφέρεια; (με λίγα λόγια) Πρώτοι… από το τέλος!

του Αλέξανδρου Κογκόλη

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται καθηλωμένη χρόνια τώρα. Κάνει πρωταθλητισμό στην ανεργία, με επιδόσεις που την τοποθετούν στη χειρότερη δεκάδα των Περιφερειών της Ευρώπης. Οι πολίτες της είναι από τους φτωχότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα κάθε χρόνο η Eurostat.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Επιπροσθέτως, από Επενδύσεις τίποτα. Κανένα προγραμματικό πλαίσιο προσέκλυσης επιχειρηματιών, χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης. Απλή διαχείριση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Χωρίς διεκδίκηση χρημάτων από το κράτος, από την τράπεζα επενδύσεων, από ΣΔΙΤ. Καμία προοπτική, καμία στόχευση ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, εγκαινιάζονται έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Παραπλανούνται οι πολίτες για το τρένο, γνωρίζοντας τη μισή αλήθεια. Περιμένουν σύνδεση με το λιμάνι της Πάτρας, χωρίς να υπάρχουν καν οριστικές μελέτες για την έλευσή του έως τα προάστια της Πάτρας.

Δεν λένε πως υπάρχει πρόβλημα με τις εργολαβίες στην Πατρών-Πύργου.
Οι τοπικοί άρχοντες δεν θα πρέπει να πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση; Να χτυπούν καθημερινά τις πόρτες των Υπουργείων; Να ζητούν για συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο; Τα περιμένουν όλα από το κράτος; Είναι διακοσμητικές οι τοπικές εξουσίες; Δεν αγωνίζονται; Δεν μάχονται; Διαχειρίζονται απλά τα λιγοστά χρήματα της Ευρώπης, που έχουν παρθεί με αίμα από τους πολίτες;

Που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά; Πως εκμεταλλευόμαστε την Αρχαία Ολυμπία; Το Μεσολόγγι; Τα Καλάβρυτα;

Που είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, μέσω Αγίου Ανδρέα;

Που είναι ο πρωτογενής μας τομέας; Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ως Δυτική Ελλάδα και δεν δίνουμε ώθηση στους αγρότες να το εκμεταλλευτούν.

Που είναι τα λιμάνια μας;

Που είναι το όραμα και οι προτάσεις; Που χάθηκαν οι διεκδικήσεις;

Να σας πω κάτι; Καλό το ΕΣΠΑ, καλή η διαχείριση του, αλλά δε φτάνει. Χρειάζεται προοπτική ο τόπος! Το σφιχταγκάλιασμα με την κυβέρνηση και η αλληλοκάλυψη τελικά μόνο κακό έκαναν στον τόπο. Δυστυχώς, τα αρνητικά σημεία είναι πολύ περισσότερα από τα θετικά.

Άρα, αποδεδειγμένα, χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια! Το λένε τα στοιχεία, οι πολίτες και το… μέλλον.

Υ.Γ.: Θα ακολουθήσει σκέψη για τον Δήμο Πατρέων.

Διαβάστε επίσης : ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πέρασε μπροστά ο Νεκτάριος Φαρμάκης- Μόνο στην Αχαΐα χάνει!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.