Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας: Από τους Reuters στο Βαλκανικό Δίκτυο balkaninsight.com για τη στεγαστική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο Θεμιστοκλής(Θέμης) Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου EReal Estates, «φιλοξενήθηκε» στο Βαλκανικό Δίκτυο balkaninsight.com . Πριν λίγο καιρό τον είχε επισκεφτεί τοδημοσιογραφικό επιτελείο του παγκόσμιου ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας στο Βαλκανικό Δίκτυο balkaninsight.com, αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση που διέπει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τις αιτίες που οδήγησαν στα σημερινά δεδομένα, ενώ σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εργασιακή ανασφάλεια των νέων και τη μείωση  της αγοραστικής δύναμης κατά 40% των νοικοκυριών λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όσα ανέφερε στο BIRN ο Θεμιστοκλής Μπάκας :

Από 2018 τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί μεταξύ 37% και 42%, μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα μικρότερα ακίνητα που είναι ιδανικά για φοιτητές.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10% πέρυσι, σε σύγκριση με 3%-7% το 2021.

«Το κόστος της στέγασης έφτασε το 60% – 70% του διαθέσιμου εισοδήματος εάν είναι ένα διαμέρισμα δύο δωματίων κατάλληλο για άγαμους και το σύνολο ενός «καλού» μισθού εάν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία», είπε ο Επικεφαλής της EReal Estates Θεμιστοκλής Μπάκας στο BIRN.

Η E-Real Estates έχει εντοπίσει μια σειρά από αίτια της τρέχουσας κρίσης:

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αυξήσει τα ενοίκια για να καλύψουν τις ζημίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Οι τράπεζες έχουν αυξήσει την απαίτηση προκαταβολής για στεγαστικά δάνεια στο 25%-30% της αξίας ενός ακινήτου, δεν χτίζονται αρκετά σπίτια  και η Ελλάδα έχει δει μια έκρηξη στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, αυξάνοντας τις τιμές.

Η εργασιακή ανασφάλεια μεταξύ των Ελλήνων μεταξύ 24 και 35 ετών και η πτώση της αγοραστικής δύναμης είναι άλλοι παράγοντες. 

Λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, για παράδειγμα, η Γενική Συνομοσπονδία Ινστιτούτου Εργασίας Ελλάδος κατέγραψε μείωση έως και 40% στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με εισόδημα έως και 750 ευρώ το μήνα.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –η οποία αντιμετωπίζει εκλογές φέτος – έχει αποκαλύψει τρεις ξεχωριστές πρωτοβουλίες στέγασης που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τους νέους στη σκάλα στέγασης και να ελευθερώσουν ενοικιαζόμενα καταλύματα.

«Οι εκτιμήσεις μας ανεβάζουν τους δικαιούχους σε 10.000 νέους ή νεαρά ζευγάρια και σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού, εφόσον συνεχιστεί η ζήτηση», είπε η Γιάννα Χόρμοβα στο BIRN, αναπληρώτρια διευθύντρια Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ΔΥΠΑ.

Αλλά ο Μπάκας, της E-Real Estates, είπε ότι δεν θα ήταν αρκετό, ιδιαίτερα επειδή τα προγράμματα απευθύνονται μόνο σε άτομα ηλικίας έως 39 ετών.

«Τα μέτρα απαιτούν χρόνο εφαρμογής και δεν αποσκοπούν στον άμεσο περιορισμό του κόστους στέγασης ή/και στη χαλάρωση του οικογενειακού προϋπολογισμού», είπε στο BIRN o Θεμιστοκλής Μπάκας »

«Ταυτόχρονα, ακόμη κι αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους, στοχεύουν σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια».

Το σχετικό link της συνέντευξης : https://balkaninsight.com/2023/02/13/moving-back-home-greeks-feel-force-of-housing-crisis/?fbclid=IwAR2hd4BeTzIldck9Q2tdal2YhXXxqSYF5b8k78QBgDsFVNzHiOlXF9Ur2YU

Λίγα λόγια το Balkan Insight:

Το Balkan Insight είναι ένας ιστότοπος του Balkan Investigative Reporting Network που εστιάζει σε ειδήσεις, αναλύσεις, σχολιασμούς και ερευνητικά ρεπορτάζ από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διευθύνεται από δημοσιογράφους στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το BIRN ιδρύθηκε το 2004 ως ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προώθηση ισχυρών, ανεξάρτητων και ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Το Balkan Insight είναι ο διάδοχος του ενημερωτικού δελτίου «Balkan Crisis Report» του BIRN

Οι δωρητές στο Βαλκανικό Δίκτυο Αναφορών Ερευνών περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μαυροβούνιο , την Αυστριακή Αναπτυξιακή Υπηρεσία και το Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών .

Το σχόλιο του Tsipasblog.gr:

Πριν τον επισκεφτεί το Βαλκανικό Δίκτυο balkaninsight.com, τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα, τον Προέδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, είχε επισκεφτεί πριν λίγο καιρό το δημοσιογραφικό επιτελείο του παγκόσμιου ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι λίγο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να επισκέπτεται τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα για να τους μιλήσει για την Ελληνική Οικονομία, για το εγχώριο Real Estate, για την στεγαστική κρίση και το μέλλον της χώρας μας. Αποτελεί διεθνή αναγνώριση του δικούς μας, του πατρινού Θεμιστοκλή Μπάκα.

Πολλοί, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα τον επισκέπτονται Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τον έχουν επισκεφτεί και έχουν φιλοξενήσει δηλώσεις του, η Αγγλική εφημερίδα, The Sunday Times, η Γαλλική  Le Monde, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua news, η Ελβετική Εφημερίδα Le Matin Dimanche καθώς και οι  Finland Times και το Huffington post.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συμμετάσχει στα ντοκιμαντέρ του VICE για θέματα που απασχολούν τη χώρα μας.

Όταν ο διεθνής τύπος ασχολείται με την οικονομία και τον κλάδο του Real Estate στην Ελλάδα, επικοινωνεί με τον δικό μας, τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα.

Το σχόλιο του Θεμιστοκλή Μπάκα στο παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters  :

Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας, δεν ανέδειξε απλά την αναγκαιότητα μιας ευρείας στεγαστικής πολιτικής από το 2019, αλλά, σε κάθε ευκαιρία είτε σε τηλεοπτικά πάνελ στα μεγάλα κανάλια όπως στην ΕΡΤ1, στον ΣΚΑΪ , στο Mega, στο Open κλπ. , σε ραδιοφωνικές εκπομπές στα Παραπολιτικά 90,1, στον ΣΚΑΪ 100,3, στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 της ΕΡΤ ,στον Alpha 98,9, στον Real fm 97,8 , αλλά και μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων του, «κατέθετε» συνεχώς προτάσεις για την αναχαίτηση του κόστους στέγασης.

Αν κάνεις μια μικρή αναζήτηση στο internet, θα δεις το σύνολο των άρθρων του και των προτάσεων του να φιλοξενούνται σε πανελλαδικές εφημερίδες (TA NEA, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, REAL NEWS, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ κλπ.) και σε ειδησεογραφικά site (iefimerida.gr, newmoney.gr, ethnos.gr, imerisia.gr, naftemporiki.gr, enikos.gr, tvxs.gr κλπ).

Πολλάκις έχει γραφτεί στα μεγάλα ειδησεογραφικά site ότι,  είτε η κυβέρνηση, είτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και o νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νικος Χριστοδουλίδης έχει «υιοθετήσει» προτάσεις του δικού μας Θεμιστοκλή Μπάκα.

Εμείς χαιρόμαστε που δικά μας παιδιά, νέοι άνθρωποι, όπως ο Πατρινός Θεμιστοκλής Μπάκας, βλέπουν τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, τα αναδεικνύουν και καταθέτουν προτάσεις μέσω του δημοσίου βήματος που κατέκτησαν μόνοι τους. Όλα τα άνωθεν είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, ακαδημαϊκής εξειδίκευσης, μελέτης και αγάπης γι΄αυτό που κάνουν. Νέοι άνθρωποι που δεν προέρχονται από «τζάκια» και φατρίες, αλλά από την κοινωνία. 

Ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ήταν “Young Greeks priced out as inflation, rents soar” – “Πληθωρισμός και έκρηξη ενοικίων ταλανίζουν τους νέους στην Ελλάδα” (https://www.reuters.com/markets/europe/young-greeks-priced-out-inflation-rents-soar-2022-10-26/ )

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.