Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας στον ANT1 Πάτρας 105,3: Πολιτική επιλογή – πολιτική απόφαση η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα

Χθες ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου EReal Estates, ήταν καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Γιαπρακά και της Μαρίας Σιορώκου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 Πάτρας 105,3.

Οι δημοσιογράφοι κάλεσαν τον πατρινό Θεμιστοκλή Μπάκα, να σχολιάσει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όπου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των εκπροσώπων των funds (servicers), με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να είναι σε θέση να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Όπως προκύπτει,  οι δικαστές αποδέχθηκαν την εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα (servicers), μπορούν να προχωρούν σε δικαστικές πράξεις, ήτοι να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Μπάκας αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου , 9 μέρες αφού έκλεισαν οι φάκελοι με τα υπομνήματα των διαδίκων , απεφάνθη υπέρ της νομιμοποίησης των servicers , οδηγώντας στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες περιμένουν χρόνια για έκδοση δικαστικής απόφασης επί των υποθέσεων τους, η απόφαση υπέρ των funds φέρεται να βγήκε εντός λίγων ημερών σαν να επρόκειτο για απόφαση επί αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Η απόφαση αυτή αφορά 700.000 ιδιοκτήτες, εκ των οποίων οι 200.000 είναι ιδιοκτησίες – πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι αποτελεί Πολιτική απόφαση, Πολιτική επιλογή η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι :

«Το χρονικό διάστημα 2019-2021 (Eurostat) μειώθηκε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί περίπου σε 82.947 κατοικίες. Τη στιγμή που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα το 2015 ήταν 75,1%, με αρνητικές διακυμάνσεις την επόμενη τριετία (2016,2017,2018), ενώ το 2019 αυξήθηκε στο 75,4%.

Δηλαδή, ενώ η χώρα μας το 2015 εισήχθη σε νέο μνημόνιο με ποσοστό ιδιοκατοίκησης 75,1%, το 2019 αυξήθηκε η ιδιοκατοίκηση κατά 11.849 κατοικίες αγγίζοντας το 75,4%.»

Επιπλέον, όσον αφορά τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό  είπε :

«Δεν μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές λύσεις, καθότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν οι ρυθμίσεις έφτασαν μόλις τις 3.323 από το σύνολο των 47.600 αιτήσεων, ήτοι ποσοστό λίγο κάτω από 7%, γεγονός το οποίο προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία

Ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο των επιτοκίων των επιτοκίων που θα φέρει αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια. Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτάνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό στον δανειολήπτη με αποτέλεσμα δόσεις δανείων 400 ευρώ / μήνα , να ξεπερνούν πλέον τα 600 ευρώ.

Όλα τα άνωθεν, τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 35%, τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα … και ακόμη και αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός 10-20ευρώ/μήνα, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί »

Παράλληλα, τόνισε, ότι απαιτείται άμεσα πολιτική παρέμβαση, νομοθέτηση πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που δεν διανύουμε συνθήκες υγιούς οικονομίας .

Στο τέλος ανέφερε ότι, η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.