Είμαστε πολύ μακριά από την Ευρώπη

Του Θέμη Μπάκα*

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι πλέον μια αδήριτη πραγματικότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα πολύ μακριά από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η Ευρώπη «καταδίκασε» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με ψήφισμα – κόλαφο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζουν το ενδεχόμενο απάτης για τη χορήγηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 10 ελληνικές εταιρείες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τους χορηγήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αλλά και η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από σχετικούς ελέγχους που αφορούσαν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2020-2022, πρότεινε την επιβολή προστίμου στη χώρα μας, συνολικού ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Εκτός από την προφανή καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων, με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, την υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν τα εξής:     

  *H Ελλάδα είναι 1η στη λίστα των χωρών της Ε.Ε με το 45,5% των συμπολιτών μας να ζουν σε νοικοκυριά που είτε οφείλουν τη δόση στεγαστικού δανείου, είτε οφείλουν το ενοίκιο είτε οφείλουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

*Μέσα μόνο σε ένα έτος καταγράφεται ραγδαία αύξηση, κατά 900.000 πολίτες, που άρχισαν να μένουν σε νοικοκυριά με οφειλές που σχετίζονται με τη στέγαση.

*Το 74,6% των ενοικιαστών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το κόστος στέγασης όταν το μέσο όρο στην Ε. Ε είναι μόλις 21,2%.

*Αυξήθηκε, κατά 716.000.000 ευρώ ο φόρος εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται οριζοντίως, και μάλιστα με «τεκμαρτό εισόδημα».

*Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ-27 που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια

*Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο.

*Οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με την Ευρώπη ακόμη και στα βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα, πληρώνουμε το γάλα ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους, καθώς η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Εσθονία.

*Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023, ανέρχεται στο 26,1% του πληθυσμού της Χώρας (2.658.400 άτομα). Το αντίστοιχο ποσοστό την Ε.Ε είναι 22%

*Η Ελλάδα καταγράφει αυξήσεις τιμών μεγαλύτερες από αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Το Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι τιμές των λαχανικών είχαν αύξηση 13,4% και των φρούτων 14%, έναντι αυξήσεων 9,3% και 7% αντίστοιχα στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ

*ΟΟΣΑ: Αύξηση 1,8% των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα το 2023 αλλά και αύξηση φόρων κατά 2,5%.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι το διακύβευμα που θέτει η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές, περί πολιτικής σταθερότητας και σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, καταρρίπτεται εμφατικά από τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αγωνίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωσή της.

*Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.