Θ.Μπάκας στο Reuters: «Θα δούμε πολλούς Έλληνες νέους να επιστρέφουν στα παιδικά τους δωμάτια» (vid)

Την άποψη του Θεμιστοκλή Μπάκα, προέδρου της E-Real Estate, φιλοξενεί το Reuters, το οποίο βρέθηκε στην Αθήνα και συνομίλησε με νέους που προσπαθούν να βρουν σπίτι στην πρωτεύουσα, όπου οι τιμές είναι κυριολεκτικά στον ουρανό.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα δούμε πολλούς να επιστρέφουν στα παιδικά τους δωμάτια», λέει χαρακτηριστικά ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος της E-Real Estate, προσθέτοντας ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια σε περίπου 73%.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όπως αναφέρει, «μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και μια πανδημία δύο ετών, είναι δύσκολο για έναν νέο να διαθέτει 45.000-60.000 ευρώ που απαιτείται ως προκαταβολή για ένα διαμέρισμα 150.000 ευρώ,».

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι αν και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε άλλες πόλεις πλην της Αθήνας, το κέντρο της πρωτεύουσας καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση, έως και 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κάνει πιο εύκολη την απόκτηση κατοικίας, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 1,74 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορούν άτομα ηλικίας 25-39 ετών να αγοράσουν σπίτι με χαμηλό επιτόκιο.

Επιπλέον, αύξησε την ετήσια επιδότηση στέγασης για φοιτητές σε 1.500 ευρώ από 1.000 και σε 2.000 εάν επιλέξουν συγκάτοικο ενώ τον Ιανουάριο του 2023 θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα δανείων χαμηλού επιτοκίου, για την αγορά διαμερισμάτων που χτίστηκαν πριν το 2007 και είναι έως 120 τετραγωνικά μέτρα.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.