«Τελειώνει» η νύχτα που ήξερες…Το νέο τοπίο που έρχεται…

«Τελειώνει» (;) η νύχτα που ήξερες...Το νέο τοπίο που έρχεται...

Ο κορωνοιός είναι η ταφόπλακα ως ένα βαθμό για την κλασική νύχτα στην Ελλάδα και όχι μόνο και το ερώτημα είναι αν θα πάμε άμεσα στο νέο τοπίο ή θα έχουμε ακόμα αντοχές. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα η νύχτα που λέμε και που δίνει τροφή σε χιλιάδες οικογένειες καθώς μέσω της εστίασης που πολλές φορές συνυπάρχει σε ένα χώρο με την κλασική νύχτα αλλά και στις πιο άφτερ καταστάσεις, απασχολεί ένα σοβαρό κομμάτι από τους 600.000 (!) εργαζομένους σε αυτήν! Μην ξεχνάμε πόσοι φοιτητές για παράδειγμα στην Ελλάδα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, επειδή έχουν την ευκαιρία να εργάζονται βράδυ. Πόσες οικογένειες τα φέρνουν ίσα από το λεγόμενο βράδυ.

Κακά τα ψέματα η νύχτα στην Ελλάδα πουλάει διαχρονικά. Λίγο η ιδιοσυγκρασία μας, λίγο η στέρηση τόσων ετών από τους πολέμους που μάλλον έχει περάσει στο DNA μας και λίγο ο τουρισμός που μεταξύ αυτών είναι και οι υπηρεσίες ,έχουν διαχρονικά την Ελλάδα ταυτισμένη με την περίφημη νύχτα της. Επίσης, αρέσει δεν αρέσει η Μύκονος, για την διασκέδασή της και την ευρύτερη έννοια της λέξης νύχτα, φέρνει τρελά λεφτά στα ταμεία και σε Ελληνικά χέρια και από το νησί ζούνε χιλιάδες οικογένειες. Σαφώς, βέβαια έχουμε πάει πολλές φορές και στην υπερβολή.

Όμως, η νύχτα είναι μάλλον σε καταδίωξη τα τελευταία χρόνια. Είναι μια εύκολη λύση για όποιον έχει ένα μικρό κεφάλαιο και λίγο διορατικό μυαλό ή καλές δημόσιες σχέσεις, να μπει στην μάχη για το μεροκαάμματο ,το καλό μάλιστα, με ένα μαγαζάκι που στήνουν στην εστίαση, στην νύχτα, 3-4 άτομα και θα απασχολήσουν προσωπικό τουλάχιστον 20! Αυτή είναι η αλήθεια. Το επιχειρείν αυτό όμως παραδοσιακά πολεμάται. Ίσως και όχι τόσο άδικα, καθώς υπάρχουν πολλές παρανομίες και κάποιοι έβγαζαν εκατομμύρια δηλώνοντας ότι μπαίνουν και μέσα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει σαν κράτος να πας στο άλλο κράτος και να πολεμάς την εστίαση. Για να κάνεις ένα μαγαζί από καφέ μέχρι νύχτα νύχτα, σήμερα, θα πρέπει να είσαι εξπέρ σε δημόσιες κρατικές σχέσεις και λογιστικά! Καθώς θα παρανοήσεις απλά!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μπορεί να χρειάζεται να μαζέψεις και 30 χαρτιά από υπηρεσίες και να είσαι έτοιμος να ανοίξεις και να λέιπει ένα χαρτί και να πρέπει ή να μπάινεις μέσα, καθώς το κράτος δεν ενδιαφέρεται που επενδύεις ή να είσαι αναγκασμένος να παρανομήσεις, γιατί αλλιώς θα πας μέσα σίγουρα από χρέη! Μέσα σε όλα, η εστίαση με το νόμο για κάπνισμα δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όπως δέχεται συνέχεια με ελέγχους αναχρονιστικούς πολλές φορές για την μουσική και άλλα τέτοια που παραμένουν επίκαιρα και εισπρακτικά αντί το κράτος να βοηθήσει τον επενδυτή. Αλλά πως θα κερδοσκοπούν μάλλον κάποιοι σε κάποιες υπηρεσίες;

Ο κορωνοιός ήταν το κύκνυειο άσμα για την νύχτα, ειδικά που έμεινε κλειστή μέχρι μέσα Ιούνη! Οι 4 μήνες ζημιάς ειδικά αν είσαι νέα επιχείρηση και δεν έχεις κάβα ή πλούσιους μπαμπάδες και αν είσαι νοικοκύρης και όχι κλέφτης για να έχεις μαζέψει μαύρα, δεν διορθώνονται ούτε με φουλ καλοκαίρι να δουλέψεις. Τα μαγαζιά, πλέον, με συνεχόμενους ελέγχους και με το 1/3 του φόρτε τους μπορεί να βγάλουν ένα κέρδος, αλλά αυτό δεν καλύπτει την χασούρα και το ρίσκο της επένδυσης. Ειδικά, όπου περίμεναν τον τουρισμό δεν έχουν λόγω να ανοίξουν. Το βλέπουμε τι γίνεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη πχ. Στην Μύκονο αρκεί να σας πω ότι ένα μαγαζί που εκανε 30-40χιλ τζίρο την μέρα,κάνει τώρα 300 ευρώ! Και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι καθώς οι Αμερικανοί που είναι οι καλύτεροι πελάτες δεν πρόκειται να έρθουν.

Πάμε στην διασκέδαση. Μπουζούκια χωρίς χορό και χωρίς “παιχνίδι” με τα διπλανά τραπέζια δεν υπάρχουν. Να πας να δώσεις 200-250ευρώ η τετράδα για να βλέπεις μόνο ένα καλλιτέχνη, άντε να το κάνεις για τα μεγάλα ονόματα ή μια φορά το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και στα μπαράκια και τα κλαμπάκια. Δεν ανοίγεις μπουκάλια και δεν κερνάς και δεν την βρίσκεις αν δεν είσαι στην μπάρα να δεις και να σε δουν. Μου έλεγαν φίλοι ιδιοκτήτες ότι οι καλύτεροι πελάτες σε τζίρο είναι όσοι θέλουν μπάρα και όχι τραπέζι. Στην τελική, με την επίσημη και τον επίσημο ή την παρέα θα πας σε γιορτή και μια φορά το μήνα σε ένα χώρο. Όσοι θέλουν “παιχνίδι”, καυλάντα και δημόσιες σχέσεις, καθώς μην ξεχνάμε ότι στην νύχτα κλείνονται τα καλύτερα deals, είναι αυτοί που βγαίνουν σταθερά.

Η νύχτα, λοιπόν, δείχνει να είναι σε καταδίωξη. Ίσως το σύστημα παγκοσμίως και γενικώς δεν θέλει τον κόσμο πια έξω ή δεν θα τον θέλει για να τον ελέγχει καλύτερα, σε κάποια χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον ιό μας έλεγαν μετά τις 12 το βράδυ γιοκ οι βόλτες. Λες και ο ιός έβγαινε με τους βρυκόλακες πιο απειλητικός! Όπως και να έχει, αν ο ιός εμφανιστεί πάλι δυναμικά τον χειμώνα, οι κλειστοί ειδικά χώροι του χειμώνα, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα και δεν θα ανοίξουν γιατί δεν θα συμφέρει. Αν χαθεί και ο φετινός μισός έστω χειμώνας τα λουκέτα που θα φέρουν άλλα λουκέτα μέσω μείωσης κατανάλωσης, θα είναι πολλά και το 1/3 των χώρων εστίασης θα κλείσει. Γενικά η κρίση είχε φέρει πρόβλημα στην χώρα που το αντίβαρο ήταν ο τουρισμός και ο καλός τουρισμός που αναμένουμε και μέσω των επενδύσεων όπως το Ελληνικό. Το ερώτημα είναι που πάμε; Μήπως στο μέλλον με κάθε ιό και τις τεχνολογίες η φυσική επαφή πάνω στην οποία στηρίζονται η νύχτα και η εστίαση χαθούν; Ή φθίνουν με αμεσο αποτέλεσμα σε τζίρους και θέσεις εργασίας;

Επίσης, οι υπηρεσίες των μαγαζιών δεν είναι αντάξιες πολλές φορές των χρημάτων που ζητούν. Πλέον, που δεν υπάρχει εύκολο και μαύρο πολύ χρήμα,ο πληρών απαιτεί. Οι μαγαζάτορες θα πρέπει να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες για να προσελκύσουν τον πελάτη. Να το πω πιο απλά. Ο άντρας συνήθως χαλά και χαλά για να βγει και να τον προσέξει η γυναίκα , η γκόμενα που θα γουστάρει. Αν δεν βρει παιχνίδι θα φωνάξει μια έσκορτ με τα ίδια χρήματα που θα χάλαγε στα μπουζούκια ή στο κλαμπ και αυτομάτως θα χάσει τα έσοδα η εστίαση και θα πάνε μάλλον κατάμαυρα εκτός χώρας! Σοβαρό θέμα αυτό! Σοβαρό και στα μπουζούκια όταν δεν πέφτουν οι τιμές και περιμένουν να γεμίζουν με την νέα γενιά των 500 και 800 ευρώ! Πως θα δώσει το 60αρι και 80αρι με τα παρελκόμενα ο 30αρης ή νεότερος σήμερα για να πάει μπουζούκια;

Με το μισό μισθό στην καλύτερη μάλιστα να πηγαίνει στο νοίκι; Οι παλιοί φεύγουν και όσοι έμειναν δεν μπορεί να συντηρούν τα καλά κλαμπ και τα μπουζούκια. Και αν δεν το πήραν το μήνυμα με τα διήμερα πλέον ,να ξέρουν ότι και χωρίς κορωνοιό και οι Παρασκευές θα αφανιστούν…. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν απολαβές και τα μαγαζιά να ρίξουν τιμές… Αν όλοι μαζί δεν προσαρμοστούν η νομοτέλεια θα “κάψει ” την σκληρή νύχτα, όπως λέμε τα μπουζούκια… Και τα αγαπημένα σου κομμάτια θα τα ακούς με 10 ευρώ στα κλαμπάκια….Αν δεν φύγει ο κορωνοιός τα κλαμπάκια και τα καφέ μπαράκια θα υποφέρουν.

Όπως και να έχει, όμως, έχουν και αυτά μεγάλο ανταγωνισμό για να προσελκύσουν τους έχοντας και κατέχοντας που εγκαταλείπουν για πολλούς λόγους τα μπουζούκια… Πλέον το νταραβέρι με τις γυναίκες αλλάζει …..Γίνεται από τα σόσιαλ….Αυτό είναι το σημείο κλειδί για να διασωθούν οι έχοντες μαγαζιά. Πολλές νεαρές πλέον δεν βγαίνουν για να φλερτάρουν γιατί το κάνουν διαδικτυακά! Και έτσι πας σε κλαμπ ή καφέ μπαρ και θυμίζει Καψιμί από το στρατό! Έτσι, χάνεις τα καλά μπουκάλια, τον τύπο που θα χαλάσει 100 ευρώ το άτομο για να περάσει καλά και να παίξει μπάλα με το άλλο φύλο…

Λίγο, λοιπόν, η καταδίωξη στην νύχτα, λίγο οι υψηλές τιμές, λίγο η αλλαγή “παιχνιδιού”με τα σόσιαλ, λίγο ο κορωνοιός, αφανίζουν την κλασική νύχτα. Δηλαδή, μπουζούκια , πάρτις, μπαράκια κτλ εκτός αν αρέσκονται στην μια καλή μέρα την εβδομάδα που αναγκαστικά θα έχουν βάση αριθμών πόλης ή φοιτητών στην επαρχία, που όμως δεν κάνουν τζίρο. Και να κάνεις μαγαζιά με επένδυση 100χιλ για να βγάζεις μεροκάμματο και να τρέμεις αν σκάσει κανένας κορωνοιός μάλλον θα σε αποθαρρύνει πλέον να μπεις στο κόλπο…..

Όπως πάμε ένα καφεδάκι και ένα φαγητάκι με την κοπέλα που γνώρισες στο φέις και στο ίνστα θα είναι το νιου κόνσεπτ κατά βάση…. Αν δε υπάρχει θέληση από το σύστημα να τελειώσουν οι φυσικές επαφές και να μαντρωνόμαστε μέσα με κάθε αφορμή, αντίο ζωη…. Κοινώς όσοι έχουν μαγαζιά ή επενδύουν πρέπει να γίνουν και λίγο μάντηδες αλλά βασικά και άμεσα να αλλάξουν φιλοσοφία,τιμές και να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες τουλάχιστον !

*Το κείμενο του Σωτήρη Γεωργίου δημοσιεύθηκε στην «Basket Blog» (06.07.2020 )

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.