Τα… γενέθλια του «Traction», ο Στεφανής και ο Τζίγγερ

Τα… γενέθλια του «Traction», ο Στεφανής και ο Τζίγγερ

Ούτε λίγο ούτε πολύ, έγινε… 21 ετών! Η εκπομπή «Traction», που ξεκίνησε προ πολλών ετών από το Mega, συνέχισε στον ΣΚΑΪ και πλέον μεταδίδεται από το Star, καθιερώθηκε από την έμπνευση και το μεράκι του Κώστα Στεφανή.

Όταν ήταν 17 ετών παρακολούθησε από κοντά το ράλι Ακρόπολις και μαγεύτηκε από την καμπίνα του συνοδηγού. Ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες από το 1970 και μέχρι και έλαβε μέρος σε περισσότερους από 300. Εχει συνεργαστεί με περισσότερους από 45 οδηγούς, μεταξύ των οποίων ο Αρης Βωβός, ο Γιάννης «Τζίγγερ» Βαρδινογιάννης και ο Λεωνίδας Κύρκος.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Προ μερικών ετών μάλιστα μπήκε στο Hall of Fame του Ράλι Ακρόπολις ως ο καλύτερος συνοδηγός, ύστερα από ψηφοφορία. Ο Στεφανής έχει στο παλμαρέ του έχει 28 συμμετοχές στον εν λόγω αγώνα, με πρώτη το 1975 δίπλα στο Γιάννη Σταθάτο, με Lada και πιο πρόσφατη αυτήν του 2007 στο πλευρό του γιού του, Μάνου, με Ford Focus WRC. Έχοντας σημειώσει ταχύτερους χρόνους γενικής στο ράλι Ακρόπολις στο πλευρό του «Ιαβέρη», κατέκτησαν την πρώτη θέση ανάμεσα στους Έλληνες το 1979, όταν τερμάτισαν στην 5η θέση γενικής με Ford Escort Gr.4.

Ακόμη, αναδείχθηκε πρώτος Έλληνας το 1983, με οδηγό τον Ανδρέα Παπατριανταφύλλου και με μια Toyota Corolla KE35. Την εξαετία 1987-92 ήταν ο μόνιμος Έλληνας νικητής, πάντα στο δεξί μπάκετ του Τζίγγερ, με Lancia Delta 4WD Gr.A και Toyota Celica, ενώ κέρδισε τον αγώνα και το 1995, όταν δεν προσμετρούσε στο WRC, με τον Άρη Βωβό με Lancia Deltona.

Τα… γενέθλια του «Traction», ο Στεφανής και ο Τζίγγερ

Μπορεί ο Κώστας Στεφανής να ήταν ο παραδοσιακός συνοδηγός του Βαρδινογιάννη στα 80s και 90s, αλλά εκείνος που τον μύησε στο σπορ ήταν ο Γιώργος Ραπτόπουλος και μαζί του εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγώνες ταχύτητες στην Ελλάδα. Ο Τζίγγερ ήταν ο συνοδηγός του Ραπτόπουλου στην Porsche 911 του το 1983. Μετά από δυο χρόνια σαν συνοδηγός, έγινε πρώτος οδηγός.

Βαρδινογιάννης και Στεφανής κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο του οδηγώντας ένα Αudi Quattro. Από τότε μέχρι και το 1991 με τη θρυλική Lancia Delta Ιntegralle και έχοντας ως συνοδηγό πάντα τον Στεφανή, ο Τζίγγερ κέρδισε έξι από τα επτά πρωταθλήματα.

Αργότερα όταν βγήκε το Mega, με μέτοχο την οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Στεφανής άρχισε μια εκπομπή που έμελλε να εξελιχθεί στη μακροβιότερη και εγκυρότερη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα. Μαζί με τους συνεργάτες του, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον με δοκιμές, παρουσιάσεις και εκθέσεις όλων των νέων μοντέλων για τους δύο και τους τέσσερις τροχούς, εντός κι εκτός Ελλάδος.

-Νίκος Μποζιονέλος (dailymedia.gr)

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.