Σε Ευρώπη και ΗΠΑ τσακώνονται για τα μέτρα και στην Κίνα ήδη εμβολιάζονται για τον ιό

Η Angela Merkel ζητάει από τους Γερμανούς να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τις μετακινήσεις τους, μετά την ασυμφωνία μεταξύ ομοσπονδιακής και τοπικών κυβερνήσεων για το ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε να βγει εκτός ελέγχου η εξάπλωση του κορωνοϊού και κάθε μέρα μετράει” ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κι ενώ τα κρούσματα στη Γερμανία είναι λιγότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι 7.830 που ανακοινώθηκαν το Σάββατο 17/10 συνιστούν ρεκόρ για μία ημέρα, κατά την οποία καταγράφηκαν και 33 θάνατοι.

Οι Γερμανοί ηγέτες δεν κατάφεραν αυτή τη βδομάδα να φτάσουν σε μία συμφωνία για νέα και σκληρότερα μέτρα, ενώ κάποια περιφερειακά δικαστήρια ακύρωσαν την απαγόρευση διαμονής σε ξενοδοχεία επισκεπτών από περιοχές με πολλά κρούσματα.

Πολιτικοί και εμπειρογνώμονες υγείας ζητούν από τους πολίτες να πάρουν από μόνοι τους μέτρα -δηλαδή το αφήνουν στη διακριτική τους ευχέρεια, κάτι που έκανε από την αρχή της πανδημίας η Σουηδία- και να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τις στενές επαφές και να πλένουν τα χέρια τους.

“Σας ζητώ να συναντιέστε με λιγότερους ανθρώπους είτε στο σπίτι σας ή έξω, να αποφεύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση δεν είναι απαραίτητη, να μην πηγαίνετε σε πάρτι αν δεν είναι αναγκαίο και να μένετε σπίτι, όποτε αυτό είναι δυνατό” ανέφερε χαρακτηριστικά η Merkel, τη στιγμή που ο Γερμανός πρόεδρος Steinmeier μπήκε σε καραντίνα, καθώς ένας σωματοφύλακας του βρέθηκε θετικός στον ιό και περιμένει και ο ίδιος το αποτέλεσμα του τεστ.

Αρνητικός στον κορωνοϊό ήταν, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, που συμμετείχε στην πρόσφατη σύνοδο, κατά την οποία φαίνεται ότι κόλλησαν τον ιό ο Αυστριακός και η Βελγίδα ομόλογοί του.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό που στη Γερμανία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι πολιτικοί ότι αυτή η κατάσταση με τα αντισυνταγματικά μέτρα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Και ίσως να την ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, για παράδειγμα η Βρετανία.

Προς το παρόν, πάντως, η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε μερικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα περιοριστικά μέτρα στο Σόχο, όπου απαγορεύονται συναντήσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών νοικοκυριών σε εσωτερικούς χώρους, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές είχαν φύγει από μπαρ, τα οποία κλείνουν πλέον στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και συνέχισαν να πίνουν και να είναι συγκεντρωμένοι σε δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας.

Ένα πλακάτ που είχαν, μάλιστα, έγραφε: “Σωπάστε φασίστες Tories (το κόμμα των Βρετανών Συντηρητικών), κανένας δεν θα μου πει τι ώρα θα πάω για ύπνο”, ενώ οι διαδηλωτές τραγουδούσαν “είμαστε ενωμένοι”.

Ο ιδιοκτήτης ενός τζαζ μπαρ υποστήριξε ότι οι νέοι κανόνες δεν αρέσουν σε κανέναν και θα έχουν πολύ κακές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις από την προσεχή εβδομάδα.

“Στη δική μας επιχείρηση πρέπει να επικοινωνούμε με όσους έχουν κλείσει θέση στο κλαμπ και να τους ενημερώνουμε ότι τα εισιτήρια τους μπορεί να ακυρωθούν, (καθώς δεν επιτρέπεται να είναι μαζί άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά), ενώ πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και κάποιοι έχουν ήδη ξεμείνει από χρήματα” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ένας διαδηλωτής είπε σε έναν ρεπόρτερ ότι “έχει τόσο κόσμο έξω σήμερα, επειδή όλοι απολαμβάνουν την τελευταία βραδιά ελευθερίας τους”.

Μία γυναίκα ισχυρίστηκε ότι δεν ανησυχεί για τον κορωνοϊό, από τον οποίο είχε προσβληθεί η μητέρα της, αλλά η ίδια δεν κόλλησε, καθώς το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε από το πανεπιστήμιό της – κάτι που γίνεται με όλους τους φοιτητές κάθε βδομάδα – ήταν αρνητικό.

Ένας άλλος δήλωσε μετανιωμένος που ψήφισε τον Boris Johnson και ότι η αύξηση στα κρούσματα οφείλεται στο ότι γίνονται πολλά τεστ.

Ένα άτομο συνελήφθη, επειδή ήταν μεθυσμένο και για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ ένα ακόμα το απομάκρυναν οι αστυνομικοί.

Ο αδερφός του Jeremy Corbyn, Piers, που νωρίτερα μέσα στο 2020 είχε συλληφθεί και τιμωρηθεί με πρόστιμο 10 χιλιάδων στερλινών για παραβίαση των κανόνων για τον κορωνοϊό, βρέθηκε στην περιοχή για να συμπαρασταθεί στους διαδηλωτές.

“Είμαστε εδώ για να πιούμε ενάντια στην απαγόρευση, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα lockdown, αλλά και στην απώλεια θέσεων εργασίας που αυτά προκαλούν”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι “υπάρχουν πολλοί ιοί, αλλά όχι ένας μαγικός και επικίνδυνος κορωνοϊός”.

Η μητροπολιτική αστυνομία είναι σε συνεργασία με τις αρχές του Λονδίνου για να επιτευχθεί η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα και οι κυρώσεις θα είναι πιο αυστηρές για όσους δεν τα σέβονται.

Οι διαδηλωτές στο Σόχο υποστηρίζουν ότι οι αρχές εστιάζουν πάρα πολύ στον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και σε βάρος των ψυχικών ασθενειών, αλλά και των προσπαθειών να μειωθούν οι θάνατοι από άλλες αιτίες.

Την ώρα, εξάλλου, που στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τσακωνόμαστε για τα μέτρα και τις μάσκες -όπως λες κι εσύ Πιτσιρίκο- στην Κίνα θωρακίζονται απέναντι στον κορωνοϊό και ενόψει του χειμώνα.

Συγκεκριμένα, ουρές σχηματίζονται στην πόλη της Κίνας Yiwu για το νέο πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι αρχές αποφάσισαν να χορηγήσουν το εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι κλινικές δοκιμές.

Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Yiwu για να τους κάνουν οι νοσοκόμες το εμβόλιο, που κοστίζει 60 δολάρια, δηλαδή, περίπου 45 στερλίνες.

Παρεμπιπτόντως, την Κυριακή το πρωί μία νοσοκόμα μου έβαλε μία άλλη βελόνα, αυτή της αιμοδοσίας.

Είχε κόσμο στην εκκλησία της Παναγίτσας, όπου έγινε η αιμοδοσία και αν και ήμουν λίγο αγχωμένος, επειδή πρώτα φορά θα έδινα με προστατευτική μάσκα -και η όλη διαδικασία με το ερωτηματολόγιο, τις ερωτήσεις που θα σου κάνει και ο γιατρός που θα σου πάρει την πίεση, ο έλεγχος του αιματοκρίτη και κάποια καθυστέρηση μέχρι να αδειάσει κρεβάτι, μπορεί να πάρει χρόνο- όλα πήγαν μία χαρά.

Δεν με επηρέασε καθόλου η μάσκα και αφού ξεκουράστηκα για 2 – 2,5 ώρες πήγα μετά και για βουτιά.

Η σωματική άσκηση δεν ενδείκνυται μετά την αιμοδοσία, αλλά η κολύμβηση δεν είναι τόσο επίπονη, όσο το τρέξιμο, το ποδήλατο, η γυμναστική κλπ.

Ούτε στη θάλασσα αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με τρία μελανούρια, που το μικρότερο είχε κολάρο ένα λάστιχο, το άλλο μεγάλη πληγή στο χείλος από αγκίστρι και αυτό που εικονίζεται στη φωτό ήταν μονόφθαλμο.

Για αυτό πλησίασε και τόσο κοντά στον φακό, διότι δεν έβλεπε το καημένο.

Όταν με κατάλαβε, έκανε αμέσως μεταβολή και απομακρύνθηκε μαζί με τις σάλπες, τα σαργουδάκια, τους κακαρέλους και τα σπαράκια.

-από pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.