Ρεμπέτικο και Χάραμα αναμενόμενα ανταμώνουν..

Να σου πω. Δεν είναι κανονική, συνηθισμένη η νυχτερινή ύπαρξη του «Χαράματος» του «Θερινού». Πολύ πιο εύκολα, σου βγαίνει να το κατατάξεις στο διάστημα, σε αυτές τις μορφές νυχτερινής ζωής, που υπερέχουν του κλασσικού, σ’ όλα τα επίπεδα σκέψης και δράσης. Το γνωρίζουμε. Επομένως, δεν το αποκλείαμε, παράλληλα με την επιτυχία την μεγάλη, της Παρασκευής και του Σαββάτου, ακόμη ένα θέμα να προστεθεί. Που όμως θα είναι πιο ιδιαίτερο, θα σε ταξιδέψει σε ταβέρνες, καπηλειά, κουτουκάκια. Ταξίδια εσωτερικά, μακρινά..

Και στη μουσική του, το πιο σημαντικό από όλα, οι άνθρωποι τραγούδησαν την δυστροπία τους στην ιστορία και τον κόσμο τους. Στα ρεμπέτικα τραγούδια εντυπώνονται όψεις μιας κρίσιμης ιστορικοκοινωνικής διαδικασίας, στους ρυθμούς και τα λόγια τους αναγνωρίζουν εμπειρίες, και γι’ αυτό τα εντάσσουν στην καθημερινότητά τους, άτομα και συλλογικότητες που έζησαν και δημιούργησαν τον καθ’ ημάς αιώνα της πόλης. Ακόμα και σήμερα, οι απόηχοι του ρεμπέτικου ή οι σύγχρονες εκδοχές του, λόγια και σύμβολα μιας «άλλης» εποχής, παράγοντας σημασίες και νοηματοδοτώντας εμπειρίες, εγκαταστάθηκαν πλέον στην καθημερινότητά μας. Έτσι, το ρεμπέτικο της άλλης εποχής, για το οποίο μιλάμε σήμερα, είναι, κατά μία έννοια, εδώ. Αν πούμε ότι το ρεμπέτικο συνεχίζει μια μουσική παράδοση, τότε λέμε τη μισή αλήθεια – κατασκευάζουμε ένα σχεδόν ολόκληρο ψέμα. Η παραγωγή των ρεμπέτικων τραγουδιών αντιπροσωπεύει – σχεδόν προκύπτει από – τις ασυνέχειες της κοινωνικής οργάνωσης, μνημονεύει κοινωνικά ρήγματα, σημαίνει κοινωνικούς αποκλεισμούς, την εποχή που οι εργάτες δεν είχαν πατρίδα και τους ρεμπέτες δεν τους ήθελε καμία πατρίδα. Το ρεμπέτικο εκφράζει τις απωθημένες αυτές εμπειρίες, τις σιωπηλές μέσα στην ιστορία διαδικασίες που πάνε μαζί με την πρόοδο και την παραγωγή νέων κυριάρχων, την εποχή και την εξουσία της πόλης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μέσα απο ένα μουσικό ταξίδι στους τόπους και τους χρόνους του Ρεμπέτικου, η μελωδία του λαού ανταμώνει τον λαϊκό του ήρωα, τον Καραγκιόζη. Από αυτήν την Τετάρτη 19/7, το «Χάραμα Θερινό» μας περιμένει για ένα ακόμα μουσικό ταξίδι στον χρόνο!

📍Θέση Ισώματα 0, Πάτρα
📱Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610 671639, 2610 672444 & 690919899

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, βιολί, άρπα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, ακορντεόν και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κιθάρα και κείμενο που λέει "τα Ρεμπέτικα της Τετάρτης xapama ΘΕΡΙΝΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΤΡΑΓΙΑΝΝΗΣ"
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κιθάρα και κείμενο που λέει "τα Ρεμπέτικα της Τετάρτης xapama ΘΕΡΙΝΟΝ Û... ΚΙΘΑΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ"
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "τα Ρεμπέτκα Τετάρτης της xapama ΘΕΡΙΝΟΝ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΡΜΑΣ"
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, βιολί και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "τα Ρεμμέικα της Τετάριης xapama ΘΕΡΙΝΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΟΥΛΤΣΟΣ"
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, γένι και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.