Προδότης ο Ιούδας η πράκτορας, ένας αγωνιστής, ιδεολόγος ;

Ο Ιούδας ήταν προδότης διότι απλά στο στόρυ χρειαζόταν ένας προδότης. Αυτή είναι η δική μου αλήθεια. Έχω δική μου κρίση και δεν υιοθετώ το κάθε παραμύθι που λανσάρει κάποιος, όποιος κι αν είναι αυτός, άγιος, πατριάρχης, ιστορικός, ερευνητής, κατασκευαστής μύθων. Θα μας τρελάνουν.

Ο Ιούδας δεν ήταν προδότης είναι το νέο σενάριο, η ”νέα αλήθεια”. Πρόδωσε πράγματι τον δάσκαλο ο πλέον καλλιεργημένος και κοινωνικά ανώτερος απ’ όλους τους μαθητές, όμως κατόπιν… επιθυμίας του Ιησού. Αυτός μας λένε τώρα. Θα μας τρελάνουν.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Ιούδας όχι μόνον δεν ήταν προδότης αλλά αυτός σταυρώθηκε στη θέση του Χριστού. Αυτό υποστηρίζεται στο λεγόμενο Κατά Βαρνάβα Ευαγγέλιο, πριν από 800 περίπου χρόνια. Κατάφερε να μεταμορφωθεί σε Χριστό, να ξεγελάσει ακόμα και την μάνα του, την Παναγία, και να σταυρωθεί εκείνος, ο Ιούδας. Θα μας τρελάνουν.Κι εγώ αν κάτσω να γράψω ένα δικό μου ευαγγέλιο, θα λέω τα δικά μου. Ποιος με εμποδίζει; Ό,τι θέλει ο καθένας λέει. Ό,τι φαντάζεται. Από την άλλη και ο καθένας ό,τι γουστάρει αποδέχεται ή απορρίπτει.Ειδικά για τον Ιούδα έχουν ειπωθεί απίθανα πράγματα. Επόμενο. Είναι «σπουδαίος» προδότης, μάλλον σημαίνουσα η προδοσία του, με συνέπεια οι αμφισβητήσεις και οι υποψίες περί της γνησιότητος της πράξεως του να είναι αναπόφευκτες. Το 2014 παρουσιάστηκε στην Αγγλία βιβλίο που συνέγραψαν ένας καθολικός θεολόγος και ο άλλοτε αντιπρόεδρος του συντηρητικού κόμματος επί Θάτσερ Τζέφρυ Άρτσαιρ, «Το κατά Ιούδα Ευαγγέλιο, από τον Βενιαμίν Ισκαριώτη». Όχι ο ίδιος ο Ιούδας, αλλά ο γιος του έγραψε αυτό το ευαγγέλιο, έτσι όπως υποτίθεται βίωσε τα πράγματα ο πατέρας του. Και τι μας λέει αυτή η νέα θεωρία; Δεν γράφει κάποιος ένα βιβλίο για να επαναλάβει τα γνωστά. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία θεωρία ο Ιούδας δεν αυτοκτόνησε, όπως έχει καταγραφεί στο σύμπαν. Τι συνέβη; Ο πιο πιστός μαθητής του Ιησού απογοητεύθηκε όταν ο αρχηγός του αντί να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην Ιερουσαλήμ, αυτός μπήκε στην πόλη καβάλα σ’ ένα γαϊδουράκι. Θα μας τρελάνουν.

Ποιος Ιούδας; Και ποιος υιός του Ιούδα; Η… αδελφή του Ιούδα πρόδωσε τον Χριστό, κι αυτό έχει υποστηριχθεί. Επίσης, ότι πράγματι ήταν προδότης ο Ιούδας, όχι κατ’ εντολήν του Ιησού, επειδή έπρεπε να εφαρμοσθεί το θεϊκό σχέδιο. Ήταν, δηλαδή, ένας συνειδητός ρουφιάνος και πρόδωσε για το καλό της ανθρωπότητος, όχι από ιδιοτελή κίνητρα. Θα μας τρελάνουν.

Βεβαίως θα μας τρελάνουν αν αφεθούμε στις… απόψεις άλλων, όποιοι κι αν είναι αυτοί, θεόπνευστοι ή απατεώνες. Η δική μου αλήθεια είναι: Δεν μ’ ενδιαφέρει αν ο Ιούδας ήταν πράγματι ή όχι το καρφί. Ούτε αν πρόδωσε για τα αργύρια ή για κάποιο άλλο λόγο. Αν του ανέθεσε ο ίδιος ο Χριστός την… αποστολή προδοσίας ή αν ο Ιούδας πήρε τη σχετική εντολή κατ’ ευθείαν από τον Θεό, σίγουρα μέσω κάποιου Αγγέλου.

Τι σημαίνει προδοσία; Κατ’ αρχήν, είναι άπρεπο να χαρακτηρισθεί προδότης ο Ιούδας εάν ήταν πιστός των Εβραίων, δηλαδή όργανο του ιερατείου. Ή μυστικός πράκτωρ των Ρωμαίων. Τέλος πάντων αν ανήκε στην άλλη πλευρά. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδεολογικά και θρησκευτικά ήταν στρατευμένος εναντίον του κινήματος του Χριστού είναι άδικο να θεωρηθεί προδότης ο Ιούδας. Το σωστό είναι να τον χαρακτηριστεί αγωνιστής. Ιδεολόγος.

Η δική μου προσέγγιση στον Ιούδα, τον μεγαλύτερο προδότη από καταβολής ανθρώπου, είναι πως πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, μια παγκόσμια παραδοχή στο τι ακριβώς είναι Προδοσία, τι είναι Προδότης; Πρώτα αυτό και μετά ας φτιάχνει ο καθένας, είτε είναι Βατικανό, είτε ένας πονηρός συγγραφεύς, το δικό του θρίλερ για την αλήθεια του Ιούδα.

Προδότης ο προδότης ή ένα τραγικό θύμα; Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Ιούδα, ο οποίος απλά δίνει την αφορμή να απαντηθεί το ερώτημα τι εστί Προδότης, τι εστί Προδοσία, αν βεβαίως προδίδεται κάποια Μέγιστη Αλήθεια, κάποιος Αληθινός Προφήτης. Όσο ακόμα δεν έχει υπερισχύσει ο Ένας προφήτης, η Μια αιώνια αλήθεια, ουδείς έχει το ηθικό δικαίωμα να προσάπτει την κατηγορία της προδοσίας σε κανέναν, με σκοπό δόλιο να υπηρετήσει την αλήθεια του δικού του δόγματος.

Στο φινάλε γιατί να θεωρηθεί προδότης ο Ιούδας κι όχι θύμα; Μήπως υποχρεώθηκε να προδώσει. Αυτός μπήκε στην οργάνωση με τις πιο αγνές προθέσεις. Επειδή, ίσως, πριν γίνει προδότης ήταν αφελής. Ανίκανος για αυτοκριτική, άτολμος στην αυτογνωσία, ένοιωσε προδομένος επειδή τη δικαίωση, την αλήθεια της υπάρξεώς του σ’ αυτή και την άλλη ζωή την περίμενε από άλλον, κάποιον άλλον. Όχι από τον εαυτό του.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.