Πως βρέθηκε στην ΑΕΚ Ο Μελισσανίδης

Τηλέφωνο Δημήτρη Μελισσανίδη σε δημοσιογράφο, ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ και ιδιοκτήτη της ΖΗΤΑ-ΕΛΛΑΣ Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. «Θέλουμε την ΑΕΚ, εγώ και ο Γιάννης. Για ρώτα τον Ζήτα, πουλάει;».

Λέμε ιστορίες της ΑΕΚ, με αφορμή το τρίτο νταμπλ της ιστορίας, που πανηγυρίζει. Επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-0 στον χθεσινό τελικό κυπέλλου, παρά το ότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 6΄. Λοιπόν, αρχές δεκαετίας του ’90, ο Μελισσανίδης δεν είναι ακόμα ο μεγάλος, ο πολύ μεγάλος οικονομικά, όπως τον μάθαμε στη συνέχεια. Ποδοσφαιρικά πασίγνωστος, από τον Ιωνικό Νικαίας, ομάδα σταθερά Γ΄ εθνικής, που την ανέβασε το 1989 για πρώτη φορά στην Ιστορία της στην Α΄ εθνική. Πρόεδρος στον Ιωνικό ο Σπανός, ο πατέρας του Γιώργου, της Χαλκηδόνας και μετά του Ατρόμητου Περιστερίου, και γενικός κουμανταδόρος στην ομάδα ο τίγρης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Με τον τότε συνέταιρο του και χρηματοδότη της Προοδευτικής, τον γάβρο Γιάννη Καρρά ο από κούνια αεκτζής Δημήτρης Μελισσανίδης αποφασίζει το μεγάλο άλμα. Να πάρει την ΑΕΚ.

«Θέλω να την δώσω την ομάδα, αλλά θα την πουλήσω αν η κυβέρνηση κάνει 90 -10 το 60-40» ξεκαθάρισε με τη μια ο Ζαφειρόπουλος προσβλέποντας σε μεγαλύτερη αγοραστική αξία του πακέτου, αν τελικά μειώνονταν δραστικά το ποσοστό της ερασιτεχνικής υπέρ της ΠΑΕ. Από το 40% στο 10%.

Η δουλειά παιζόταν στο γραφείο του αεκτζή Θανάση Ρουμπή, του νομοτεχνικού και αργότερα αθλητικού δικαστή. Με τη μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός Καραμανλής, ο κανονικός, αναθέτει στους Κώστα Παπαναστασίου, αργότερα ΓΓΑ, και Θανάση Ρουμπή να συντάξουν το δημοκρατικό νόμο περί αθλητισμού 75/75 στη ”θέση” του χουντικού αναγκαστικού νόμου 169 του Ασλανίδη.Ο Παναθηναϊκός, λόγω Βαρδινογιάννηδων, από το 1979 έδωσε μόνο το 15% στον ερασιτέχνη, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παραχώρησαν το 40% της ΠΑΕ. Τελικά, όταν πέρασε από τη Βουλή το κόλπο, όπως το είχε φτιάξει ο Ρούμπης, ο Ζαφειρόπουλος  από το Κιάτο Κορινθίας το 1992 αντί 300 εκ. δραχμών έδωσε την ΠΑΕ ΑΕΚ στους Καρρά, Μελισσανίδη. Σημερινά λεφτά γύρω στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.