Πως άλλαξε η ζωή μας και το νέο θολό, ψηφιακό τοπίο!

Σαν σήμερα στις 12 Μαρτίου 1989, ο 33χρονος μηχανικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW), που οδήγησε στην  ανάπτυξη του Ίντερνετ. «Ασαφής αλλά συναρπαστική». Αυτή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του Τιμ Μπέρνερς-Λι στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση», που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 1989, όταν ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web, πασίγνωστος με τα αρχικά WWW) ήταν ένας 33χρονος μηχανικός λογισμικού. Ο Μπερνερς-Λι επανανήλθε και με τη βοήθεια του Βέλγου συναδέλφου του Ρομπέρ Καγιό διατύπωσε την τελική του πρόταση που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο, στις 12 Νοεμβρίου 1990,

Αρχικά, ο Μπέρνερς-Λι οραματίστηκε μία «μεγάλη υπερκειμενική βάση δεδομένων με συνδέσμους», που ονομάστηκε «Mesh», για να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN (το μεγάλο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής στην Ελβετία) να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ πολλών υπολογιστών. Ο προϊστάμενος του 33χρονου Μπέρνερς-Λι τού επέτρεψε να διαμορφώσει το ταπεινό διάγραμμα ροής σ’ ένα λειτουργικό μοντέλο, αναπτύσσοντας τη γλώσσα HTML, την εφαρμογή HTTP και το WorldWideWeb.app, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μέχρι το 1991, οι εξωτερικοί διακομιστές (servers) του Παγκοσμίου Ιστού ήταν λειτουργικοί και το όλο σύστημα άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά στο ευρύ κοινό. Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1333)

Τι σημαίνει όμως ίντερνετ σήμερα και πόσο έχει επηρεάσει τις ζωές μας. Σίγουρα τις έχει επηρεάσει κατά πολύ, καθώς όταν “πέφτουν” τα σόσιαλ μίντια για μερικές ώρες, αισθανόμαστε έξω από τα νερά μας και αποκομμένοι ή σαν να μην είμαστε εμείς! Ακόμα και αν δεν έχουμε πραγματική εξάρτηση. Είναι η καθημερινότητά μας. Το ίντερνετ μάλιστα έφερε και μια επανάσταση στη δημοσιογραφία. Οι προνοητικοί είχαν προβλέψει ότι το διαδίκτυο και τα σάιτ θα κυριαρχήσουν . Προέβλεψαν δε, πως θα σήμαινε και την εποχή της μεγάλης δοκιμασίας για τις εφημερίδες, καθώς η ταχύτητα του διαδικτύου «εξαφάνισε» το παραδοσιακό ρεπορτάζ τύπου «το έγραψε η εφημερίδα»!

Η νέα εποχή ήρθε με τόση φόρα που πλέον το ίντερνετ είναι η ίδια η ζωή. Όλα λειτουργούν με υπολογιστές και οι υπολογιστές είναι δικτύωση. Σαφώς βέβαια βασικές υποδομές και ειδικά ο στρατός και άλλα Σώματα και Θεσμοί, έχουν κι άλλες μεθόδους που διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία τους. Οι εταιρείες  όμως και μεγάλο μέρος των υποδομών στηρίζονται πια σχεδόν αποκλειστικά στο ίντερνετ. Πολλές μάλιστα μεγάλες εμπορικές εταιρείες είναι πια μόνο διαδικτυακές! Συνεπώς αν μας πουν τέλος το ίντερνετ, θα δυσκολευτούμε πολύ στην εργασία μας, στην καθημερινότητά μας, σε κάθε δραστηριότητά μας.

Τα νέα παιδιά μάλιστα, που μεγάλωσαν πάνω στην ανακάλυψη των…αιώνων, δεν θα μπορούν καν να προσαρμοστούν. Καθώς εμείς οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει τουλάχιστον και στις δυο εποχές. Το ίντερνετ πάντως έχει διεισδύσει τόσο πολύ και τόσο ποικιλόμορφα στις ζωές μας που έχουμε φτάσει να έχουμε φίλους μόνο στο ίντερνετ, να μετράμε τη ζωή μας με λάικ και ακολούθους και να κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας σχέσης μέσα από το chat ή αντίστοιχα να διακόπτουμε μια σχέση με ένα block.

Όλα βέβαια είναι και θέμα…χρήσης.  Ακόμα και ο ίδιος ο ιδρυτής του, μιλώντας στο BBC, είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α.

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1333)

-ecogreennet.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.