Ποιά είναι τελικά η πραγματική βραδινή διασκέδαση σήμερα και ποιο το μέλλον της μετά τον Covid-19

Με την.. ευκαιρία των “λοκντάουν”, αναπολούμε την διασκέδαση που χάνουμε. Αλλά τελικά μήπως δεν χάνουμε τίποτα και η πανδημία είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τι θεωρούμε διασκέδαση; Γιατί έχουμε σκεφτεί στην νύχτα για παράδειγμα και με αυτό καταπιάνομαι που πολλοί νεαροί και μη φωνάζουν τώρα που είναι όλα κλειστά και έχουμε αποστάσεις ακόμα και όταν το καλοκαίρι ήταν για λίγο ανοιχτά ,τι εννοούσαν διασκέδαση; Γιατί αν πήγαινες μια βόλτα όχι μόνο στα ακριβά και πρωτοκλασάτα μπουζούκια αλλά κα στα περίφημα λαιβάκια στα καφέ ,εγώ έβλεπα να τραβάνε όλοι σχεδόν βίντεο και να παρακολουθούν τον καλλιτέχνη από το κινητό τους τελικά, προσπαθώντας να βάλουν φιλτράκια, ταγκς και τα σχετικά ώστε να το ανεβάσουν στα σόσιαλ μίντιά τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλές και πολλοί ειδικά νεαροί αλλά και όχι μόνο, να ψάχνουν στα μπουζούκια και στα λάιβ μπαταρίες και φορτιστές για να προλάβουν να φορτίζουν για να ποστάρουν το επόμενο τραγούδι! Μέσα σε όλα αυτά τα… ωραία θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν για τις εποχές που ζούμε το ποτό τους. Κοινώς δηλαδή δίνουν τόσα λεφτά για να βλέπουν τον καλλιτέχνη μέσα από το κινητό τους. Ενώ με το 1/10 των χρημάτων τους μπορούσαν να αράξουν σπίτι τους με την σχέση τους ή τον-ην που εμπλέκονται συναισθηματικά ή σκοπεύουν τέλος πάντων, να φάνε ,να πιούν και να θαυμάσουν και από παλιά τους ανεβασμένα βίντεο ή το you tube τον καλλιτέχνη και καλλιτέχνες εδώ μάλιστα που θα πήγαιναν!

Παλαιότερα επίσης πήγαινες στα κλαμπ, στα μπουζούκια, στα μπαράκια ,για να γνωρίσεις κόσμο. Να γίνει το παιχνίδι που λέγαμε.. Να δεις, να σε δουν, να μιλήσεις, να σου μιλήσουν, να “παίξεις” μπάλα όπως λέγαμε…Και να αλλάξεις τηλέφωνα, να μάθεις κοινά και ενδιαφέροντα και να σχεδιάσεις την στρατηγική σου την επόμενη μέρα. Πλέον ο κόσμος ουσιαστικά δεν πάει καν σε αυτά τα μαγαζιά που βασικά πάνε οι ηλικίες 20-35 αλλά όχι μόνο, για να γνωρίσει κόσμο αλλά για το status ! Ναι, όσο περίεργο και παράδοξο και αν ακούγεται. Οι γνωριμίες πλέον γίνονται από τα σόσιαλ μίντια. Στο Facebook μπορεί να μάθεις και ακόμα και να καταλάβεις από τα διάφορα ποστ πολλά για τον χαρακτήρα, στιλ ενός ατόμου και φυσικά τι δουλειά κάνει, που πάει και όλα τα σχετικά. Και έτσι γνωρίζεις έμμεσα κάποιον χωρίς να τον έχεις δει από κοντά και χωρίς να έχεις μιλήσει. Στο Instangram κυριαρχούν οι φωτό και όχι οι απόψεις και μπορείς να έχεις πλήρη άποψη για το αν σου αρέσει κάποιος ή κάποια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Συνεπώς κάπως έτσι η νυχτερινή έξοδος περιορίζεται μάλλον επί της ουσίας σε δύο παραμέτρους. Από την στιγμή που πλέον η πλειοψηφία γνωρίζει κόσμο στα σόσιαλ μίντια ,γιατί να βγει έξω; Μάλιστα μπορεί να συνομιλήσει με βιντεοκλήση σαν να έπινε καφέ και έτσι η αρχική γνωριμία μέσω των εφαρμογών στο ίντερνετ που αποκρυπτογραφείς τον άλλο(σ.σ πάντα με την υποσημείωση να παρουσιάζει ένα ψεύτικο προφίλ μέσω ποστς και φιλοσοφίας που δεν ακολουθεί στην πραγματική του ζωή και δεν αναφέρομαι στα κλασικά φέικς προφίλ που… φωνάζουν από μακριά για τους γνωρίζοντες το σύστημα),συνεχίζεται και ολοκληρώνεται χωρίς να έχεις βρεθεί από κοντά. Είναι δε μάλιστα πάμπολλες οι περιπτώσεις τέτοιων γνωριμιών που η πρώτη τους έξοδος είναι κατευθείαν η ..επόμενη μέρα έχοντας περάσει τα όσα μεγάλωσαν οι περασμένες γενιές με κλασικά καφέ, φαγητό ,3-4 ραντεβού κτλ. για να γνωριστούμε! Πόσο δε μάλλον που υπάρχουν και άπειρες εφαρμογές στο ίντερνετ για να γνωρίσεις κόσμο καθαρά με ερωτικό σκοπό! Ακόμα όταν έχεις μπροστά σου στην τηλεόρασή σου πια μέσω του ίντερνετ όλο το πρόγραμμα όποιου καλλιτέχνη θέλεις, ποια η διαφορά να πας στα μπουζούκια και να πληρώνεις και αδρά για να κάθεσαι συνήθως στον εξώστη ή στην γαλαρία..;

Με την λογική αυτή πολύς κόσμος έχει σταματήσει να βγαίνει όπως παραδοσιακά έβγαινε και προτιμά να συνδυάσει την έξοδό του με το φαγητό ή και με το φαγητό .Και γι’ αυτό και ο σχετικός κάλος ανεβαίνει συνεχώς -προ πανδημίας μιλάμε πάντα-καθώς υποσυνείδητα καταγράφεται ότι τρως κιόλας, άρα δεν πετάς τα λεφτά σου… Πλέον λοιπόν απομένουν δύο κίνητρα-παράμετροι για να βγει έξω κάποιος. Το λεγόμενο να κάνεις κάτι με την σχέση σου ή να φτιάξεις το status σου που με την σειρά θα ποστάρεις στα σόσιάλ σου. Πολύς κόσμος ειδικά με μια άνεση οικονομική και ειδικά νεαροί και άντρες και αρκετά μεγαλύτερων ηλικιών, χαλάνε πολλά λεφτά στην δήθεν διασκέδασή τους για να ποστάρουν ανάλογες φωτό με ωραίες γυναίκες, “υψηλό” κύκλο και χαίστικες καταστάσεις…Στοχεύοντας έτσι ,φτιάνοντας ένα “πρωτοκλασάτο” προφίλ στα σόσιαλ, να παίξουν… μπάλα με περισσότερες πιθανότητες στην συνέχεια! Και φυσικά το όλο κόνσεπτ απευθύνεται και στις μπίζνες. Καθώς όταν θεωρείσαι επιτυχημένος βάση της κοινωνικής ζωής σου είναι και πιθανότερο να κάνεις και καλές μπίζνες….

Αυτή είναι η νέα τάση που διαμορφώνεται εδώ και μερικά χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει την ζωή μας ριζικά και αλλάζει και την διασκέδαση και την νύχτα. Η πανδημία θα προωθήσει ακόμα περισσότερο χρονικά αυτές τις αλλαγές. Και πλέον όσοι επιβιώσουν στον χώρο της διασκέδασης και βασικά της νυχτερινής ,θα πρέπει να αντιληφθούν γρήγορα όλα τα νέα δεδομένα. Στην διάρκεια της πανδημίας, τα λεγόμενα “νταραβέρια” έγιναν πολύ ευκολότερα και πολλοί που χαλούσαν χρήμα κατάλαβαν ότι μάλλον ξοδεύαν υπερβολικά παραπάνω για αυτά που τελικά θέλουν΄. Η συνήθεια να ακούς τα τραγούδια που θες στο σπίτι σου και με 15 ευρώ να πίνεις και ένα μπουκάlι με την παρέα σου ή την σχέση σου ή μια φίλη-ο με ερωτικό ενδιαφέρον ,θα αποθαρρύνει πολύ κόσμο και νέους ειδικά τώρα που δεν θα υπάρχει και άνεση. Η νύχτα θα συρρικνωθεί. Η πρώτη αντίδραση του εγκλεισμού μπορεί για κάποιους μήνες να θυμίσει τα παλιά. Όμως η συνέχεια ακόμα και στους νέους που το χρήμα πια δεν θα ρέει πια και ειδικά από γονείς ,παππούδες κτλ. ,θα είναι διαφορετική. Όλοι θα υπολογίζουν πια την σχέση χρήματος-παροχής υπηρεσιών.

Τα μπουζούκια είχαν συρρικνωθεί σε διήμερα ήδη. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι χειρότερη όχι ημερολογιακά αλλά εισπρακτικά. Ο κόσμος είχε ενοχληθεί με τις υπηρεσίες σε σχέση με τις τιμές, είχε αλλάξει συνήθειες με την τεχνολογία και πλέον μπήκε για τα καλά στο νέο τριπάκι. Η νυχτερινή διασκέδαση δεν θα πεθάνει ποτέ ειδικά στην Ελλάδα. Αλλά πλέον θα υπάρχει αξιολόγηση, κανείς δεν θα πετά χρήματα και κάτι ακόμα. Ακόμα και οι άνετοι οικονομικά συνήθισαν τα πριβέ πάρτις που μπορεί να γίνουν συνήθεια και να περιοριστούν οι ακριβές έξοδοι. Και λόγω και ωραρίων με μέτρα της πανδημίας, ο κόσμος είδαμε πως έμαθε το 8-12 άνετα. Κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό μην ξεχνάμε. Πλέον θα βγαίνει νομίζω νωρίτερα για να διασκεδάσει και όχι να πιει 2-3 ποτά πριν με υψηλό κόστος πριν πάει 02.00 η ώρα για να διασκεδάσει πραγματικά που είναι εξαιρετικά κουραστικό και κοστοβόρο. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα νομίζω στο φαγητό θεωρώντας το πλέον σε σχέση με το ποτό value και εδώ ίσως έχουμε και σοβαρές αλλαγές. Ο ανταγωνισμός πλέον για την επιβίωση μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι μεγάλος και στυγνός. Έχω την αίσθηση ότι τα μαγαζιά δεν θα είναι λίγο απ’ όλα ,δηλαδή και καφέ και εστιατόρια και μπαρ και κλαμπάκι.. Αλλά ο καθένας το πόστο του και την ώρα του…..Μάλλον θα γίνουμε Ευρώπη σε ωράρια διασκέδασης, υπηρεσίες, διαχωρισμό τι προσφέρει ο καθένας αλλά και φιλοσοφίας για τον τρόπο που ξεδίνουμε…

Σ.Σ Ασφαλώς το άρθρο αναφέρεται σε ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν επιλέξει αυτό το τρόπο διασκέδασης και κοινωνικότητας. Μιας και σαφώς υπάρχουν πολλοί άλλοι και καλύτεροι τρόποι διασκέδασης..

-Σωτήρης Γεωργίου/overfm.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.