Πάτρα : Σύντνεϋ Πόλακ, ο καταλληλότερος δήμαρχος

Σύντνεϋ Πόλακ, ο κατάλληλος για νέος δήμαρχος της Πάτρας

Ξεκίνησε να γίνει ηθοποιός. Έγινε ηθοποιός, αλλά και σκηνοθέτης. Και κατέληξε να γίνει παραγωγός. Αυτό αξίζει να επισημάνεις στην πορεία του Σύντνεϋ Πόλακ, ότι έγραψε μία ολοκληρωμένη προσωπική ιστορία στη βιομηχανία του σινεμά. Βραβευμένος σκηνοθέτης με ταινίες ποιοτικές, αλλά και πετυχημένος παραγωγός.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής θα εξελιχθεί σε διαπρεπή προπονητή. Ούτε ότι ο ταλαντούχος δημοσιογράφος σε πετυχημένο εκδότη. Άλλο ηθοποιός, άλλο σκηνοθέτης. Η προπονητική, όπως και η σκηνοθεσία, απαιτεί αρετές, προσόντα, ικανότητες που δεν τις χρειάζεται απαραίτητα ο ποδοσφαιριστής, ο ηθοποιός.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το εντυπωσιακό με τον γιο Ρώσων μεταναστών Sydney Pollack, που γεννήθηκε σα σήμερα πρώτη Ιουλίου, το 1934, είναι η κλάση που επέδειξε ως παραγωγός. Επένδυσε τα χρήματα του σε ταινίες που δεν τις γύρισε ο ίδιος και με ηθοποιούς κι άλλους συντελεστές που επίσης δεν ήταν δικής του επιλογής.

Τι είναι παραγωγός; Ο επιχειρηματίας. Αυτός που ποντάρει σ’ ένα στόρυ και κάποιος άλλος θα το επιμεληθεί σεναριακά, όπως άλλος θα το σκηνοθετήσει, κι άλλος θα αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής. Ο Πόλακ κέρδισε εκατομμύρια ως παραγωγός, δηλαδή επενδυτής σε ταινίες εμπορικές με καλλιτεχνική αξία. Μάικλ Κλαίητον, Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλέϋ, Επιστροφή στο Cold Mountain , Η Φίρμα, Η Διερμηνέας κ.α.

Την πρώτη του σκηνοθετική επιτυχία ο Πόλακ την έκανε στα 35 του με το “Σκοτώνουν Τα Άλογα Όταν Γεράσουν” που προτάθηκε για Όσκαρ, το πήρε αργότερα με το “Πέρα Από Την Αφρική”. Να σημειώσω ότι ως ηθοποιός έπαιζε δεύτερους ρόλους, και μου ήταν εξαιρετικά αντιπαθής. Πέθανε στα 74 χρόνια του, από καρκίνο.

Γιατί επιμένω στον τομέα της παραγωγής. Επειδή είναι ο απόλυτα αδύναμος κρίκος της ελληνικής πολιτικής σκηνής! Έχουμε δημαρχάρες, όμως όχι και παραγωγάρες. Τσίπας μιλάει. Η δουλειά του πρώτου πολίτη της Πάτρας, όπως και του κάθε πρώτου πολίτη ελληνικής πόλης, είναι να παράγουν αξιόπιστο προϊόν. Κάτι σαν ποδοσφαιρική ομάδα που να κόβει εισιτήρια. Και να ενεργούν επιχειρηματικά, όχι να φορτώνουν με χρέη τον Δήμο, όχι να λανσάρουν το όνομα τους πρωτοσέλιδα.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.