Με παρέμβαση ΗΠΑ καθυστερεί η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Τρίτο μέτωπο η Δυτική Όχθη, φόβοι για ανάφλεξη – Άνοιξε η Rafah

Επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Ιράκ, Συρία – Εμπλοκή του αμερικανικού πλοίου USS Carney – Άνοιξε το πέρασμα στη Rafah..

Οιπροειδοποιήσεις των ΗΠΑ αλλά και μιας σειράς ειδικών αναλυτών πως μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα, καθώς και φρικτές μάχες και σφαγές που είναι πιθανό να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις και σε αλλαγή πλάνου τους Ισραηλινούς.
Και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως το Ισραήλ δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Γάζα, εφόσον καταφέρει να εξολοθρεύσει την Hamas, η Μέση Ανατολή βράζει, με Δυτικούς αξιωματούχους να επισημαίνουν πως ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ανάφλεξης είναι υπαρκτός.
Αυτές οι παράμετροι, 
της έλλειψης σχεδίου για την επόμενη ημέρα αλλά και η ανησυχία για άνευ προηγουμένου σφαγές και μάχες, όπως και η σαφής τοποθέτηση του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην κατοχή και στον έλεγχο της Γάζας, έχουν ανατρέψει τα σχέδια των Ισραηλινών για άμεση εισβολή.
Πράγματι, αν και αρχικά οι Ισραηλινοί μιλούσαν για συντονισμένες επιθέσεις από το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα για την εξόντωση της Hamas, πλέον η ρητορική έχει αλλάξει, μια και γίνεται λόγος για αρκετές εναλλακτικές, όπως ότι μια χερσαία επίθεση θα μπορούσε να αρχίσει αργότερα και να διαρκέσει περισσότερο.
Επιπλέον, η προειδοποίηση των Αμερικάνων 
πως μια ισραηλινή επίθεση που δεν θα λάβει υπόψη τις παράπλευρες απώλειες ανάμεσα στους άμαχους Παλαιστίνιους, είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα δεύτερο μέτωπο με τη Hezbollah και μια περιφερειακή σύγκρουση, φαίνεται πως συνέβαλαν στην αλλαγή των σχεδίων του Ισραήλ.
Αυτές τις ανησυχίες άλλωστε επιβεβαιώνουν οι χθεσινές επιθέσεις με drones και ρουκέτες κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και στη Συρία και κατά αμερικανικού πλοίου στην Υεμένη, όπου υπήρξαν και τα πρώτα πυρά από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και οι συνεχείς απειλές από το Ιράν ότι η απάντηση του θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες δεν έχουν παρά λίγες ακόμα ώρες λειτουργίας καθώς τελειώνουν τα καύσιμα που διασφαλίζουν την παροχή ρεύματος, ενώ οι άνθρωποι τρέφονται ελάχιστα και καταναλώνουν βρώμικο νερό.
Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, τα περίπου 20 φορτηγά που επρόκειτο να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό προς τη Γάζα, αναμένεται να κινήσουν εντός της ημέρας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως άνοιξε το πέρασμα στη Rafah.

Πάνω από το 50% η πιθανότητα εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας
ADVERTISEMENT
Πάνω από 50% είναι η πιθανότητα εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας υποστήριξε ο Ισραηλινός πρέσβης στη Ρωσία, Alexander Ben Zvi.
«Το Ισραήλ έχει κηρυχθεί σε εμπόλεμη κατάσταση.
Από τη στιγμή που υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση προβλέπονται διάφορα είδη επιχειρήσεων: από τον αέρα, τη θάλασσα, από το έδαφος.
Μια από αυτές είναι και η χερσαία επιχείρηση, δεν αποκλείεται.
Είμαι σίγουρος ότι η πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης είναι πάνω από 50%» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρέσβης μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή

Όλα δείχνουν πως είναι θέμα ωρών η έναρξη της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού, αν και επισήμως τίποτα δεν επιβεβαιώνεται.
Μιλώντας σε στελέχη του ισραηλινού στρατού ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant τους είπε ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω».
«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα.
Η εντολή θα δοθεί» είπε ο Gallant, αναφέροντας πως «θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε ακριβείς θανατηφόροι», τη στιγμή και ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ,  Nir Barkat  υποστήριξε πως έχει δοθεί το πράσινο φως στον στρατό για επέμβαση.

Δεν το αποφασίζει ο στρατός, μιλά για εναλλακτικές

Ωστόσο, ο στρατός διατηρεί χαμηλούς τόνους και επισήμως υποστηρίζει πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις καθώς και ότι η χερσαία επίθεση είναι μια από τις διαθέσιμες επιλογές.
«Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
Οι δυνάμεις είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και περιμένουν.
Η χερσαία εισβολή είναι μια από τις επιλογές, ένα από τα «εργαλεία» που έχουμε στη διάθεση μας» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus.

Εκκενώνουν οικισμούς στα σύνορα με το Λίβανο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει τους 20.000 κατοίκους από την πόλη Kiryat Shmona, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Τα πυρά από τον Λίβανο και τη Hezbollah έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην εκκένωση όλων των οικισμών που βρίσκονται σε μια ζώνη βάθους περίπου 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.

Θα γίνει η Δυτική Όχθη… το τρίτο μέτωπο του πολέμου;

Και ενώ οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν τη Γάζα και η ανταλλαγή πυρών με τη Hezbollah στα σύνορα με το Λίβανο συνεχίζεται, ο κύκλος του αίματος διευρύνεται στη Δυτική Όχθη καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 13 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 5 παιδιά.
Και το ερώτημα είναι εάν η Δυτική Όχθη θα εξελιχθεί στο τρίτο μέτωπο του εξελισσόμενου πολέμου.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ενώ πάνω από 900 έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και ο Hassan Yousef, εκ των ιδρυτών της Hamas.
Η έκρηξη της βίας στη Δυτική Όχθη
 αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και ότι είναι έτοιμος για πιθανές επιθέσεις από την Hamas.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η στόχος της Hamas είναι προκαλέσει έναν πόλεμο δύο ή τριών μετώπων έτσι ώστε να αυξήσει τον κίνδυνο της απειλής.

1_71.jpg

Χτυπήσαμε πάνω από 100 στόχους

Πάντως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν ακατάπαυστα το σφυροκόπημα στη Γάζα.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα ισραηλινά αεροπλάνα έπληξαν πάνω από 100 επιχειρησιακούς στόχους της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας υπόγεια τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών και δεκάδες αρχηγεία της οργάνωσης.

4_85.jpg

2_117.jpg
Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις – Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη

Επιθέσεις με drones και ρουκέτες δέχθηκαν χθες Πέμπτη 19/10 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο At-Tanf της Συρίας δέχθηκε επίθεση από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο καταρρίφθηκαν.
Την ευθύνη ανέλαβε το κίνημα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», το οποίο περιλαμβάνει Σιίτες μαχητές που πολέμησαν στο παρελθόν εναντίον τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Επίθεση όμως με ρουκέτες και drones δέχθηκε και η αμερικανική βάση Ain al-Asad, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού.
Τις τελευταίες ημέρες, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες απείλησαν πως θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ έχουν μια δύναμη 2.500 στρατιωτών στο Ιράκ και άλλων 900 στη Συρία.

Πρώτη εμπλοκή ΗΠΑ

Επιπλέον καταγράφηκε και η πρώτη εμπλοκή των ΗΠΑ, καθώς αναφέρεται πως το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Carney αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τις ακτές της Υεμένης.
Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές των ανταρτών Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Υεμένη.
Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως η επίθεση ήταν κατά του αμερικάνικου πλοίου, εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε πως δυνητικά οι πύραυλοι κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, αν και ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί για το ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος.
Είναι πιθανό οι ενέργειες του USS Carney να είναι και οι πρώτες βολές του αμερικανού στρατού προς υπεράσπιση του Ισραήλ.

Στόχος ελληνορθόδοξη εκκλησία – 18 νεκροί

Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι.
Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Γάζας Αλέξιος, ηγούμενος της Μονής Αγίου Πορφυρίου, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα.
Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Σημειώνεται πως η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας και δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Al Ahli που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς.

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Ώρες απομένουν για τα νοσοκομεία

Και ενώ η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής, καθώς οι άνθρωποι τρέφονται ελάχιστα και καταναλώνουν βρώμικο και μη πόσιμο νερό και τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες, μετρούν ώρες καθώς τελειώνουν τα καύσιμα που κρατούν ζωντανές τις γεννήτριες του ηλεκτρικού ρεύματος, έγινε γνωστό πως άνοιξε το πέρασμα στη Rafah, κάτι που σημαίνει πως εντός των επόμενων  ωρών αναμένεται να αρχίσει και η μεταφορά τη βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Η Αίγυπτος επιχειρεί να επισκευάσει το οδικό δίκτυο από την πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών, το οποίο έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Aryeh Shalikar, οι πρώτες παρτίδες της ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να παραδοθούν στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας το αργότερο έως αύριο Σάββατο 21/10.

7_36.jpg
8_33.jpg

3_94.jpg
Ο απολογισμός

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί περίπου 3.800 άνθρωποι – κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι -, ότι τουλάχιστον 1.300 είναι θαμένοι κάτω από τα ερείπια και ότι 12.500 έχουν τραυματιστεί.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι 477 άνθρωποι που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο νοσοκομείο Al Ahli, αν και οι μυστικές  υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τελικά τα θύματα είναι μεταξύ 100 και 300 ανθρώπων.
Από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για 1.400 νεκρούς, για 203 ομήρους και για 100 με 200 αγνοούμενους.
STINIANS_426.jpg

Παλαιστίνη: Καταστροφική μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης πιστεύει ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας αργά ή γρήγορα, δήλωσε την Πέμπτη στο TASS ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα Abdel Hafiz Nofal.
«Κατά τη γνώμη μας, αυτή η επίθεση θα συμβεί αργά ή γρήγορα.
Θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων», είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης.
«Θα είναι μια τεράστια καταστροφή.
Εάν η παγκόσμια κοινότητα βρει τρόπο να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, θα είναι το καλύτερο σενάριο για τους αμάχους στη Γάζα», πρόσθεσε.

IDF: Έφτασε στο Ισραήλ αμερικανικό φορτηγό αεροπλάνο με τεθωρακισμένα άρματα μάχης – Η πρώτη επίσημη παράδοση

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ παρέλαβε ένα φορτηγό αεροπλάνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων που προορίζονται για χρήση από τις 
Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Τα οχήματα μεταφέρονται στον IDF για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
7cc7a2b93804d692a454b0824b26ca67_XL.jpg
Petraeus (CIA): Φρικτές μάχες για 10 χρόνια εάν εισβάλλουν οι Ισραηλινοί – Το παράδειγμα του Mogadishu

Την εκτίμηση ότι εάν ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Γάζα θα ακολουθήσουν φρικτές μάχες που θα διαρκέσουν για χρόνια διατύπωσε ο πρώην διοικητής της CIA και Αμερικάνος στρατηγός, David Petraeus, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τι συνέβη στο Mogadishu, της Σομαλίας το 1993, όταν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αστικό περιβάλλον για να συλλέξουν τους Αμερικάνους στρατιώτες
«Η συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ με μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο του Mogadishu πολύ γρήγορα και σε ακραίο βαθμό» είπε μιλώντας στο Politico ο Petraeus.
«Αν η Hamas είναι τόσο δημιουργική στην άμυνα όσο υπήρξε στη φρικώδη, βάρβαρη και αποκρουστική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ, τότε οι Ισραηλινοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με βομβιστές αυτοκτονίας, ενέδρες, σαμποτάζ, ενώ το αστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερο» είπε ο Petraeus, ο οποίος προειδοποίησε για πολυετείς μάχες.
«Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο όπως είδαμε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» υποστήριξε ο Petraeus, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει έτοιμο και ένα σχέδιο – μόλις κρίνει ότι κέρδισε τη μάχη – για την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη της διακυβέρνησης στην περιοχή.
Θηριωδία

Είναι προφανές πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην εισβολή στη Γάζα, θα πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση που θα είναι απαράμιλλη σε αγριότητες και δεν θα θυμίζει σε τίποτα προηγούμενες επιθέσεις των Ισραηλινών.
Το σενάριο αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο αλλά και από μια σειρά κρατών και θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Όπως μάλιστα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin «κανείς από τους μεγάλους παίκτες δεν θέλει μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas».

Η στρατηγική

Σύμφωνα με το Reuters, η άμεση στρατηγική του Ισραήλ είναι να καταστρέψουν την υποδομή της Γάζας, έστω και αν αυτό συνεπάγεται απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους προς τα νότια εδάφη και στα σύνορα με την Αίγυπτο και να εισβάλλουν για να κυνηγήσουν τη Hamas, ανατινάζοντας τις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ, όπου και εκτιμάται ότι βρίσκεται η πραγματική δύναμη της Hamas.

Χωρίς σχέδιο

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα για το πώς μπορεί να είναι η Γάζα μετά τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις.
Αμερικάνοι αναφέρουν πως το περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden ανησυχεί πως το Ισραήλ μπορεί να έχει καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να επιφέρει μια μόνιμη ζημιά στη Hamas, αλλά δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου.
Μάλιστα αναφέρεται πως οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken τις προηγούμενες ημέρες, ακριβώς αυτό αφορούσαν, δηλαδή ποιο θα είναι το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και σε πολλές αραβικές κυβερνήσεις.

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.