Πάντοτε έτσι συμβαίνει

Ήξεραν εδώ και πολλά εικοσιτετράωρα ότι δύο συστήματα θα πλήξουν διαδοχικά την ανατολική ηπειρωτική χώρα, τη λεκάνη του Αιγαίου και την Κρήτη. Το δεύτερο σύστημα θα ήταν εντονότερο από το πρώτο.

Γνώριζαν με λεπτομέρειες το πώς θα εκδηλωθεί η κακοκαιρία. Ήξεραν ακόμη και τη διάρκεια αλλά και την πυκνότητα της χιονόπτωσης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μία ημέρα πριν την εκδήλωση των φαινομένων αρμόδιοι και αναρμόδιοι παρήλασαν από τις οθόνες των τηλεοράσεων με ύφος εκατό Καρδιναλίων, και πίσω, στο φόντο για ντεκόρ, τα μηχανοκίνητά τους με τα φώτα αναμμένα να αναβοσβήνουν. Δήθεν δηλαδή πως ο κρατικός μηχανισμός και οι υπομηχανισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Και έπεσε το πρώτο χιόνι νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Και το δεύτερο και το τρίτο κύμα χιονιού, όπως είχε προβλεφθεί. Και ντύθηκε στα λευκά η Αττική και έκλεισαν οι δρόμοι. Αποκλείστηκαν χιλιάδες αυτοκίνητα στην Αττική Οδό. Έμφραγμα στην Κατεχάκη. Έκλεισε το κέντρο και δεν κουνιόταν τίποτα. Φράκαραν η Μεσογείων και η Κηφισίας. Στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας επικρατούσε απόλυτο χάος. Προβλήματα και στην Ποσειδώνος. Εφιάλτης η Εθνική, που άλλωστε έκλεισε λίγο μετά τη Μεταμόρφωση.

Με λίγα λόγια, παρέλυσε το Λεκανοπέδιο. Είτε βρέχει είτε χιονίζει είτε ξεσπούν πυρκαγιές, η Αττική παραλύει. Συνήθως φταίει ο καιρός, τα ακραία φαινόμενα και ενδεχομένως και η κακιά μας τύχη. Ποτέ δεν φταίνε οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι, οι υπουργοί, οι αιρετοί, αυτοί που αποφασίζουν, αυτοί που διοικούν. Οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι το οποίο πετούν ο ένας στον άλλον.

Είναι απίστευτο το ότι ο υπεύθυνος υπουργός (εισαγωγής) για την Πολιτική Προστασία εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού για το χάος και το φιάσκο, αλλά κανένα αυτί δεν ίδρωσε. Η εταιρεία εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση, καταλογίζοντας ευθύνες στους πολίτες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία. Δηλαδή φταίμε κι από πάνω. Θαυμάσια.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής, της γνωστής οικογενείας, είναι υπουργός Μεταφορών. Ευθύνεται για τις μεγάλες αρτηρίες της χώρας. Σε τίποτε δεν έμοιασε του θείου του, δυστυχώς. Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Αθηναίων. Ξέρει να τοποθετεί ζαρντινιέρες εκεί όπου δεν χρειάζονται, και φοίνικες στην Πανεπιστημίου (εκεί όπου ξεραίνονται). Ξέρει και να βάφει το οδόστρωμα των λεωφόρων. Δεν ξέρει να αποτρέπει το έμφραγμα με το πρώτο χιόνι ή με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα.

Δεν έμοιασε σε τίποτα στον θείο του
Δεν έμοιασε σε τίποτα στον θείο του

Τα ήξεραν όλα από πριν. Ήταν ενημερωμένοι. Για άλλη μία φορά φάνηκε η ανικανότητά τους. Δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν ούτε τα αυτονόητα.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το χάος στην Αττική Οδό

Το χάος στην Αττική Οδό, όπου οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι επί επτά ώρες, προκάλεσε την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τις καταγγελίες και τις εικόνες στα ΜΜΕ με τους εγκλωβισμένους επί ώρες οδηγούς των  αυτοκινήτων σε ουρές χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης ή διατάραξης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνονται ως κούφιες απειλές όσα είπε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης για την Αττική Οδό. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες. 

-zougla.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.