Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, πέρασαν στην ιστορία

Κ.Πελετίδης-Ν.Φαρμάκης-Σ.Μυλωνάς

Γράφει ο Γιώργος Γράψας

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, όπως αναμενόταν, κατάφερε μια άνετη επανεκλογή με το εμφατικό 70,9%, διαλύοντας τα όνειρα οποιουδήποτε ήθελε, αρχικά να τον κοντράρει και στην συνέχεια να τον κερδίσει. 

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η παρουσία πολλών συνδυασμών, προκάλεσε κατακερματισμό του εκλογικού σώματος, ωστόσο ο νυν Δήμαρχος, αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του σε Α’ και Β’ γύρο, αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του θρυλικού Θεόδωρου Άννινου. 

Οι απαιτήσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τη δημοτική αρχή, είναι αυξημένες και σίγουρα ο πατραϊκός λαός που εμπιστεύτηκε τον κύριο Πελετίδη και τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενέκρινε την πολιτική της περασμένης τετραετίας και επιθυμεί τη συνέχισή της.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για την πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη του κυρίου Ψωμά, «Σπιράλ» που μέσα σε τρεις μήνες από τη σύστασή της, κατόρθωσε να σημειώσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Ψηφοδέλτιο που απαρτιζόταν από νέους και αυτοδημιούργητους ανθρώπους, με σημαντική προσφορά ο καθένας στον κλάδο του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων που βλέπουν στο πρόσωπο του Πέτρου Ψωμά και της νεανικής του ομάδας, την αναγκαιότητα της ενασχόλησης φρέσκων προσώπων με τα κοινά να γίνεται πραγματικότητα. Μακριά από κομματικές παθογένειες, με ελεύθερη και αδέσμευτη πολιτική, το «Σπιράλ» μπορεί να κάνει τη διαφορά, βάζοντας το δικό του λιθαράκι, με ουσιαστική και όχι στείρα αντιπολίτευση.

Περιφερειακές Εκλογές

Το καλοκαίρι του 2018, η Νέα Δημοκρατία βολιδοσκοπεί τον Πατρινό δικηγόρο Ηλία Στεφανόπουλο, γιο του αείμνηστου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή, προτείνοντάς του την κάθοδο στις Περιφερειακές εκλογές, προσφέροντάς του το επίσημο χρίσμα του κόμματος. 

Η συγκεκριμένη κίνηση φανέρωσε τη φιλοσοφία της «γαλάζιας» παράταξης, στης οποίας τα πλάνα, ήταν να εμπιστευτεί ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα. Η άρνηση Στεφανόπουλου δημιούργησε έντονο προβληματισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δέχεται εισηγήσεις για την ενεργοποίηση ενός 38χρονου δικηγόρου από το Αγρίνιο. Ο άγνωστος μέχρι τον Οκτώβριο του 2018(ιδιαίτερα σε Αχαΐα και Ηλεία) Αιτωλοακαρνάνας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκρίθηκε ως η καλύτερη δυνατή επιλογή και μπήκε κατευθείαν στα βαθιά.

Ο ίδιος είχε να διαχειριστεί το υψηλό ποσοστό που έλαβε το 2014 ο Ανδρέας Κατσανιώτης στο δεύτερο γύρο, χάνοντας στο νήμα από τον Απόστολο Κατσιφάρα αλλά και την δυσπιστία από τη βάση του κόμματος στο Νομό Αχαΐας. 

Χωρίς πολλά λόγια και με τον χρόνο να κυλάει καθημερινά υπέρ του, μπήκε στη μάχη, ανέπτυξε το σχέδιο του και με σλόγκαν το «Όλα από την Αρχή» πέτυχε κάτι ακατόρθωτο εδώ και δεκαετίες. Η «πράσινη» Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το απόρθητο κάστρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, από την 1η Σεπτέμβρη, θα έχει νέο ένοικο. 

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (αλλά και η εσωστρέφεια στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς) ενδεχομένως και να ευνόησε το Νεκτάριο Φαρμάκη, με τη Ν.Δ να κερδίζει 12/13 Περιφέρειες, ωστόσο ο ίδιος με την εργατικότητα και τη σεμνότητα που έδειξε αυτούς τους οκτώ μήνες μέχρι τη μεγάλη του νίκη, δίνει τη δυνατότητα στις 700.000 πολίτες της «πολυκατοικίας» να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Κλείνοντας θα αναφερθώ στην περίπτωση του νεοκλεγέντα Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Μυλωνά.

Καταγόμενος από το Πουρνάρι Δυτικής Αχαΐας, με σπουδαία προσωπική και επαγγελματική διαδρομή, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα.

Ο δρόμος ήταν δύσκολος, ωστόσο ο Σπύρος Μυλωνάς, μαθημένος σε τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν δείλιασε και δεν δίστασε να τεθεί αντιμέτωπος από το ξεκίνημα του προεκλογικού του αγώνα, με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές λογικές περασμένων δεκαετιών. Δείχνοντας το πείσμα και την αγωνιστικότητα που τον διακατέχει και με όπλο την μεγάλη εργασιακή του εμπειρία, κατόρθωσε και εκτόπισε τον αντίπαλό του, αλλάζοντας σελίδα στη Δυτική Αχαΐα.

Άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί σε νευραλγικά πόστα με μεγάλη επιτυχία ο Σπύρος Μυλωνάς θα αφήσει το στίγμα του, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός παραμελημένου αλλά γεμάτου αρετές και δυνατότητες τόπου.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.