Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος αποκαλύπτει: Το σκάνδαλο $500 εκατ. στις ΗΠΑ, ο Σοϊλού και οι φίλοι του Ερντογάν

Οι περισσότεροι Τούρκοι περίμεναν ανυπόμονα την Κυριακή για να παρακολουθήσουν το τελευταίο βίντεο και καταγγελίες του διαβόητου αρχινονού, Σεντάτ Πεκέρ. Αυτή τη φορά την τιμητική του, είχε ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή την Τουρκία και θύμα… της ΗΠΑ, με τη δίκη των δραστών να ξεκινάει στις αρχές του 2020, στη Γιούτα.

Στο ένατο βίντεό του, ο ηγέτης της μαφίας της Τουρκίας, ο οποίος πιστεύεται ότι ζει στο Ντουμπάι, ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ειδοποιήσει τον διεφθαρμένο επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος είναι γνωστός για την σχέση του με την κυβέρνηση Ερντογάν, να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγει τη δίωξη.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εισαγγελείς στη Γιούτα κατέθεσαν μία λίστα, με το περιουσιολόγιο των αδελφών Κίνγκστον, γνωστών και ως “μορμόνοι αδελφοί του εγκλήματος”, επιχειρηματικών εταίρων του Κορκμάζ, σε δικαστήριο των ΗΠΑ και ζήτησαν το πάγωμα της περιουσίας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απάτη ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Αυτή η περιουσία περιλαμβάνει εταιρείες και ακίνητα στην Τουρκία.

Οι αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν ότι οι αδελφοί μετέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ξεπλύματος σε αρκετές εταιρείες, μερικές στην Τουρκία, με εντολή του ομιλούντος τουρκικά, με αρμενική καταγωγή Λεβόν (Ασλάν) Ντερμέν, ο οποίος φέρεται να χρηματοδοτεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κορκμάζ στην Τουρκία.

Στη δίκη ενώ κατηγορούμενοι ήταν και οι τρεις, τα δύο αδέλφια άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας τον Ντερμέν ως τον μόνο κατηγορούμενο στην υπόθεση, σε μία κίνηση που θυμίζει κατά πολύ το σκάνδαλο με το παράνομο εμπόριο χρυσού και την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν με πρωταγωνιστή τον Τουρκο-ιρανό επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ

Στις αρχές Μαΐου, οι Τούρκοι εισαγγελείς προετοίμασαν ένα κατηγορητήριο για τον Κορκμάζ σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της μεταφοράς του εισοδήματός του στις ΗΠΑ παράνομα στις εταιρείες που κατέχει ως μέρος ενός περίπλοκου δικτύου που δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με στόχο την εξαπάτηση των αμερικανικών αρχών, έχοντας αποκομίσει τουλάχιστον 470 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι στις 5 Δεκεμβρίου, ο Κορκμάζ και ο Σοϊλού συναντήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα για δύο ώρες και ο υπουργός προειδοποίησε τον Κορκμάζ ότι έχει ξεκινήσει σε βάρος του έρευνα.

Ο Κορκμάζ εγκατέλειψε τη χώρα την επόμενη μέρα. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Κορκμάζ, στο πλαίσιο έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξίας 132 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πεκέρ, ο οποίος είπε ότι ο Κορκμάζ προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου από έναν υπαρχηγό της αστυνομίας, προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ελέγξουν όλα τα πλάνα ασφαλείας εκείνης της ημέρας όταν ο επιχειρηματίας βιντεοσκοπήθηκε εισερχόμενος στο κτήριο του υπουργείου.

Ο αρχιμαφιόζος ισχυρίστηκε επίσης ότι μια κρίσιμη συναλλαγή 45 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Κορκμάζ και ενός Τούρκου επιχειρηματία, έχει γίνει εν γνώσει του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συναλλαγή προήλθε από μια αγορά που πραγματοποίησε ο Κορκμάζ τον Σεπτέμβριο του 2020, μέσω της Silcolux Investment με έδρα το Λουξεμβούργο. 45% των μετοχών της εταιρείας ανήκαν στον Τούρκο επιχειρηματία Ινάν Κιράτς.

Αυτή η αγορά έδωσε στον Κορκμάζ το 45% των μετοχών του Κιράτς και περίπου το ένα τρίτο της Karsan Automotive συνεργάτη ενός μεγάλου ομίλου που σχεδιάζει το πρώτο αυτοκίνητο αποκλειστικά κατασκευασμένο στην Τουρκία – ένα από τα έργα με υπογραφής Ερντογάν.

Πέρυσι, ο Κιράτς ζήτησε από τον Κορκμάζ να επιστρέψει τις μετοχές του μετά την έρευνα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά αρνήθηκε. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε αργότερα μετά την παρέμβαση της τουρκικής προεδρίας, ισχυρίστηκε ο Πεκέρ.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.