Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα-ένα τα media που τον στήριζαν – Τι συμβαίνει με Σαββίδη και Μάρη

Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μάρης

«Πολύ απλά το προϊόν «ΣΥΡΙΖΑ», δεν πουλάει, ούτε πρόκειται να πουλήσει όταν αντιπολιτεύεσαι μία κυβέρνηση με σταθερό πολιτικό ορίζοντα, «πετροβολώντας» και καταγγέλλοντας συνεχώς. Η μορφή αυτή αντιπολίτευσης ανήκει στο χθες»!

Την άποψη αυτή εκφράζει στο mononews.gr άλλοτε κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας με εμπλοκή στα media για πολλά χρόνια, κληθείς να σχολιάσει το λουκέτο που έβαλε ο ομογενής επιχειρηματίας από την Ρωσία κ. Ιβάν Σαββίδης χθες στο ημερήσιο φύλλο του Έθνους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αλλά δεν είναι το μόνο. Δέκα ημέρες πριν, το ΕΣΡ, με απόφασή του, διέκοψε το ειδησεογραφικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού news 24/7, συμφερόντων κ. Δ. Μάρη, τα μέσα του οποίου, ραδιοφωνικά, αλλά και ιντερνετικά (διαθέτει ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου), αν όχι πρόσκειντο, σίγουρα ασκούσαν χλιαρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, εν μια νυκτί, οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες δημοσιογράφους, ο κ. Μάρης μετέτρεψε το ραδιόφωνό του σε… μουσικό!

Τον γύρο της αγοράς, αλλά και της δημοσιογραφικής πιάτσας κάνουν πληροφορίες για δυσοίωνες εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της στα περίπτερα της άλλης εφημερίδας φιλικής στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Σελίδας.

Ήδη, η διοίκηση της εφημερίδας αυτής, συμφερόντων Λιβάνη (του ομώνυμου εκδοτικού οίκου με στενότατες σχέσεις κατά το παρελθόν με τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου), μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι η έκδοση της Κυριακής μεταφέρεται στο Σάββατο. Με το σκεπτικό ότι έτσι μπορεί να αυξηθούν οι πωλήσεις, αν το φύλλο μείνει δύο συνεχόμενες μέρες στα περίπτερα. Η εφημερίδα ως γνωστόν, όμως, έχει αποσυρθεί από τις ανακοινώσεις των κυκλοφοριών που δημοσιεύει το πρακτορείο διανομής Άργος.

Και όχι μόνο αυτό. Έτερο έντυπο, που κινείται στο… φουλ υποστηρικτικά υπέρ των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και των επιλογών που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον ως αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να μην λαμβάνει θετικά μηνύματα από την διαφημιστική αγορά.

Όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του mononews.gr, στελέχη της εν λόγω εκδοτικής εταιρείας, μέσα στο καλοκαίρι έχουν προγραμματίσει επαφές με ανθρώπους που κινούν τα νήματα της διαφήμισης. Όχι τις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά απευθείας τα στελέχη εταιρειών, που κινούν πρωτογενώς και χωρίς μεσάζοντες (media shops) τα νήματα της διαφήμισης.

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει μόνο με την ιστορική Αυγή και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι άλλοτε δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη προς το προσωπικό της εφημερίδας του, που πλέον θα κοσμεί τα περίπτερα κάθε Κυριακή με μία πολυσέλιδη έκδοση, παρέχοντας περιοδικά, κόμικς και ελκυστικές προσφορές, ότι «είμαστε με το γκοβέρνο», μάλλον δεν ισχύουν. Και ένας τίτλος, όπως αυτός του Έθνους, που άνοιξε τα μάτια στους υπόλοιπους εκδότες στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με την έκδοση σε κοντό σχήμα (ταμπλόιντ), αντί του παραδοσιακού μεγάλου που είχαν οι εφημερίδες της εποχής, φτάνοντας να πουλάει και 200 χιλιάδες φύλλα την ημέρα, πλέον δεν υπάρχει.

Σημειωτέον ότι το ίδιο μοντέλο σκόπευε να ακολουθήσει ο προηγούμενος εκδότης του Έθνους, ο κ. Φώτης Μπόμπολας: να κλείσει το ημερήσιο φύλλο και να κρατήσει το κυριακάτικο. Όμως, αυτό θα συνέβαινε σε μία εποχή που η κρίση είχε χτυπήσει ήδη τον Ελληνικό Τύπο και θα ήταν μία ακόμα προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας που το εξέδιδε, της Πήγασος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.

Πλέον, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το πολιτικό πλαίσιο μοιάζει σταθερό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει δυναμικά στον κυβερνητικό στίβο, φέρνοντας έτοιμα νομοσχέδια στις τρεις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης, πολιτικό πρόβλημα με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας δεν υπάρχει και κυρίως, η πολυπόθητη ανάπτυξη, φαίνεται να βρίσκει έρεισμα επιστροφής, που σημαίνει ότι 1 ευρώ την ημέρα, μπορεί να περισσεύει για την αγορά εφημερίδας.

Πηγές μέσα από το ημερήσιο Έθνος τόνιζαν στο mononews.gr νωρίτερα την Τρίτη ότι «ενδεχομένως έγιναν και σοβαρά λάθη στο management».

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του πρακτορείου Άργος, το ημερήσιο Έθνος κλείνει με μέση κυκλοφορία 2.750 φύλλων. Πλην όμως, το τιράζ την ημέρα (σ.σ. με εξαίρεση την κυριακάτικη έκδοση) δεν ήταν μεγαλύτερο των 9.000 φύλλων, όταν έχει καταγραφεί ότι τα σημεία πώλησης του Τύπου στην Ελλάδα είναι 14.000. Αυτό σημαίνει ότι η εφημερίδα που κατά το παρελθόν θριάμβευε στις πωλήσεις στην επαρχία, δεν πήγαινε σε πολλά σημεία πώλησης.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι προ μίας εβδομάδας δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από τους ανακαινισμένους ορόφους του Μακεδονία Παλλάς στην Θεσσαλονίκη, όπου θα φιλοξενούνταν οι δημοσιογράφοι του Open ΤV στην συμπρωτεύουσα και βεβαίως οι συντάκτες του Έθνους.

Για την ιστορία και μόνο, στις 26 Ιουλίου 2017, ανακοινώνεται πως το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και η Ημερησία, τα έντυπα της εταιρείας Πήγασος, θα βγουν σε πλειστηριασμό, για την ανάδειξη νέου ιδιοκτήτη.

Ο πλειστηριασμός διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 2017. Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε η DIMERA INVESTMENTS L.T.D. του Ιβάν Σαββίδη, με συνολικό κόστος 3.580.000 € (3.000.000 € για το Έθνος και 580.000 € για την Ημερησία). Από το 1978 εκδότης ήταν η οικογένεια Μπόμπολα.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, υπό τη νέα ιδιοκτησία, η εφημερίδα επανεκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 επανακυκλοφόρησε και το Έθνος της Κυριακής, μαζί με την Ημερησία.

Η εφημερίδα πωλούσε τις καθημερινές περί τα 2.500 φύλλα και την Κυριακή γύρω στις 18.000 φύλλα.

Τελικά η έκδοση του ημερήσιου φύλλου αναστέλλεται σήμερα, 30 Ιουλίου 2019.

Το Έθνος της Κυριακής συνεχίζει την έκδοσή του, όπως και η διαδικτυακή ιστοσελίδα του.

πηγή: mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.